• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaký zvolit proudový chránič pro venkovní zásuvku 400V?

Started by jaroslavnovy, 03.10.2010, 20:37

previous topic - next topic

jaroslavnovy

03.10.2010, 20:37 Last Edit: 06.08.2015, 09:54 by Miroslav Minařík
Jaký byste mi doporučili proudový chránič pro venkovní zásuvku 400V kabelem 5x2.5mm2 jištěnou 3x16A ? Je vhodný FI 3x16A 30mA typ AC?

Jiří Schwarz

Podle vypínací charakteristiky jističe to nemusí být správné.
Při přetížené nadproudem o 40% nad jmenovitý proud jističe musí jistič vypnout v době 30 - 60 minut.
To znamená, že přes jistič 16A může jít 22A až desítky minut.
Proto je lepší dát proudový chránič 25A/0,03A, doporučují to i někteří výrobci, zatímco někteří mlčí...
Cenový rozdíl není příliš velký.

U pojistek se doporučuje rozdíl ještě větší (o 2 stupně)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Oliver Mička

Tak ono záleží podla charakteristiky ističa či je to B16/3 alebo C16/3 ak je to istič s B16/3 môže to ten prôdový chránič ustát v pohode ale aj nemusí.. Preto sa odporučuje radšej o dimenziu väčší tj 25A/4p/30mA
- Projektovanie a programovanie PLC (Rockwell,Siemens,atd).
- Meniče a pohony.
- RaM.
- Elektroinštalácie do 1000V.

Jiří Schwarz

Quote from: oliver on 03.10.2010, 22:38
Tak ono záleží podla charakteristiky ističa či je to B16/3 alebo C16/3 ak je to istič s B16/3 môže to ten prôdový chránič ustát v pohode ale aj nemusí..

A to jako proč?
Charakteristika B nebo C rozhoduje o tom, jak rychle jistič reaguje na zkrat, resp. kolikrát musí být překročen jmenovitý proud pro vypnutí v čase pod 0,4 vteřiny.
Při nadproudu vypíná tepelná spoušť v jističi stejně, bez rozdílu jaká je to charakteristika!
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Vladimír Přibyl

Urcite pouzijte chranic alespon 25A, cenovy rozdil je minimalni, 16A bych rozhodne nepouzil.

jaroslavnovy

A kdybych chtěl použít jističochránič, tak radši také 25A nebo těch 16A? To je pak lepší dát vodiče 4mm2 na 25A jističochránič....

Zdenek Hejčl

Ano to je rozumné řešení - uspoří místo, nejlépe na 16A. Nepředpokládám, že tam bude zásuvka na 32A.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

jaroslavnovy

Vzhledem k hlavnímu jističi 3x25A tam dám ten jističochránič 4P/B/16A/0,03A. Mám ale starou soustavu TN-C. Dříve byla venku zásuvka čtyřma vodičema a bez FI, proto to chci udělat nově kvůli bezpečnosti a to podle přiloženého schématu.

Jirka Š. Svejkovský

Třífázový chráničojistič?
Asi pokukujete po cenově supervýhodném výrobku. Normální přístroje snesou 25/40/63A. Sleva v tomto případě nebývá zadarmo.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

jaroslavnovy

Omlouvám se za chybu, kterou jsem zde napsal, bude vodič 5x2.5mm2, jistič 3x16A,char.B a za ním dle schématu zapojený chránič 3x25A/0,03A, zkratová odolnost 6kA.

Zdenek Hejčl

Super výhodné cenově to není, chráničojistič stojí kolem 1900.- Kč.
Chránič kolem 900.- + jistič 400.-, pokud je málo místa je to výhodnější, než dávat další bednu vedle.

Radim Strycharski

Quote from: Zdenek Hejčl on 04.10.2010, 17:08
Super výhodné cenově to není, chráničojistič stojí kolem 1900.- Kč.
Chránič kolem 900.- + jistič 400.-.

Asi jsem zaspal dobu, ale s třífázovým jističochráničem jsem se ještě nesetkal. :o

cronin

Quote from: Radim Strycharski on 04.10.2010, 18:51
Asi jsem zaspal dobu, ale s třífázovým jističochráničem jsem se ještě nesetkal. :o

Heh, ze ste sa este nestretli, to neznamena, ze neexistuje.

Je zabavne; kazdy tyzden tu na elektrike.cz napise tento komentar, aby mu v zapati niekto poslal linku na katalogy, ze existuju. Tento mesiac je toto uz asi 3. pripad.  o:-)

Zdenek Hejčl

jaroslavnovy

04.10.2010, 19:43 #14 Last Edit: 06.08.2015, 09:54 by Miroslav Minařík

Udělám to jak jsem popsal výše v posledním příspěvku jistič + zvlášť chránič se zkratovou odolností 6kA.

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radim Strycharski

Fakt je, že Moeller, Legrand nebo OEZ to nenabízí.  :-\

Tomáš Cendelín