• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?

Started by pavel, 15.09.2006, 11:54

previous topic - next topic

Otakar Dosbaba

Štefan Beláň

11.10.2006, 14:08 #37 Last Edit: 11.10.2006, 14:10 by Štefan Beláň
TO: Dosbaba

Ono využití kabelu H/Č/M/ZŽ nejde asi použít tak, jak jste uvedl.
Domnívám se, že se kabel nesmí použít v sítích TN-C, tj. kde je ZŽ vodič použitý jako PEN. Dovedu si ale v praxi představit, že použiji tento kabel všude tam, kde není zapotřebí používat a kde se nepoužívá střední vodič N, tj. ani kombinovaný vodič PEN, ale jen čistý ochranný vodič PE.   ::)

Jinak by to byl pěkný maglajs! (doh)

P. S. Opravdu si myslím, že používání kabelu s touto kombinací barev by mělo být jen výjimečné.  :-\
Chránič chrání - jistič jistí.

Otakar Dosbaba

No mě právě napadlo, když jste uváděl ty pojistkové skříně, že jde o HDS. Tam že to bylo prodrátováno v TN-C, kombinacemi č, h, m, zž a tak jsem se zhrozil.

HHoonnzzaa

Přečetl jsem celé téma a nakonec v tom mám nějaký chaos  :'(. OT: mám pouze CYKY3x1,5. Za jakých podmínek je možné tento kabel možno použít, pokud vůbec je možno ho použít, k zapojení vedení mezi vypínači (např. schodišťové zapojení atd.)?? Tmavý je jasný, ale modrý a žz? Přeznačit je? Děkuji H.

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: HHoonnzzaa on 19.05.2008, 13:18
Tmavý je jasný, ale modrý a žz? Přeznačit je? Děkuji H.

Od zelenožlutého ruce pryč! No a modrý, to je na vás. Pokud ho chcete mocímermo použít jako fázový vodič, přeznačte jej černou elektrikářskou páskou na obou koncích. Není to úplně echt (někteří revizáci dostávají kopřivku), ale v podstatě se nic neděje.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

HHoonnzzaa

Sám se zeptám sám si odpovím. Našel jsem téma, kde se přesně toto řeší  (norm). Takže už to tu není platné.  :-X  Honza

Václav 3

Já osobně, pokud vidím fázi na modrém vodiči v dnešní době, tak se naježím jak ježek. Něco jiného bývalo na začátku 70 let, to byla fáze modrá a červená, ale pro střední vodič (N) jsme měli vodič šedý nebo bílý. Kabel v provedení  barev č, h, m, zž beru jako užitečný jen v provedení CYKY 4x1,5 pro připojení dvouokruhového lustru, nebo jak zde psal kolega Beláň pro dvoufázové spotřebiče.  Nové značení kabelů je matoucí, barevné značení vodičů se překrývá, nevím proč nepoužívat staré, osvědčené a přehledné A,B,C,D. To musíme stále přejímat nějaké nesmysly  EU a lézt jim do .... ? Kolega Dosbaba to zhodnotil úplně vyčerpávajícím způsobem!