• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Existuje svorka, která by řešila přerušený kabel ve zdi?

Started by Marek Vavra, 08.03.2011, 20:56

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 20.06.2017, 14:09
Nojo, jenže tato spojka celkem dobře řeší tazatelův problém. Teda po šesti letech už bude asi dávno vyřešený.

To ano, to připouštím, ale tady nejsme na fóru bastlířů, tak kdo to podepíše? Na vlastní odpovědnost se může každý oběsit jak mu je libo. Horší je kdy mu někdo řekne kterým způsobem ano nebo ne.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: Zdeněk Friedrich on 20.06.2017, 14:37
A co tohle? Zářezová spojka a přetáhnout smršťovačkou. Je fakt, že zabere víc místa.

Není to spojka na malé napětí do automobilu?

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Jan Pátek

Také jsem chtěl Zdeňkovi vytknout zářezovou svorku v domění, že je jen na laněný vodič, avšak opak je pravdou a to i v napětí, pro které ji vyrábějí... viz.: https://www.conrad.cz/zarezova-svorka-3m-80-6100-8580-7-1-5-2-5-mm-2polova-hneda.k540985
Revizní technik E2/A
Email: elektro.revize@post.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 21.06.2017, 06:47
Není to spojka na malé napětí do automobilu?

Koukám, že tam žádné napětí neuvádí a protože uvádí rozsah 0,34 - 0,75 mm², tak to s největší pravděpodobností bude jen mn. Pokud si tazatel vybral tento typ ani nechci vědět, co v tom stropě má nataženo za vedení.
(zle)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří_Hrubý

I já chtěl napsat, že jsou pro autoelektriku a dodat, že mě vyhodili z technický, když selhala odbočná svorka pro zásuvku, ale pak jsem se začetl v katalogu...

Zdeněk Friedrich

Tak já  nevím, asi jsou různé informace možná i různé výrobky podobného designu Já si přečetl zrovna tu viz obr. -  600V AC. :-\

Jirka Š. Svejkovský

Já to viděl jenom u autoelektrikářů, o verzi na nn jsem ještě nezavadil. Zase jsem o něco chytřejší.

František Šohajda

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 22.06.2017, 09:12
Já to viděl jenom u autoelektrikářů, o verzi na nn jsem ještě nezavadil. Zase jsem o něco chytřejší.

Ještě jak rozpoznat svorky pro AUTA  a pro nn síŤ?
Pokud je nekoupím přímo z 3M!
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

slower

Mě by spíš zajímalo, jak řešíte v praxi spoj Al vodiče s CU vodičem?

Může nastat situace, kdy budete mít krátký hliníkový kabel pro zásuvku a chcete ho prodloužit měděným vodičem, např. panelák, byt, síť TN-C, ulomený, ukroucený, blbě se zapojuje zásuvka s hlínou...atd...

já používám lámací svorkovnici a zapojím tak, aby se vodiče nedotýkali

slower

Quote from: slower on 26.02.2018, 12:10

já používám lámací svorkovnici a zapojím tak, aby se vodiče nedotýkali

ale jen v krabici

Jiří_Hrubý

A kdo že to dnes vyrábí kvalitní "čoklok"  nepoškozující vodič skrze snížení jeho průřezu odfrézováním tělem šroubu?
Jinak doporučuji nastudovat podmínky vzniku elektrochemické koroze a poté dle vyhodnocení prostředí v němž bude spoj aplikován vyhodnotit obavy ze styku vodičů z rozdílných kovů.

Milan Hudec

Quote from: Jiří_Hrubý on 26.02.2018, 17:00
A kdo že to dnes vyrábí kvalitní "čoklok"  nepoškozující vodič skrze snížení jeho průřezu odfrézováním tělem šroubu?
Jinak doporučuji nastudovat podmínky vzniku elektrochemické koroze a poté dle vyhodnocení prostředí v němž bude spoj aplikován vyhodnotit obavy ze styku vodičů z rozdílných kovů.

Jedině keramickou s plíškem.
Nebo krabicovku SEZ.
Na spojení Al a Cu je přímo konstruovaná, vodiče jsou mačkány šetrně a v poměrně velké ploše.
A jak jsem zjistil, mnoho elektrikářů už ji ani moc nezná :)

Jiří_Hrubý

Ano, toto je nejlepší volba, ještě znám jednu z kvalitního plastu, prodávanou po 2, 3, 4 a 5. pozicích coby připojovací, avšak neznám původ výrobce.  O vás vím, že používáte jen TOP technologie, dotaz byl směrován na předřečníka, zmiňujícího lámací svorkovnici, kterou dlouhá léta vídám buď bez plíšků, nebo v provedení mastný lisovaný plech v zinku smočený a podobné hrůzy. Krom porcelánek snad v celomosazném provedení není na trhu nic, ale rád bych se mýlil.

slower

Quote from: Milan Hudec on 26.02.2018, 17:11
Jedině keramickou s plíškem.

máte namysli tuhle?
Svorkovnice keramická 6110-06

nebo jaký typ?

František Šohajda

Už jsem viděl i malé krabičky s gelem,do kterého dáte tu svorku do zdi!
To je úplně nejlepší řešení.
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: František Šohajda on 27.02.2018, 10:33
Už jsem viděl i malé krabičky s gelem,do kterého dáte tu svorku do zdi!
To je úplně nejlepší řešení.

Nějaký typ? Hodilo by se mi to.

František Šohajda

Teď to nemůžu najít,byl to z infoleták z nějakého velkoobchodu.
Krabička velikosti cca malé krabičky od sirek naplněná gelem, který při instalaci kabelu se spojkou (třeba čokoládou) se uzavře a zbytek gelu vyteče. Má to homologaci v IP 66..
Různé velikosti krabiček-i větší.

Jiří_Hrubý

Hmm, buď Eleman, nemám zkušenost, nebo RAYTECH Gel Box Line. Ten jsem testoval na SELV světlech okolo bazénu, protože jsem dostal už předloni dva kousky od známýho z velkoobchodu. Docela zajímavý výrobek, ale není zrovna nejlevnější, co říkal.