• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je správné připojení místního doplňujícího pospojování v koupelně na HOP ?

Started by Martin Manas, 28.03.2011, 19:24

previous topic - next topic

Milan Illek

Quote from: Martin Manas on 30.03.2011, 22:37
...aby došlo k vybavení základní nebo doplňkové ochrany proudovými chrániči..

Jak praví básník: "Kdo chvíli stál, již stojí opodál". :(

Martin Manas

Zkusím oprášit můj dotaz z jednoho příspěvku .. Co mi jako RT napíšete do RZ v případě, že nebudu mít propojený systém místního doplňujícího připojování v koupelně s HOP ? .. resp. se kterým doporučením článků ČSN 33 2000-7-701 ed.2 čl. 415.2 resp. ČSN 33 2000-4-41 ed.2 čl. 415.2  to je v rozporu ?
Prosím žádné obecné alibistické odpovědi, ale konkrétně..

Milan Hudec

Quote from: Martin Manas on 31.03.2011, 16:05
Zkusím oprášit můj dotaz z jednoho příspěvku .. Co mi jako RT napíšete do RZ v případě, že nebudu mít propojený systém místního doplňujícího připojování v koupelně s HOP ? .. resp. se kterým doporučením článků ČSN 33 2000-7-701 ed.2 čl. 415.2 resp. ČSN 33 2000-4-41 ed.2 čl. 415.2  to je v rozporu ?
Prosím žádné obecné alibistické odpovědi, ale konkrétně..

Vy to jistě propojeno máte stávajícími ochrvodiči v kabelech, závada by byla, pokud by odpor mezi dopln. posp. a HOP byl příliš velký.
velmi zestručněná odpověd ing. Kříže

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 30.03.2011, 21:02
Já se domnívám, že je to nutné na HOP připojit. Jako důvod vidím to, že tato ochrana se nazývá Doplňující ochranné pospojování. Nejmenuje s místní ochranné pospojování, tedy pospojené pouze v místě.
ČSN 33 2000-7-701 čl 415.2
Proto mi z toho logicky vycháhází připojení na HOP.

Podle uložení je pak minimální průřez tohoto pospojení 2,5mm2 v případě mechanické ochrany a 4mm2 bez mechanické ochrany.
ČSN 33 2000-5-54  čl.543.1.3

Mýlíte se, viz poznámka č.3 č. 415.2 4-41ed.2

Rudolf Šála

Quote from: Martin Manas on 28.03.2011, 19:24
Dostala se mi do ruky dokumentace na RD, kde projektant připojuje místní doplňující pospojování v koupelně vodičem CYY 16 do HOP. Pročetl jsem čl. ČSN 33 2000-7-701 čl. 413.1.6 a ČSN 33 2000-7-701 ed.2 čl. 415.2, které o tomto hovoří, ale nikde jsem tam nic o propojení na HOP neviděl. Je toto propojení nutné ?

Nemělo to být spíš tak že RB je pospojena CYY 16 do HOP a z RB by pak byla provedena ochrana doplňujícím pospojováním ( zásuvky CY 2,5mm2, neživé části CY 4mm2)? Důležité je si taktéž připomenout že nejde jen o vyrovnání potenciálů mezi neživými kovovými částmi, ale i o svedení případných indukovaných bleskových proudů.

Petr Doležal

Quote from: Rudolf Šála on 01.04.2011, 16:25
Nemělo to být spíš tak že RB je pospojena CYY 16 do HOP . . .

Problém 7.patra v paneláku, kde ji vzít.  :'(
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Rudolf Šála

Quote from: Petr Doležal on 01.04.2011, 19:14
Problém 7.patra v paneláku, kde ji vzít.  :'(

Tak naštěstí většinou v panéláku montujeme osvětlení společných prostor, měníme stoupačky nebo jen provádíme údržbu. Že by někdo řešil HOP, tak o tom nevím. A jsem celkem rád že paneláky děláme okrajově  ;)

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec. on 01.04.2011, 15:18
Mýlíte se, viz poznámka č.3 č. 415.2 4-41ed.2

Nechápu. V této poznámce se píše, že ochranné pospojení může zahrnovat tyto části. Nic víc.
Naopak v poznámce č.4 se píše, že se to může týkat zvláštních míst, hlavně částí dle č.7. a proto z toho logicky vycházím. 701 - koupelny čl. 415.2 .

Můžete mi prosím můj omyl lépe vysvětlit?
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Zdenek Hejčl

Tak nevím, kdysi se tahal pozink 8, 10? v panelákové šachtě, tam by se to dalo spojit, nebo jsem pracoval pod svědomitým projektantem a revizákem?  o:-)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 01.04.2011, 20:48
Nechápu. V této poznámce se píše, že ochranné pospojení může zahrnovat tyto části. Nic víc.
Naopak v poznámce č.4 se píše, že se to může týkat zvláštních míst, hlavně částí dle č.7. a proto z toho logicky vycházím. 701 - koupelny čl. 415.2 .

Můžete mi prosím můj omyl lépe vysvětlit?

Může zahrnovat pouze část instalace i když se nenazývá místní.

Jan Franěk

Ano, ale to by pak měla být připojena na HOP, nebo do rozvaděče (v případech, kde není HOP) A myslím, že o to tu právě jde. Celou dobu netvrdím nic jiného. Netvrdil jsem, že musíme pospojit celý byt, nebo RD. MLuvíme zde jen o koupelnách. Tedy alespoň tak jsem to z otázky pochopil.

Milan Hudec

ˇPospojení v koupelně nemusíte propojovat nijakým zvláštním vodičem ani s přípojnicí HOP či rozvaděče, jde o princip vytvoření v daném prostoru takové ekvipotenciální úrovně, která bude pro tento prostor přípustná (výše rozdílu potenciálů).
Dá se dokonce říci, že za určitých okolností (vliv vzdálené závady s dobou odpojení do 5s) je spojení místního pospojení dalším vodičem velkého průřezu na ochranou či PEN sběrnici v dalším rozvaděči spíše "na závadu".
Normotvůrce to vysvětluje coby: nejdřív počítat rozdíl potenciálů, až pak tahat další vodič.
Velmi dobře jsou otázky pospojování vysvětleny např. příručka Václav Honys - ochrana před úrazem elektřinou.

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec. on 02.04.2011, 21:21
Normotvůrce to vysvětluje coby: nejdřív počítat rozdíl potenciálů, až pak tahat další vodič.
Velmi dobře jsou otázky pospojování vysvětleny např. příručka Václav Honys - ochrana před úrazem elektřinou.

Marně jsem to v normě hledal. Můžete mi prosím napsat v kterém článku, které normy se o tom mluví?

Milan Hudec

Quote from: Rudolf Šála on 01.04.2011, 16:25
Nemělo to být spíš tak že RB je pospojena CYY 16 do HOP a z RB by pak byla provedena ochrana doplňujícím pospojováním ( zásuvky CY 2,5mm2, neživé části CY 4mm2)? Důležité je si taktéž připomenout že nejde jen o vyrovnání potenciálů mezi neživými kovovými částmi, ale i o svedení případných indukovaných bleskových proudů.

Zde se na věc dívám mnohem přísněji - nijaký blesk (ani indukovaný) nemá v koupeně místo.
S ním si musí poradit stupen C v rozvaděči, v koupelně pak pouze spínací přepětí (práce pro stupen D).

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 02.04.2011, 21:53
Marně jsem to v normě hledal. Můžete mi prosím napsat v kterém článku, které normy se o tom mluví?

415.2.2. vzoreček

Jan Franěk

Promiňte, ale pořád nechápu.

Poznámka č.4 ve 4-41 ed.2 říká, že u zvláštních míst, dle oddílů č.7 mohou být potřebné.

Protože se zde bavíme o koupelnách, tak čtu v normě 33 2000-7-701, která je speciálně pro tyto prostory. Vím, že je zde odkaz na 4-41, ale v jejím prvním odstavci se mluví, že musí se pospojit vše ..... atd.

Druhý odstavec říká, že pokud existují pochybnosti o účinku doplňujícího pospojování, musí se ověřit dle vzorce   .... atd.  OK, ale pořád jste mě nepřesvědčil.

Vy nevěříte ochrannému pospojování? Já jo. Já ten druhý odstavec spíš chápu tak, že pokud po jeho provedení jsou nějaké pochyby, musíme jeho účinost ověřit výpočtem. O tom, že nemusí být provedené nevidím ani zmíňku.

Quote from: Milan Hudec. on 02.04.2011, 21:21
ˇNormotvůrce to vysvětluje coby: nejdřív počítat rozdíl potenciálů, až pak tahat další vodič.

Který normotvůrce to takto vysvětluje? Máto nějakou právní váhu? Až bude soud, kdo se pod to podepíše?
By mě totiž zajímalo, co si ověříte výpočtem v době, kdy teprve taháte kabeláž na stavbě a nemáte co měřit? To mi jako chcete říci, že pokud mám hotovou koupelnu a zapojený rozvaděč, tak si změřím rozdíl potenciálů (odpory mezi vodivými částmi k pospojení dle normy)  a pokud nebude vyhovovat, tak jí zase rozsekám a přidám vodič? To snad ne?

Rudolf Šála

Quote from: Milan Hudec. on 02.04.2011, 21:54
Zde se na věc dívám mnohem přísněji - nijaký blesk (ani indukovaný) nemá v koupeně místo.

Hm, aha... a jak se na to asi koukám já?

Martin Manas

.. stále jsem se nedověděl, který čl. ČSN, resp. větu v něm mi RT uvede v RZ, že .. NEVYHOVUJE .. když to na HOP nepřipojím.