• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mám zemnit AL parotěsnou folii v podkroví?

Started by pslavaa, 03.04.2010, 17:02

previous topic - next topic

Jan Hájek

09.04.2010, 15:41 #36 Last Edit: 11.07.2010, 23:00 by Miroslav Minařík
Quote from: Zdenek Hejčl on 09.04.2010, 15:14
Budu-li uvažovat v teoretické rovině, tak blesk půjde cestou nejmenšího odporu tudíž po svodu do země.

To je správná úvaha, jen se může stát, že ta cesta přes fólii
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Zdenek Hejčl

Ta folie se prakticky vypaří při zásahu bleskem, pokud se na ni zavleče potenciál blesku.
Budu-li uvažovat v teoretické rovině, tak blesk půjde cestou nejmenšího odporu tudíž po svodu do země.

Bude-li cesta přes folii vodivější než uzemnění?
Co se bude dít v tomto případě v půdním prostoru bych rád viděl z bezpečné vzdálenosti.  :D
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Pavel Ryšavý

Quote from: Zdenek Hejčl on 09.04.2010, 18:18
blesk půjde cestou nejmenšího odporu tudíž po svodu do země

Bleskový proud učitě nepujde cestou nejmenšího odporu, ale rozdělí se do všech vodivých cest, které mu nabídnete v poměru podle vodivostí!
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70

Jan Alin

Quote from: Pavel Ryšavý on 09.04.2010, 19:44
Bleskový proud učitě nepujde cestou nejmenšího odporu, ale rozdělí se do všech vodivých cest, které mu nabídnete v poměru podle vodivostí!

A bude ho zajímat nikoli odpor ale impedance aby to bylo úplné.

Zdenek Hejčl

Ano, samozřejmě bleskový proud se rozdělí na několik částí.
Mě šlo spíše o upozornění na to, co bude dít v prostoru s folií, pokud by tam zavedl bleskový proud.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

ja_blesk

Quote from: Zdenek Hejčl on 09.04.2010, 20:17
Ano, samozřejmě bleskový proud se rozdělí na několik částí.
Mě šlo spíše o upozornění na to, co bude dít v prostoru s folií, pokud by tam zavedl bleskový proud.

No uz to tu vysvetlil p. Hájek. Ked vyparujem  foliu, tak musim niekade ist. Vytvaram si svoju vodivu cestu(y)  v smere najvacsieho spadu potencialov.

Fuk Tomáš

09.04.2010, 21:49 #42 Last Edit: 09.04.2010, 22:05 by Fuk Tomáš
Quote from: Zdenek Hejčl on 09.04.2010, 15:14
Ano při tloušťce folie 0,01 mm a šíři 100 cm je průřez 1 mm ...

spíše 10 mm2, ne?

Quote from: Zdenek Hejčl on 09.04.2010, 18:18
Ta folie se prakticky vypaří při zásahu bleskem, pokud se na ni zavleče potenciál blesku.

Dovolím si upozornit na drobný detail.
Al folie tloušťky 10 mikronů má při šířce pásku 300 mm průřez 3 mm2
Kolega Hájek tu svého času ukazoval kus drátu Cu průřezu 2,5 mm2, který přežil bleskovou vlnu tuším 100 kA. Ta Al folie na tom, jakmile se podaří rozvést bleskový proud do plochy, bude velmi podobně.

Takže, pokud do ní vnikne bleskový proud indukcí, tj. ve větší ploše, nejspíš se vůbec nepropálí (resp. propálí se jen ten snad polyetylenový podklad).
Pokud do ní vnikne bodově (přeskokem), vypálí se do ní díra o průměru 10-20 centimetrů (zase mluvím o hliníku - ten plastový podklad to odskáče v mnohem větší ploše).
Takže - pokud pospojit se zemnicí soustavou, tak kontaktní pletivo (viz příspěvky P. Smílka) je výborný nápad. Já jako pospojovač bych neváhal.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

SMILEK

09.04.2010, 22:59 #43 Last Edit: 09.04.2010, 23:15 by Pavel Smílek
Quote from: Fuk Tomáš on 09.04.2010, 21:49
Já jako pospojovač bych neváhal.

(jednicka) + (poklona).

Můžeme samozřejmě diskutovat, jak se rozdělí proudy a co s fólií udělá případný průraz. Můžeme také řešit, jak se vnitřnosti domu (Inels, IT rozvody a další citlivá místa) vypořádají s průjezdem vzniklého bleskového proudu po 2x25mm2 středem domu do sklepa k HEP. Jsem si vědom toho, že nastíněná situace vůbec není ideální (ale občas se v podkrovích vyskytuje, třeba i ve formě rámů z nosných profilů SDK), a chtěl jsem proto vědět (i ve vztahu k původnímu tazateli, protože jeho dotaz není vůbec od věci), jak byste se k tomu postavili (a proč). Zda byste konstrukci či PZ fólii nechali tak, nebo pospojili. Pospojení = riziko poškození fólie a průchodu bleskového proudu domem. Nepospojení = riziko náhodného neřízeného výboje kdekoliv v interiéru v patře pod konstrukcí. (zle)

(PS: Co na to Kníška? Prosím, jen ne "oddálenou střechu" ...  :o  :o  :o )

Edit: A ještě dovětek pro nevěřící: "elektroléčbu" od kombinace "klika-rám dveří-fólie-CW profily-šroubek-CYKY-Eon-Dukovany" si užili mí kolegové v jedné nejmenované vestavbě. Prý super zážitek, zejména ve vlhkých dnech. (Šlo o místo, kam kromě správce objektu vstupovali jen elektrikáři a místo opravy se tam delší dobu chodilo v rukavicích.)