• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:05

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak odstraním blikání diodové žárovky?

Started by Karel Turčík, 29.11.2010, 11:24

previous topic - next topic

Karel Turčík

29.11.2010, 11:24 Last Edit: 15.01.2011, 22:38 by Miroslav Minařík
Zdravím kolegy elektrikáře.
Nedávno jsem namontoval do jedné koupelny 5 diodových žárovek a ventilátor s časovým relé pod vypínačem. Jedna bodovka nad WC se rozsvěcí zvlášť a dává tak impuls pro relé, které po zhasnutí sepne ventilátor. Avšak když zhasnu a ventilátor se rozeběhne,tak diodová bodovka po celou dobu běhu ventilátoru bliká,asi ve vteřinových impulsech.
Prosím o nějakou radu,jak to odstranit.
Majitelce nevyhovuje ovládání všech 5 bodovek najednou a ventilátoru zvlášť( vypínač č.5-který je nainstalován) a již je vše načisto vymalované a obložené.

Fuk Tomáš

Co takhle nějaké schéma zapojení a identifikace použitých komponent?
(moje křišťálová koule se zřejmě nějak porouchala)
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Karel Turčík

Přívod do vypínače 3Cx1,5, zněj 2 vývody ten samý kabel,jeden do bodovek a jeden do ventilátoru. Nakonec si zákaznice vzpomněla,že chce bodovky rozdělit na 4+1,tak zelenožlutý vodič použitý jako 2. fáze. Bodovky jsou Led20 GU10 230V od Kanluxu,ventilátor se žaluzií - dvoužilové připojení a časové relé CS3-1,k sepnutí ventilátoru dojde po zhasnutí světla. Relé má 4 vývody,vstup fáze,vstup nuly,vývod do ventilátoru a vývod na tlačítko,v tomto případě na jednu bodovku.

Karel Turčík

Martin H.

Quote from: Karel Turčík on 29.11.2010, 18:03
Nakonec si zákaznice vzpomněla,že chce bodovky rozdělit na 4+1,tak zelenožlutý vodič použitý jako 2. fáze.

Tomu zrejme predchádzal rozhovor s pani o ďalšom postupe a spolupráci. Aká bola tá horšia alternatíva ako fáza na zž vodiči ?

Karel Turčík

Jedině zasekat další kabel do stropu,ale fáze na zž drátě nemá vliv,vše je stejně dvojvodičové,myslím tím bodovky i ventilátor a i relé nepotřebuje zž vodič,tak to nemá vliv na situaci.

Lukáš Rotrekl

Jaké jsou instalovány vypínače ? Řešil jsem obdobný problém, akorát se svítidlem zářivkovým. Pomohla instalace vypínače v řazení 2. To je zase problém pokud máte jen jednu krabičku pro vypínač. Ale jde to řešit Unicou a možná i něčím jiným
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Karel Turčík

Použitý vypínač je ABB Tango, řazení 5,viz to schema. Osobně vidím problém v tom, že vývod z relé,označen na relé jako 1,do kterého jde impuls o tom,že se světlo rozsvítilo a poté zhaslo, dává z relé zpět proudové impulsy a to způsobuje to blikání. U klasických halogenidových žárovek tento problém není.Krabička jen jedna,bohužel.

Karel Turčík

Právě jsem dohovořil s kolegou elektronikem a poradil, že by to mohl vyřešit RC filtr přidaný do série ke vstupu fáze do blikající bodovky....nějaké názory?Děkuji

Jiří Schwarz

Já bych spíše uvažoval o tom, jestli spínací prvek nemá paralelně nějaký odrušovací prvek, přes který by i ve vypnutém stavu tekl minimální proud a jstli to nemůže mít nějaký vliv na funkci celého obvodu
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Doležal

Ta "ventilátorová" LEDka bliká i když ty ostatní čtyři jsou vypnuté?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Karel Turčík

Ano,bliká když jsou ty ostatní 4 žárovky vypnuté i zapnuté. Jinak pane Schwarz,elektronika mi moc neříká,ze školy jsem dlouho,tak na to vám nejsem schopen cokoliv říct.

Fuk Tomáš

Jak tak na to koukám, tak zřejmě to LEDkové svítidlo je napájeno slabým proudem z řídícího vstupu časového relé.
Pomůže osadit tam skutečnou žárovku.
Mohlo by pomoci zapojit paralelně k té LEDkové žárovce odpor 100 kOhm/1W.

Ale pustit po zelenožlutém drátě fázi, to je prasárna.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Lukáš Rotrekl

Je to prasárna, ale někdy prostě z investory není řeč a zbytí.....Bohužel....

Kolik přístrojů je v koupelně? Nešlo by je nahradit mnou zmiňovanou Unicou? Použil by jste 2 pólový vypínač v kombinaci s jednopólovým v jednom rámečku.... žádná elektronika mimo doběhového relé...

Fuk Tomáš

Nikoliv dvoupólový vypínač, ale přepínač - z dostupného sortimentu tedy např. řazení 6+6.

Jednou půlkou spínat tu skupinu světel.
Druhou půlkou přepínat "živý" vývod světla, spojený s ovládacím vstupem časovače, mezi fází a nulákem. Čili, na rozdíl od současného zapojení, bude LEDka ve vypnutém stavu zkratovaná a nemůže svítit, i kdyby se na hlavu postavila.
To řešení s odpůrkem by mělo fungovat taky - jeho výhoda je, že je za kačku (na rozdíl od výměny vypínače).

Lukáš Rotrekl

Prudky Lubos

Quote from: Lukáš Rotrekl on 29.11.2010, 23:57
Je to prasárna, ale někdy prostě z investory není řeč a zbytí.....Bohužel....

blbost na tohle je jednoduchá odpověď, na toto zapojení nejni istalace připravená a hotovo, pochybuju že investorka má vůbec potuchy kolik je kčemu zapotřebí vodičů a co je to zeleno/žlutej vodič, ptal jsem se známého co se živí bytovou instalací, jak by tohle řešil a ejhle, prej už se mu to párkrát stalo, bud vyměnit kabel nebo nic, ale ani ve snu by ho nenapadlo dát na zeleno/žlutou fázi, revizi mu nato nikdo neudělá a popud by ji oni v budoucnu z nějakýho důvodu chtěli( pojistka atd. ) a přišlo by se nato, šlapalo by se po něm a to nemá za potřebí

Karel Turčík

Děkuji za informace, vyzkouším hned jak se k tomu dostanu. Jinak fáze po zž drátě prasárna ano či ne není podstatná. Svítidlo je dvouvodičové a drát byl řádně označen,což norma dovoluje.