• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Niesú dva chrániče zbytočne predražený rozvádzač v dome?

Started by Tibor Szeles, 25.10.2009, 13:05

previous topic - next topic

Fuk Tomáš

Quote from: Jan Alin on 26.10.2009, 14:45
Náhodou ta bublinka je perfektní pro toho kdo rozvaděč usazuje do zdi, já bych to nezatracoval. Někdy bez vodováhy v rozmlácené místnosti ta rovina není vidět a když vodováha zůstane o tři patra níž nebo o půl republiky dál tak je bublina jako ze zlata  ;).

Hlavně že se tou vodováhou řídil ten, kdo tu rozvodnici instaloval. Takhle našišato  ;D
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Jan Alin

Quote from: Fuk Tomáš on 26.10.2009, 15:12
Hlavně že se tou vodováhou řídil ten, kdo tu rozvodnici instaloval. Takhle našišato  ;D

Jo taky jsem si všimnul, ovšem na užitečnosti bublinky lajdák nic nemění  ;).

Jirka Š. Svejkovský

Já osobně si myslím, že vám ta rozvodnička do dvou let shoří. A to nerejpu do výrobce "chráničojističů".
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Pavel Horský

To není rozvaděč, ale obyčejná "prasárna" nehodna dalších diskusí a to jističi počínaje a drátováním konče. Jak píše kolega Fuk, tomu fušerovi co to dělal nebyla svatá ani ta bublinka, když je vlastně rozhozená. No hnus!
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Tibor Szeles

To: Radek Červený   tak ja by som to tiež riešil inak  ako vodiče sema tam ako pavučina . Potom sa v tom nedá vyzať .  Dnes je žial doba že peniaze riadia svet a každy chce rýchlo a lacno len niekedy sa to nedá . Inak každy chce šetrit na elektroinštalácii  (wall)

To: Jirka Š. Svejkovský   Prečo si myslíte že to zhorí?
718/2002 z.z.  §22 elektrotechnik
STU FEI v Bratislave 1 ročník odbor:  elektrotechnika

Aleš Dobrovolný

Až do doby, než jsem prohlédl tento podružný "rozvaděč" jsem byl v zásadě nakloněný, do nějaké proudové hodnoty, zvětšit benevolenci zákona a nevyžadovat typové zkoušky a prohlášení o shodě jako k výrobku. Byl jsem bláhový, zákonodárce jednou věděl co činí. Už mlčím.

P.S.: nějaký výrobní štítek to má?

P.P.S.: pominu-li provedení, proti chráničům na samostatné okruhy ani jejich počtu nic nemám. Určitě je to pro uživatele větší komfort než jeden centrální chránič "na všechno".
Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Tibor Szeles on 26.10.2009, 18:46
To: Jirka Š. Svejkovský   Prečo si myslíte že to zhorí?

Protože dojde časem k oteplení spoje mezi dvěma N přípojnicema vzhledem k nedostatečnému průřezu propojovacího vodiče. Zvýšená teplota v rozvodnici vyvolá snížení izolačního stavu vodičů (stačí teplota >80°C) a protože "chrániče" jsou umístěny mimo tento zdroj tepla - pod ním, dřív začne vlivem zničené izolace hořet, než zareagují chrániče.

Mimochodem, každý 1°C nad povolenou teplotu vodiče zkracuje životnost izolace na polovinu. Co myslíte, jak dlouho vydrží vodič CY při teplotě 100°C?
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Tibor Szeles

TO:   Jirka Š. Svejkovský   takže prepojenie medzi dvomi N prípojnicami by sa mal dať vodič priemeru 4 mm2 alebo 6mm2  a vodiče prehľadnejšie upraviť .

718/2002 z.z.  §22 elektrotechnik
STU FEI v Bratislave 1 ročník odbor:  elektrotechnika

Zdeněk Dokulil

Domnívám se, že ta klema je minimálně 4ka. Když se podíváte na propojky mezi PE - PE a PE -> N, tak je vodič znatelně silnější. A odhaduji, že ta N - N je neizolovaná, protože dotyčný neměl modrou barvu v daném průměru a tak tam dal odizolovaný ZŽ.

Je to jen můj soukromý odhad, těžko soudit z fotky.... Samotné propojování přípojnice domorobo řešením mi přijde trochu zvláštní.