• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 08:49

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může být v části spotřebiče ochrana tř. I a v další ochrana tř.II?

Started by Milan Hudec., 26.11.2010, 10:22

previous topic - next topic

Jirka Š. Svejkovský

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radim Strycharski

A na druhou stranu spotřebič třídy I může mít vodivé přístupné části oddělené od živých částí dvojitou izolací a tudíž nebudou pospojeny s ochranným vodičem. Teď jde jen o to, aby se dalo nějak spolehlivě při revizi zjistit, že jde zrovna o tuhle vodivou část.

Jirka Š. Svejkovský

Zda se jedná o spotřebič I třídy nebo o spotřebič II třídy určuje pouze a jenom výrobce! Tak byl spotřebič testován a na to byl vydán ES prohlášení o shodě. Není na RT, aby do toho vkládal nějaký svůj názor. Od toho není a nepřísluší mu to. I kdyby se mu zdálo, že je to třeba marťanovo pátý voko, na štítku budou dva čtverečky, je to spotřebič třídy II a vlak přes to nejede. Nechápu, co tady řešíme.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Radim Strycharski

Řeším to, že tam dvojitý čtvereček nebude, kovový kryt nebude pospojen a dokumentace bude velmi nahrubo. Pořád z toho na 100 % neplyne, že ten kryt má být pospojen.

Kamil Novák

Quote from: Radim Strycharski on 29.11.2010, 23:28
Řeším to, že tam dvojitý čtvereček nebude, kovový kryt nebude pospojen a dokumentace bude velmi nahrubo. Pořád z toho na 100 % neplyne, že ten kryt má být pospojen.

Přesně tak.
Pro upřesnění - jestliže budou živé části odděleny dvojitou izolací, pak výrobci nic nebrání označit spotřebič značkou II.tř. a není co řešit.
Jenomže v případu, na který jsem zde dával odkaz stačí, když jsou živé části uvnitř odděleny zesílenou izolací. A to je ten problém.  :-\
Není to už klasická I. tř., ale ještě ne II.tř. Takže kočkopes, který ovšem nemá svoje označení a tak buď můžeme nespojení vodivého krytu ignorovat a nebo se lehce stát troubou.  (wall)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Radim Strycharski

Tak jsem to nemyslel. Myslel jsem to tak, že spotřebič má výhradně dvojitou nebo zesílenou (zesílená je přece ekvivalentní dvojité) izolaci a pak není co řešit. Má dvojitý čtvereček a hotovo.

Nebo dvojitý čtvereček nemá a pak je to třída I. Pak má neživé části, ale může mít i jiné přístupné vodivé části, které jsou od živých částí odděleny dvojitou nebo zesílenou izolací a nejsou tudíž pospojeny. A tady jde o to tuto konstrukci správně rozpoznat, aby se z toho nesprávně nevyvodilo, že to má být pospojeno.

Kamil Novák

Quote from: Radim Strycharski on 29.11.2010, 23:46
...spotřebič má výhradně dvojitou nebo zesílenou (zesílená je přece ekvivalentní dvojité) izolaci a pak není co řešit. Má dvojitý čtvereček a hotovo. 

To je právě ten problém - zesílená izolace zajišťuje stejný stupeň ochrany jako dvojitá izolace, ale označení dvěma čtverci je vyhrazeno pouze pro dvojitou.
A jak má jeden poznat, že se jedná o zesílenou izolaci, toho jsem se dosud nedopátral.  :(
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Josef Nosek

Radim Strycharski

Quote from: Josef Nosek on 30.11.2010, 07:11
Podobný problém se zde řešil u nářadí.Viz. http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,566.0.html

Pročetl jsem celou tuto starou diskusi a vychází mi z toho, že ten princip zákazu spojování ochranného vodiče k částem, které jsou izolovány dvojitou izolací, je poněkud nedotažený. Výrobce to může totiž vyřešit velmi jednoduše tím, že takový výrobek, který splňuje všechny předpoklady pro třídu II, označí jako třídu I a je po problému.

Quote from: Kamil Novák on 29.11.2010, 23:56
označení dvěma čtverci je vyhrazeno pouze pro dvojitou  :(

To je pro mě nová informace, rozvaděč má přece taky jen jednu bednu s výliskem dvojitého čtverečku. Můžete mě prosím nasměrovat, kde je to psáno?