• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mám zemnit AL parotěsnou folii v podkroví?

Started by pslavaa, 03.04.2010, 17:02

previous topic - next topic

pslavaa

03.04.2010, 17:02 Last Edit: 03.04.2010, 20:49 by Fuk Tomáš
Pro tažení kabelů CYKY v mezeře z dřevěného roštu, mezi sádrokartonem a parotěsnou AL vodivou
folií, je potřeba tuto folii spojit s hlavním pospojováním?

#uft#

Zdeněk Pikhart

revize, montáže a opravy převážně v občanské výstavbě a průmyslových provozech

Martin Seidl 1

A jak by jste to provedl? A co další spoje folií ?
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

František Šohajda

To je to samé ,jak někdo pouzemňuje PPR trubky /plastové rozvody vody... (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

František Bernard

Této otázce se nedivím. Někteří "elektrikáři" se mne občas ptají, jak přizemnit plastovou vanu.

Lukáš Malík

Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

pslavaa

Možná je to blbej dotaz,ale....
Ptám se proto,že ta folie je opravdu vodivá a hned před ni bude tažená elektrika.
Což bude mít za následek i větší zahřívání.
Co když někdo prošroubuje kabel,nebo zatluče hřebík a spojí s folií ?....bude plachta 6x2m doživotně pod napětím...

Jan Alin

Quote from: pslavaa on 05.04.2010, 11:45
Možná je to blbej dotaz,ale....
Ptám se proto,že ta folie je opravdu vodivá a hned před ni bude tažená elektrika.
Což bude mít za následek i větší zahřívání.
Co když někdo prošroubuje kabel,nebo zatluče hřebík a spojí s folií ?....bude plachta 6x2m doživotně pod napětím...

Není to blbý dotaz, tato možnost existuje, další problém může nastat když povede kolem v nedostatečné vzdálenosti svod hromosvodu. Stejný problém je u kovových konstrukcí sádrokartonu které v sobě mají protahány kabely a nikdo je nepospojuje. Nebezpečí zmenšíte tím že uvedené obvody budou přes proudový chránič. (U části el.obvodů je to dokonce předepsáno.)

Běžně se tyto fólie nepospojují. Kabely by měly být taženy v tzv.instalačních zónách kde by člověk neměl vrtat, nebo by měl vrtat tak aby kabel nepoškodil.

Milan Karvánek

Né, není to blbý dotaz, ale mojí odpověď asi za blbou budete pokládat.
Pokud byste byl elektrikář, měl byste o kladení vedení alespoň nějaké povědomí.
Pokud byste prováděl instalaci podle reralizačního projektu mělo by v něm být vše neobvyklé popsáno, projektant elektro samozřejmě vychází z projektu stvby, kde by měla být o vodivé fólii též zmínka.

Jan Hájek

(jednicka)
Jako ortodoxní pospojovač bych jí připojil, ale nevím čím.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

pslavaa

Díky ...
Jedná se pouze o podkrovní rekonstrukci, bez projektu.Ovšem bude to dělat jako fušku sám revizák.
Protože jsem taky elektrikář s §6., ale slaboproudař s uplně jinou praxí,zajímala mě teorie a názor odborníků, projektantů,kteří tu taky jsou.
Odpověď revizáka byla:" Nevím jak to připojit,nikdy jsem se s tím nesetkal,tak do toho nebudem šťourat a hotovo"
Nevěřím, že vášnivý pospojovači nic nevymyslej... ;D

Mirek_CB

Také jsem o téhle myšlence uvažoval, ale nakonec jsem folii  nepřipojoval  Jistě by to šlo připojit pomocí CU vodivé samolepicí pásky , kterou prodávají elektronické obchody. ;)

Martin Seidl 1

Quote from: Mirek_CB on 05.04.2010, 20:56
Také jsem o téhle myšlence uvažoval, ale nakonec jsem folii  nepřipojoval  Jistě by to šlo připojit pomocí CU vodivé samolepicí pásky , kterou prodávají elektronické obchody. ;)

No a na tu samolepící pásku pak dejte hodně požvýkanou žvýkačku, aby jste dosáhl co nejmenšího přechodovýho odporu. :-[
Montáž, opravy a revize elektroinstalací
Montáž,  údržbu a servis telekomunikačních zařízení
Ucelená řešení od zpracování projektu, přes jeho realizaci až po následný servis

Marek Zeman

Ta fólie je opravdu celohliníková, není to náhodou pokovený plast?

Samolepící CU pásky slouží pro odvedení elektrostatického náboje, jejich "vodivé" lepidlo je pro silnoproudé použití málo vodivé.

Připojit by to šlo pomocí kabelového oka a velkých podložek, jen by se musel zvolit vhodný materiál. Pokud je fólie v jednom kuse nebo v několika málo kusech, otázka je, jestli by tato místa mohla být po dokončení stavby přístupná nejlépe z obou stran.

V každém případě by použití proudového chrániče na všechny obvody bylo víc než vhodné. Bez jeho použití by dotyk pospojené (uzemněné) fólie s živou částí vyvolal nebezpečné jiskření a při takto nedokonalém zkratu pochybuji, že by jistič vypadl.

SMILEK

Předpokládám, že jde o lisovanou kombinaci PE fólie a hliníkové vrstvy.
Mám ji v podkroví také a jako "junior" ortodoxní pospojovač jsem ji samozřejmě připojil  ;) , protože:
1) ve stropní části je celoplošně jen cca 30cm pod plechovou střechou s bleskosvodem (zle)
2) i jako EMC obal podkroví je docela účinná  ;D
3) také souběžně s ní vedou různé instalace.
Usoudil jsem, že zcela nepospojená by tato fólie byla nebezpečnější. 
Využil jsem proto k pospojení natažené sítě z ocelového drátu, kterým jsem fixoval vatu k trámům a latím. Fólie zespodu k tomuto drátu lehce přiléhá, tlačí ji poslední vrstva vaty pod SDK. (Pokud ale chcete využít výhody reflexní dutiny mezi izolací a fólií, budete muset najít jiné řešení.)
Proudový chránič je samozřejmostí.

Pavel Horský

Vzhledem k tomu, že lze 98% kabelů elektroinstalace podkroví natahat mimo stropy a šikminy, pak bych řešil jen mechanickou ochranu kabelů vedoucích ke svítidlům. I ty přívody ke svítidlům se pak dají při troše dobré vůle natahat v zónách, kde se vedení nebude křížit nebo nepůjde v souběhu s vedením hromosvodu.
Určitě bych z nikoho nedělal šíleného pospojovače  :D
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Franěk

06.04.2010, 07:48 #16 Last Edit: 06.04.2010, 13:02 by Pavel Horský
Ale jo, pokud toužíte bydlet ve Faradayově kleci. Jinak to nevidím jako nutné, mít pospojenou fólii pod sádrokartonem.

Když se nepředpokládá porucha,  to přece není normální/běžný stav, tak i vzhledem k tomu, že mají být kabely nad sádrokartonem upevněné to beru jako zbytečnost. Pokud kabel leží jen tak volně na profilu a nic ho k němu netlačí, nebo není přes ostrou hranu "stříhnutého, nebo vrtaného" profilu, tak se ho nemusíte přece bát. Je to o  uložení kabelu nad sádrokartonem.
Samozřejmě, pokud někdo cítí tu potřebu, je to jeho věc a nic proti tomu nenamítám. Jde jen o to, abych pak při revizích nemusel vyhledávat měřící body na stropě a jejich správné označení. Vždyť komu by se líbilo mít na krásném bílém stropě samolepku měřícího místa  na pospojení  (dance) . Je to jen nadsázka, ale pokud budu důsledný, tak se k tomu asi dopracujeme. A čím větší plocha, tím více měřících bodů  (norm)       ;D   ;D   ;D    By mě asi manželka hnala.

Neberte to hlavně jako návod!! Jen trochu recese.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jirka Š.

Quote from: Milan Karvánek on 05.04.2010, 19:21...pokud byste byl elektrikář, měl byste o kladení vedení alespoň nějaké povědomí. Pokud byste prováděl instalaci podle reralizačního projektu mělo by v něm být vše neobvyklé popsáno, projektant elektro samozřejmě vychází z projektu stavby, kde by měla být o vodivé fólii též zmínka...

Dost naivní představa. Často se mezi sebou nedomluví ani příbuzné elektrikářské profese, natož aby někdo reagoval na pokovenou fólii. A čím větší projekt, tím hůře  :D
-----------------------------------------------------------------------------
Mimochodem, jaký je asi tak účinný průřez té fólie? Je snad někde v nějaké normě tento případ výslovně uveden? Jestli ne, tak rozhodně postupovat dle návodu k použití výrobce té fólie. A tam na 99,99% nebude o nějakém pospojování ani zmínka.