• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 17:26

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

K čemu a na základě čeho jsou navrženy zdvojené svody?

Started by Lukáš Rotrekl, 28.04.2010, 21:24

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

28.04.2010, 21:24 Last Edit: 28.04.2010, 22:22 by Miroslav Minařík
Dostal se mě dnes do rukou projekt na hromosvod viz. příloha. Projekt je datovaný 01/2010.

Dále je navýkrese, který nemám možnost naskenovat napsáno: V trubce každého skrytého sovdu budou vedeny dva dráty FeZn 8mm, aby bylo dosaženo požadovaného průřezu 100mm2.

Na základě čeho to je takto navrženo. Jaký to má význam? Více než tento odstavec a výkres v PD není.

Jedná se o bytový dům o celkem cca 75x 15m, se 4 vchody. Jedno přízemní patro technické a 5x obytné patro.

Je navrženo 12svodů, ale to tak že na dvou kratších stranách a po jedné z delších. Zřejmě se projektantka chtěla vyhnou svody podloubí, které je na jedné straně objektu.... No budiž.

Spíš mě zaráží ty zdvojené svody. Co si o tom myslíte?

#105#
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Radim Strycharski

Jestli nevychází z toho, že není u svodů dodržena vzdálenost k hořlavému materiálu.

Lukáš Rotrekl

Jak říkám, zatím to nerozporuju, jen se mě nějak nepovedlo najít v ČSN 62 305, že pokud nemám dostatečnou vzdálenost od hořlavých povrchů, tak to vyřeším zvětšením průřezu svodu...

Mařík Pavel

Myslim, ze v pripade horlaveho podkladu, mam na mysli druh fasady, se ma dodrzet odstup 0,1m, o zdvojenych svodech slysim poprve. Spis je zarazejici, ze jednu stranu pani projektantka vynecha, dle tridy LPL je max mezi rozvody 20m.

Jan Hájek

Pokud se snažím najít smysl v projektu psaném člověkem, který nezná názvosloví a normy (ČSN EN 62305-5 nevyšla a nevyjde), ztrácím pouze čas.
Navíc, pokud ve zprávě někdo na začátku popíše zemnič typu B a na konci vztahuje podmínku na zemnič typu A navíc se špatným označením, svod není totiž zemnič, je otázkou, zda má zpracovatel vůbec potuchu, co to hromosvod vlastně je.
PS: K tomu popisu skrytého svodu, takhle provedený svod by nedržel sám o sobě, natož po úderu blesku. Těch 100mm je zřejmě omyl přeživší v paměti z doby ČSN 34 1390, která tento průřez vyžadovala u náhodných svodů (čl.51,75,).Pokud uvažuje totiž v  ČSN EN 62305-3 muselo by se opět jednat buď o záměnu svodu za zemnič, nebo předpokládání toho, že trubka bude lehce hořlavá a tak aby se ušetřilo za méně hořlavou, utratí se x násobek za zdvojený vodič, protože se v normě nedočte k E.5.3.4.3. Skryté svody jsou do detailu řešeny v kapitole 10 KníŠky 2.0 www.kniSka.eu/kniska

Samozřejmě platí poučka: Nedělat, nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,  vysvětlit , nedělat, nedělat, vysvětlit, nedělat, nedělat, udělat podle Kníšky, ale ještě předtím je zkusit přesvědčit skryté svody nedělat.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jaroslav Klinský

Jan Hájek - tak jsem čekal, co Honzo odpovíš. Také mi přišlo takové nesmylné, co bylo uvedeno v PD.
revize E2/B, montáže
www.klinsky-elektro.cz
www.jardak.cz - moje fotky, ale ne s tematikou elektro

Lukáš Rotrekl

No v podstatě jsem něco podobného čekal.  A jak se tváříte na svody po jedné straně. Byl jsem se včera ještě podívat na místě. Po té jedné straně, kde projektantka svody nemá, je jednak podloubí se sloupy, které se zateplovat nebudou a jednak chodník a asfaltová komunikace, do které se asi nikomu nechtělo jít....

J.Patúc

Pracujem v 7 poschodovej budove, ktorá má zvody len z jedne strany budovy. Z druhej strany sú spojené balkóny vo vodorovnom smere. Z tej strany by museli zvody prechádzať cez balkóny. My elektrotechnici, ktorý tam pracujeme to pokladáme za rozumné riešenie. Aspoň sme uchránení od napätia blesku, ktoré by sa tam dostalo zo zvodu. Myslíte, že je to v súlade z normou?

Zdeno.Fusik

Quote from: Jan Hájek on 30.04.2010, 00:08

Samozřejmě platí poučka: Nedělat, nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,nedělat, nedělat,  vysvětlit , nedělat, nedělat, vysvětlit, nedělat, nedělat, udělat podle Kníšky, ale ještě předtím je zkusit přesvědčit skryté svody nedělat.

Prečo neodporúčate zvody realizovať ako skryté? .... Norma STN 623 05 1 -5 do nedoporučuje, alebo zakazuje?

XL

Quote from: Zdeno.Fusik on 30.04.2010, 11:17
Prečo neodporúčate zvody realizovať ako skryté?

Protože mimo jedné snad výhody, t.j. že se není třeba dohadovat s architektem, kterému se to nelíbí, má toto řešení jen samé nevýhody a těch je mnoho.....

Petr Doležal

Asi bych byl špatný architekt. Mně se profesionálně provedený hromosvod líbí a vnímám ho jako docela hezký doplněk stavby.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

XL

Quote from: Petr Doležal on 30.04.2010, 12:09
Asi bych byl špatný architekt. Mně se profesionálně provedený hromosvod líbí a vnímám ho jako docela hezký doplněk stavby.

(jednicka)
Škoda jen, že jich není více .....

Zdeno.Fusik

Mohly by ste tie výhodi trošku konkretizovať, lebo ja osobne pri priznaných zvodoch vydím tiež len jednu výhodu a to že sú prístupnejšie z hľadiska údržby, a tá výhoda pri použitý AlMgSi drôtu stráca opoctatnenie.

Kamil Novák

TO Fusík:
Viděl jste někdy jak vypadá skrytý svod (přesněji okolní fasáda) po průchodu bleskového proudu?  >:D
To je dost pádný argument.  ;D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Zdeno.Fusik

No to je síce slušný argument, ale pokiaľ je skryti zvod namontovaný odborne, teda použitá trubka je prepísaného priemeru, a táto je riadne prichytená v murive tak riziko poškodenia fasády po zásu blesko je mminimálne.

Kamil Novák

Quote from: Zdeno.Fusik on 30.04.2010, 12:31
No to je síce slušný argument, ale pokiaľ je skryti zvod namontovaný odborne, teda použitá trubka je prepísaného priemeru, a táto je riadne prichytená v murive tak riziko poškodenia fasády po zásu blesko je mminimálne.

A můžete uvést výrobce a typ trubky, která je pro toto použití vhodná?  (norm)
A jak byste si představoval vhodné řešení zkušebních svorek, resp. do jakých krabic byste je uložil?  :-\
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Miroslav Revús

30.04.2010, 13:03 #16 Last Edit: 16.10.2010, 18:59 by Jaroslav Borovec
Quote from: Kamil Novák on 30.04.2010, 12:39
A jak byste si představoval vhodné řešení zkušebních svorek, resp. do jakých krabic byste je uložil?  :-\

Bežne používané krabice 150mm×150mm sú pre tento účel nevhodné, ak nie priamo neprípustné.

Pavel Horský

Quote from: Zdeno.Fusik on 30.04.2010, 12:31

Ještě jste asi neviděl řádně poničenou fasádu po zásahu bleskem díky obrovskému mechanickému rázu, který může úder způsobit. Já ano a věřte mi, majitelé se chytali za hlavu.
Proč lidem nevadí okapové roury, které hyzdí dům daleko víc, než nevýrazný drát? A přitom se dá drát krásně ukrýt právě na tuto rouru.
U skrytého svodu stačí přímý styk fasádního materiálu s drátem AlMgSi a je hotovo. Drát vám "uhnije" do dvou let. Ostatně, přímá ukázka takové shnilotiny je v Kníšce  www.kniSka.eu/kniska  

Zdvojený svod beru jako vtípek, který mě ovšem moc nepobavil.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz