• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:37

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je možné mít fázový vodič modré barvy?

Started by Poštulková, 05.01.2011, 21:52

previous topic - next topic

Jan Alin

Modrý jen jako N: ČSN 363 2000-5-51 ed.3 čl.514.3 Z4 úprava pro CZ strana 50

Jan Tandler

To je přesně to, co jsem potřeboval. Děkuji :)

Miroslav Hlaváč

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 09.01.2011, 11:28
V síti TNC nemá modrý vodič (N) co pohledávat.

Pokud se nejedná o zastaralou instalaci kde fázové byly černá,červená ,modrá a nula byla zelená-samozřejmě síť TN-C.
Miroslav

Martin Novák

Ve vetsine zemi, kde je zasuvka "naseho typu", Francii pocinaje je uz hooodne let faze VPRAVO. Nechapu, proc to u nas jako trucpodnik udelali obracene. Asi aby na nasi siti nefungovali "kapitalisticke" vyrobky. Proto mate hypermarkety plne vypinacu, prodluzek, rozdvojek nebo casovacu, kde vnitrni mechanizmus odpojuje N a faze vesele jede treba do vanocniho stromecku nebo zehlicky...

Jan Tandler

Quote from: Jan Alin on 26.09.2017, 13:22
Modrý jen jako N: ČSN 363 2000-5-51 ed.3 čl.514.3 Z4 úprava pro CZ strana 50

Tak teda ještě oprava. To co jste napsal je norma pro instalace, ale v případě stroje je třeba se řídit harmonizovanou normou pro stroje. V této normě (jak jsem psal výše) se použití modrého vodiče pro jiné účely než jako nulový vodič nevylučuje.

Jan Bocek

Quote from: Jan Tandler on 26.09.2017, 10:37
13.2.3 Označování nulového vodiče
Pokud obvod zahrnuje nulový vodič, který je identifikován pouze barvou, musí být pro tento vodič použita barva MODRÁ. Aby se zabránilo záměně s jinými barvami, doporučuje se, aby byla použita málo sytá modř, nazývaná zde ,,světle modrá" (viz 3.2.2 IEC 60446). Pokud je zvolená barva jedinou identifikací nulového vodiče, nesmí být tato barva použita pro označení žádného jiného vodiče, je-li možná záměna. Pokud je použita identifikace barvou, musí být holé vodiče použité jako nulový vodiče, buď označeny barevným pruhem o šířce 15 mm až 100 mm v každém prostoru nebo jednotce a na každém přístupném místě, nebo musí být označeny barvou po celé délce.

13.2.4 Označování barvou
Pokud je pro identifikaci vodičů (jiných než ochranný vodič (viz 13.2.2) a nulový vodič (viz 13.2.3)) použito barevné označení, mohou být použity tyto barvy:
ČERNÁ, HNĚDÁ, ČERVENÁ, ORANŽOVÁ, ŽLUTÁ, ZELENÁ, MODRÁ (včetně SVĚTLE MODRÉ), FIALOVÁ,ŠEDÁ, BÍLÁ, RŮŽOVÁ, TYRKYSOVÁ.

Z toho chápu, že pokud se v obvodu nevyskytuje nulový vodič, tak může být pro fázový vodič použita sv. modrá barva.

Hmm, může, ale proč bychom to dělali?

Kapitolu 13.2 Označování vodičů v ČSN EN 60204-1 ed. 2 je dobré prostudovat celou.
V úvodu se uvádí, že "každý vodič musí být identifikovatelný na každém ukončení v souladu s technickou dokumentaci".
V závěru kapitoly jsou doporučené barvy vodičů, ale světlé modrá barva tam není.

Článek 13.2.2 a 13.2.3 pro označování vodičů PE a N označuje barvy z/ž a s.modrá za barvy vyhrazené.

Vyvozovat z toho pro situaci, kdy není do stroje vodič N přiveden, že lze použit vodiče sv. modré je zcestné. Při analýze rizika mi vyjde riziko pro údržbu z možnosti záměny. Ono to sice bylo uvedeno i ve starší normě ČSN 33 2200 v článku 10.2 - je-li v silových obvodech střední vodič, nesmí být v silových obvodech užitý jiné vodiče modré barvy. Ale v poznámce této normy bylo uvedeno, že sv. modrá je určená pro střední vodič střídavého proudu. ( stejně jako v 5-51)

Přesto, že je v článku 13.2.3 vyjmenovaná barva žlutá a zelená, tak takto provedený rozvaděč jsem ještě neviděl. Také bych na něco takového nevystavil protokol o shodě.
Použit sv. modrý vodič na příklad na ovládačku DC obvodu s tvrzením, že jiný drát ve skladě nebyl, přijde trochu úsměvné. Jaký může být jiný důvod pro použití vyhrazené barvy tam, kde to je proti bezpečnosti?

PS V originálu EN 60204-1 vyjde smysl článků 13.2.3 v porovnání s IEC 60757 poněkud jinak

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz

Jan Tandler

V mém případě jde o stroj od rakouského výrobce, kdy v přívodní šňůře s vidlicí jsou použity barvy: L1 - černá, L2 - černá, L3 - modrá, PE - zelenožlutá. Byť nás to všechny bije do očí, tak to nedokážeme nijak napadnout.

Jan Bocek

Podívejte se do protokolu o shodě, podle jakých uvedených směrnic a norem výrobce instalaci stroje realizoval.....
mělo by tam být uvedeno podle direktivy 2006/42EC ( NV 176/2008 Sb.) a podle EN 60204-1 a další oborové normy.

Odběratel má obvykle dvě možnosti

1. reklamace ( složitá záležitost a časově náročná)
2. vyměnit přívodní kabel ( pokud to někomu tak moc vadí...)

U nových zařízení, které vyrábějí naše firmy a je řádná přejímka, by takové "přešlapy" neměly být tolerovány. Nedávno jsem se setkal s novým rozvaděčem pro strojní zařízení, kde vše uvnitř bylo černým vodičem. Silové obvody, ovládání DC i AC, dokonce i vnitřní PE vodiče. Vnější svorka PE scházela. Rozvaděč vyžadoval na přívodu 3xL+N+PE. Velké leknutí nastalo, když jsem požadoval protokol o shodě a ještě oprávnění k výrobě rozvaděčů...to je zase opačný extrém.

Miroslav Revús

Quote from: Jan Tandler on 27.09.2017, 15:11
V mém případě jde o stroj od rakouského výrobce, .....

Bežný neduh, ktorý sa dá nájsť aj v nemeckých strojoch. Pravdepodobne je tento typ prívodného kábla u nich lacnejší, než ten so správnymi farbami.
Navrhujem minimálne preznačiť modrú žilu na oboch koncoch zmršťovačkou alebo vymeniť celý prívodný kábel tak, ako to navrhol kolega Boček.

Nemyslím, že by sme v CZ/SK boli pápežskejší než pápež, ale už som sa stretol u renomovaných zahraničných výrobcov s nepochopením (svojským vysvetlením si) požiadaviek EN 60204-1. Najmä vtedy, ak niektoré komponenty vyrábajú subdodávatelia, ktorí nemajú o požiadavkách na stroje ani páru.

Patrik Mlynar

V starych instalaciach uplne bezne ten isty AYKY 2 x 2.5 v kombinacii zelena + cierna je k svietidlu, aj k vypinacu. Iny kabel zrejme vtedy na stavbe nebol. Vysledok revizie : "bez zavad". Modry ako fazovy tiez bezne vidat napr na vystupe casoveho spinaca. Najlepsie je neverit nicomu, len skusacke.
Miestny elektrotaliban zacne citovat svate normy  ....

Jan Bocek

Quote from: Jan Tandler on 26.09.2017, 10:37

13.2.4 Označování barvou
Pokud je pro identifikaci vodičů (jiných než ochranný vodič (viz 13.2.2) a nulový vodič (viz 13.2.3)) použito barevné označení, mohou být použity tyto barvy:
ČERNÁ, HNĚDÁ, ČERVENÁ, ORANŽOVÁ, ŽLUTÁ, ZELENÁ, MODRÁ (včetně SVĚTLE MODRÉ), FIALOVÁ,ŠEDÁ, BÍLÁ, RŮŽOVÁ, TYRKYSOVÁ.[/i]

ČSN EN 60204-1 ed. 2 v článku 13.2.4 pokračuje dále

Poznámka tento seznam barev je převzat z IEC 60757

Je-li použito pro identifikaci vodičů barvou, doporučuje se, aby vodiče byly označeny těmito barvami:

ČERNÁ          silové obvody AC a DC
ČERVENÁ      řídící obvody AC
MODRÁ         řídící obvody DC
ORANŽOVÁ   obvody napojené před hlavním vypínačem

Tato zvyklost se uplatňuje desítky roků u rozvaděčů strojního zařízení. Jak jsem již psal výše, najednou se setkávám s barvami shodnými pro všechny obvody a to jen černou.
Výrobce tvrdí, že zde je jen doporučení a v podstatě uplatňuje první část článku, že
" to máš fuk" . Prostě je to jedno, mimo vyhrazených barev.

Jakou právní váhu má potom toto doporučení?
Osobně si myslím, že je porušená bezpečnost pro práci na elektrickém zařízení a je zde riziko pro údržbu. Špatná rozlišovací schopnost hlavních a řídících obvodů při odstraňování poruchy.

Přitom se nejedná o žádnou "garažovou" firmu.
Norma ČSN 340165 byla zrušená v roce 1992. Nenašel jsem náhradu ( zatím...)
V normě pro rozvaděče chápu článek 8.6.6 o identifikaci vodičů hlavních a pomocných obvodů pomocí barev, značení a ukončení vodičů na svorkách má být provedeno v souladu s IEC 60445 a 60446 a je to odpovědnosti výrobce.

Výrobce tvrdí, že pokud má konce vodičů označené adresou, tak pak na barvě nezáleží.
Může někdo pomocí tento názor pomocí legislativy vyvrátit?

PS tento problém jsem uvedl i v jiném vlákně. Proto nehledejte duplicitu.

Jan Bocek

Nikomu se do diskuse o barevném značení vodičů a obvodů nechce?

Jirka Š. Svejkovský

Nechce. Protože nejdůležitější slovo je tam "doporučené". Proto energetika na barvy kašle z vysoka, automobilka to zase přehání, ostatní to řeší podle zvyklostí.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 08.01.2011, 14:52
Vy se mnou souhlasit nemusíte. Mě stačí, že se mnou souhlasí SÚIP.

Koukám že jsme se před 6ti lety dostali do pře.
No a jelikož jsem se od té doby v problematice něco přiučil, tak uznávám žes v té době měl pravdu spíše ty.

Milan Hudec

Quote from: Jan Bocek on 22.10.2017, 19:52

Mimo zž jsou izolace ostatních vodičů ve většině případů obarveny, nikoli probarveny.
Za nějaký čas se mnohdy stávají prakticky všechny cca.šedým, přičemž nejmenší rozdíl je mezi modrým a původně šedým.
Ono rozdíl mezi fází a středem spočívá s jistou nadsázkou v tom, že fáze při přrušení vodiče kope jen z jednoho konce, nýbrž střední z obou (dance).

Jiří Kubík

Quote from: Jan Bocek on 22.10.2017, 19:52

Už jsem tady kdysi kdesi napsal, že barvám v elektrotechnice
věnuje pozornost pouze laik, idiot, nebo sebevrah.
Dnes přidám ještě projektanta.
Jsou dobré jenom k rozpoznání stejných žil na druhém konci vedení.
Díky tomu, že jsem to měl od mládí stále na paměti, jsem se ve
své praxi nedožil žádných překvapení.
Asi to bylo také tím, že jsem se setkával se zařízeními z různých konců
světa.
Nejnebezpečnější je slepá víra v kombinaci zelená/žlutá.

:)

Otakar Dosbaba

V každém případě by se nemělo "dlabat" na údržbáře. Více barev znamená rychlejší orientaci. Vydrátovat to jedinou barvou svědčí o dalším stupínku kravaťácko-obchodnického moru a ignoraci technických řemesel.

Jan Šus.

zrovna včera v bytě z roku 1970 vše taháno dvoudrátem v černé barvě a to jak světla tak zásuvky - hliník, krátký dráty v krabicích, takže nastavování pomocí wagosvorek, aby se dali připojit zásuvky apod. Takže v minulosti se tam dávalo cokoli a nikdo nedbal na předpisy. jen v rozvaděči byly na nulaků navlečeny tmavězelený bužírky který stejně za těch 50 let byly černý. (Panely bez husího krku a většinou jen nizounké hranaté krabice.