• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 15:34

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Instaluje se proudový chranič i na světelné okruhy?

Started by Michal Kolesa, 09.02.2010, 13:10

previous topic - next topic

Michal Kolesa

09.02.2010, 13:10 Last Edit: 17.05.2010, 22:29 by Miroslav Minařík
Dotaz se týká umístění do  prostředí, které se vyskytuje v domácnostech a veřejných budovách (školy, nemocnice,úřady).

#105#

Valter Mayer

Ano.

Do nebezpečných prostorů jako jsou koupelny, prádelny, umyvárny, bazény, .... a exteriér.

Jirka Š. Svejkovský

S vyjímkou těch světelných obvodů, které jsou napájeny bezpečným malým napětím. Zdroj  musí být umístěn mimo tyto prostory.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Valter Mayer on 09.02.2010, 20:28
Do nebezpečných prostorů jako jsou koupelny, prádelny, umyvárny, bazény, .... a exteriér.

Ještě bych dodal, že koupelna není prostor nebezpečný, nýbrž normální.  ;)
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Rotrekl

Osobně doporučuji (spíše nutím) svým zákazníkům proudové chrániče na všechny obvody v bytové výstavbě. Ono až si děti začnou v 6-7 letech měnit samy žárovky a nebo si hrát na tatínka a rozebírat zásuvky, tak se budou hodit ......
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Michal Kolesa

Proudový chránič chrání před nebezpečným dotykem a je to pouze doplňková ochrana. Jak se někdo může dotknout svítidla na stropě? To jedině "duševně nemocný člověk" se bude hrabat ve svítidle, když je zapnuté.

Lukáš Rotrekl

Vemte si laika, který nemá doma ani "fázovku", rupne žáruvka, svítidlo nesvítí...Vymění žárovku, nefunguje... zkusí přihnout kontakty v objímce ...... nebyl by první ani poslední...

Michal Kolesa

To dá snad rozum, aby jsi vypnul vypínač.

Lukáš Rotrekl

Ano když to bude 1 nema problema, ale co třeba kombinace 6+7+7+7+6? Nebo tlačítka a impulsní relé?

Michal Kolesa

Tak vypnout jistič nebo vyšroubovat pojistku.

ALCR

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 09.02.2010, 20:45
Ještě bych dodal, že koupelna není prostor nebezpečný, nýbrž normální.  ;)

Koupelna není prostor normální!
    Koupelna je jednoúčelový/zvláštní prostor který je definován normou (ČSN 33 2000-7-701 ed.2), která s vnějšími vlivy v tomto prostoru již počítá a zároveň stanovuje bezpečností opatření (zákaz el. zařízení v určitých zónách, vyšší krytí, ochranu proudovým chráničem, bezpečným malým napětím atd.), proto se v koupelně vnější vlivy potažmo typ prostředí neurčují, jsou dány normou.
Elektromechanik el. zařízení §6+8
Revizní technik el. zařízení a bleskosvodů E2/A
--------------------------------------------------
Navštivte klub České výrobky, dě*kuji za upřednostňování českých firem pří výběru a nákupu, podporujete tím české zaměstnance a českou ekonomiku a ve výsledku i sami sebe.

Pavel Stránský 111

Osobně jsem zastáncem toho dávat chránič pouze tam, kde být musí a nebo s přihlednutím na možná rizika. Určitě ne všade, jako třeba světla v obýváku na chodbě atd.

Jiří Kovář12

Quote from: Pavel Stránský 111 on 17.02.2010, 17:36
Osobně jsem zastáncem toho dávat chránič pouze tam, kde být musí a nebo s přihlednutím na možná rizika. Určitě ne všade, jako třeba světla v obýváku na chodbě atd.

A to mi řekněte z jakého duvodu? a obhajobu jako vypadnutí a podobně neni obhajobou osobně jsem si předřadil chranič na vše v bytě a je vše bez problemu a vypadku za normálního provozu jen jsem zažil jeden vypadek a to pouze moji chybou neukončeného kabelu na venku po dešti.

Jiří Kovář12

Já jsem zastáncem dát vše pod chránič bez vyjímky

Tomáš Jarovec

Určitě ano, hlavně musí být centrální, aby při jeho výpadku byla všude tma. Jinak by večerní hledání rozvodnice nebyla taková zábava  :P.

Kdysi se dávala jedna pojistka na světla i zásuvky. Pak někdo přišel na to, že je praktičtější na výměnu pojistek vidět, a světla i zásuvky se jistí odděleně. Podobný vývoj čeká i proudové chrániče.

Jiří Kovář12

To by jsme zde mohli polemizovat o stejné věci jako je hlavní jistič předřazen všemu ... ještě se vám asi nestalo že 16A jistič bez reakce a 25A na hlavním vypadl ....třeba vezmu příklad z nedavna 10A jistič nezareagoval a vypadl až hlavní 40A jistič na nové instalaci .... a tak mužeme mluvit o chraniči předřazeném všemu ktery prostě vybaví unikající proud....

A nebo se podívejme do okolí brna tam jsou běžně montovány proudové chrániče ještě před elektroměr

To co zde píšete je hloupost a prodražování elektroinstalací(bytových) narvat tam třeba 4 chraniče

Václav 3

Quote from: Jiří Kovář12 on 17.02.2010, 21:23
A nebo se podívejme do okolí brna tam jsou běžně montovány proudové chrániče ještě před elektroměr

To co zde píšete je hloupost a prodražování elektroinstalací(bytových) narvat tam třeba 4 chraniče

Hloupost je psát Brno s malým b. Ovšem použití více chráničů je vhodné, a záleží na dohodě investora a projektanta, na tom kolik do elektroinstalace investovat a jaký komfort to přinese. váš příklad s reakcí jističů není zrovna příliš adekvátní a ukazuje na Vaši nedostatečnou znalost problematiky okolo chráničů, ovšem pokud chcete být doma potmě a při tom s baterkou hledat v celé elektroinstalaci, kde se vám např. prorazila izolace vodiče N na kostru spotřebiče ve třídě I, je to Vaše volba.

Aleš Dobrovolný

Norma předepisuje proudový chránič do 30mA Ir pro světelný okruh v koupelně. Obvykle se řeší sdruženým  chráničem pro světla i zásuvky v koupelně.
Dále je proudový chránič do 30mA Ir nutný osadit na všechny zásuvky do 20A přístupné laické obsluze (výjimky v ČSN 332000-4-41 ponechme stranou)

Způsob řešení je v zásadě klasickým řešením pro zákazníka nejvýhodnějšího poměru cena/výkon, kde na jedné straně je centrální proudový chránič ir 30mA a na druhé straně chránič Ir 30mA na každém okruhu. Konkrétní řešení (včetně případného předřazeného chrániče Ir 30, 100, nebo 300mA) nechme na projektantovy, který zohlední i případné další vlivy jako jsou hořlavé stavební hmoty u dřevostaveb a pod.

Literatura:
ČSN 33 2000-4-41 ed2
ČSN 33 2000-7-701 ed2
ČSN 33 2130 ed2

Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net