• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?

Started by pavel, 15.09.2006, 11:54

previous topic - next topic

Miroslav Janča

Asi jsem někde zaspal, ale pokud vím přeznačení modrého vodiče na černý je možné jen v obvodech, kde se modrý vodič nemá svoji funkci, Děkuji za přesnou odpověď.například v izolované soustavě.
Která norma tedy připouští přeznačování modrého vodiče v soustavě TN-S ?
Děkuji za jednoznačnou odpověď.

Milan Karvánek

Již žádné přeznačování! Používejte modrou žílu jako fázovou zcela hrdě ve své přirozené bledě modré barvě. Řiť te se novou HD 308 S2:2001 (v guberniích též známou jako ČSN 330166 ed.2: 2002)  :o

Miroslav Janča

Georgis Fasulis

V otázce značení kabelů se rozhodně a důsledně přikláním ke konzervativcům!!
Značení jsme měli měli výborné - logické i přehledné. Obojí je teď ztraceno! Quo vádis EU? Bohužel úředníci všech evropských zemí se spojili proti rozumu! Nikdy si nezvyknu a nikdy nepoužiji světlemodrý vodič jako fázový!
Kabel "B" je jednoznačně nejčastěji užíváným kabelem v průmyslových instalacích - a to vše teď kvůli úřednímu eurošimlovi bude dražší o jednu žílu - alespoň v mých návrzích! Protože [glow=red,2,300]hnědý, černý, modrý, zelenožlutý - nikdy k motoru vést nebudu[/glow], to raději pudu prodávat na tržiště rajčata!
G.F

Pavel Horský

To Fasulis: jestli se někdy dostanete k připojování strojů v Italské fabrice ( u nás v rodné hroudě např. ledničkárna CANDY), tak vás tedy stánek nemine. A možná se něco přiučíte od Vietnamských obchodníků. To jsou  všestraní odborníci  ;D
Candy u nás funguje asi 3 roky. Vesele se přeznačovali modré vodiče černou izolačkou, pak se bez problémů napsala revize a fabrika jede.
Kde je problém? Nikde, protože to nikoho netrápí!
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jindřich Hrábě

,
jsem trochu na rozpacích. Držím v ruce tabulku vydanou nkt cables. Podle ní, jsou kabely J - hnědá, modrá, zelenožlutá nebo hnědá, černá, šedá, zelenožlutá nebo hnědá, černá, šedá, modrá, zelenožlutá.
O - modrá, hnědá nebo hnědá, černá, šedá nebo hnědá, černá, šedá, modrá nebo hnědá, černá, šedá, černá, modrá .
Dále u obou mnohožilové.
Podle mne to pokryje většinu toho co tu řešíte.

Pavel Horský

To Hrábě: máte naprostou pravdu, ale četl jste původní dotaz zakládající tuto diskusi?   ??
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jindřich Hrábě

Omlouvám se, reagoval jsem hlavně na : hnědý, černý, modrý, zelenožlutý - nikdy k motoru vést nebudu

Otakar Dosbaba

26.09.2006, 22:47 #26 Last Edit: 26.09.2006, 23:23 by Otakar Dosbaba
To J. Hrábě: Bohužel, ale není ten sortiment zas až tak úplně pokryt. Pravda, 2B kabel asi tolik chybět nebude, ale 2A už určitě ano. Kromě vedení od dnes již ustupujícího řešení vypínačů z odbočných krabic, se určitě budou nadále spínači ovládat v rozvaděčích paměťová relé, stykače apod., takže pokud se nesmíříme s modrou fází 2-O kabelu, pak povede kabelem 3-O žíla navíc. Tu lze sice často s výhodou využít pro orientační světýlka spínačů osvětlení chodeb, viz dříve uvedený návrh pana Hasaly, kdy se tlačítko, ovládající impulsní relé, zapojí mezi černou a hnědou žílu a trvale svítící signálka pak mezi černou - ostrou fázi a modrý N v 3D kabelu. Problém počtu signálek vs jimi protékající nežádoucí ovládací proud při dvoužilovém provedení zapojení tak odpadá.  3D kabel však nemá běžnou náhradu, značení "3" je pouze na objednávku ve speciálních případech a tak se signálka u 3-O musí připojit na "fázovou" barvu. 2A kabel bude citelně chybět i v jiných aplikacích, např. v mém oboru ozvučovacích instalací mi byl v případě 100V rozvodů pro reproduktory 2A milejší než nelogický č-m 2-O. Nemusí však jít jen o rozhlas, co napájecí soustava IT? Co vedení ke svítidlům nouzového osvětlení s vlastní akubaterií, určené pro trvalý (zajištěný) způsob osvětlení? Ve 3D kabelu byla přímá (trvalá a nabíjecí) "fáze"(černá), k tomu ještě spínaná (hnědá) a modrá N. Kde je přehledný modrý N ve 3-O?
A co starý 4C? Dva okruhy pro sdružené okruhy v lustrech? Dobrá, dáme v rámci štábní kultůry o žílu navíc a natáhneme 5C, neboli 5-J, stejně tak, jako k žaluziím. A to jsem jistě nevyjmenoval všechny případy.
... Ne, fakt mě rozčiluje ono "ZPÁTKY NA STROMY!", které je tak zbytečné... Chlapi, braňme si to a kdo můžete, objednávejte, požadujte a hlavně NEREZIGNUJTE, ať už se ty kabely budou značit jakkoliv.
Zdraví Don Kvíkot

Georgis Fasulis

To Jindřich Hrábě: Já jsem zase reagoval na pana Hasalu - cituji: "Čtyřžilové kabely budou v provedení "J" tedy hnědý, černý, modrý a zelenožlutý vodič nebo "O", tedy hnědý, černý, šedý a modrý vodič." a zděsil jsem se a proto jsem napsal můj příspěvek. Díky vašemu upozornění jsem si také vyhledal tabulku nového barevného značení a zjistil, že je to tak jak píšete - tedy že 4J  je kabel hnědý, černý, šedý a zelenožlutý. V tom případě jsem nyní už v klidu a svůj včerejší přípsěvek beru zpět. Bohužel jsem si to včera neověřil, panu Hasalovi jsem prostě slepě věřil.  To se stává i v lepších rodinách   :).
G.F

Jaroslav Hasala

To Fasulis :
Psal jsem o svých zkušenostech z jiných zemí, také jsem psal, "pokud máte někdo jiné informace, doplňte mě"
Každopádně, pokud např. v Rakousku chcete koupit čtyřžilový kabel, bude v provedení hnědá, černá, modrá, zelenožlutá. Jiný se tam běžně sehnat nedá.
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Otakar Dosbaba

Docela by mě zajímal opravdový názor rakouských elektrikářů na naše původní značení ABCD po zavedení šedé barvy. Já vím, byli na modrou fázi zvyklí již dříve ale stejně si myslím, že 4-J kabel s modrou žílou se musí příčit i jim. Když si k tomu připočtu pověstnou německou důkladnost...

Petr Mužík

04.10.2006, 16:53 #30 Last Edit: 04.10.2006, 20:23 by Administrátor fóra, čistič
to: Beláň
Jen bych chtěl upřesnit pane Beláň co zde píšete, pokud si řádně přečtete normu, tak je v ní psáno, že vodiče barvy světle modré lze užít jako fázové pouze tehdy, pokud nemůže dojít k jeho záměně....tzn., že v pojistkové skříňce ho asi užít "nemůžeme"....
Jinak souhlasím s vaším názorem
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko
tel.: +420605/473004
email: petr.muzik@atlas.cz

Štefan Beláň

04.10.2006, 20:04 #31 Last Edit: 04.10.2006, 20:23 by Administrátor fóra, čistič
TO: Mužík
Byl jste na Ampéru, viděl jste pojistkové skříně Hensel?  :o
Škoda že nemám foto!  :'(
P. S. Jinak s Vámi souhlasim!  :)
Chránič chrání - jistič jistí.

Otakar Dosbaba

Sice tím asi otevřu již pravděpodobně ukončené téma, ale mám dotaz na p. Beláně, případně na další osoby, co viděli zmiňované pojistkové skříně: To tam bylo vydrátováno 4-J kabely ve složení č, h, m, zž, které je méně dostupné?. Modrá fáze zde byla, přestože zrovna v tomto výrobku nejsou potřeba kombinace, které se stávají nedostatkovými? 4-J je přeci především č, h, š, zž. To je snad, jak kdyby nás Němci tím jejich fázovo-modro-blbým zvykem chtěli provokovat. Krucinál, tak proč se tedy zaváděla šedá barva??!!
... Sorry, ale já to fakt nemůžu zkousnout...

Štefan Beláň

09.10.2006, 20:14 #33 Last Edit: 09.10.2006, 22:31 by Štefan Beláň
TO: Dosbaba

Já osobně to také nemohu skousnout   >:D, a když jsem to na ampéru viděl, připadalo mi to jako fór! (wall)

Když jsem se občas setkal v dřívějších dobách s kabelem Č/H/M/ZŽ, bylo mi vysvětleno, že je to kabel pro 2F připojení (třeba bodové svářečky) a podobně. Byly to ale vždy dimenze větší jak AYKY 4x25 mm2. Až teprve teď mi dochází, že asi nějaký koumák (soudruh  (dabel)) propašoval kabel z Německa.  ::)

P. S. Šedá barva byla doplněna pro 5vodičové kabely, aby tam němci nedávali dva modré?  :D

Chránič chrání - jistič jistí.

Otakar Dosbaba

Také mi to tak připadá :)
Jako kdyby tam neznali TN-S, nebo co. Takže do HDS a do RE povede č, h, m, zž, pak se to rozdělí tak, že modrá bude na L3 sběrně zapojena do černých, hnědých a šedých drátů a žz bude pokračovat na PE a N, odkud budou zase pokračovat tenší modré dráty, tentokráte již správně, jako N. K tomu nějaký ten ovládací spínač, čidlo, stmívač atd., zapojený kabelem č/m do instalační krabice či relé v rozvaděči,  tentokráte zase ale s modrou pro fázi. Z motorové 5P zásuvky bude napájeno zařízení s kabelem č, h, m, zž - zde je fáze modrá, v pětižilovém kabelu to už ale zase bude N... Čtyři barvy pro tři informace a naopak dva duplicitní znaky (J, G a O, X) pro čtyři informace, s tím spojené zúžení sortimentu... NO TO BYL TEDY KAUF!! Teda chápal bych to, kdyby to sem přišlo z nějaké zapomenuté tramtárie, ale že zrovna od našich, "technicky vyspělejších" sousedů?!?

...No jó, no. Nesmím to holt tak prožívat, je to furt dokola!

Petr Doležal

Pane Dosbabo, dobře jste ten příklad sestavil.  (jupi)
Bohužel víc jak bod vám nemohu dát
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení