• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč proudová ochrana vypíná osvětlení bazénu?

Started by honza.hk, 09.06.2011, 09:53

previous topic - next topic

Vít Rotrekl

S tím chráničem opatrně není tam ještě nějaká zásuvka pro filtraci (což si myslím že bude) nebo tak něco? Jestli ano tak se toho chrániče nezbavíte. Nicméně pokud jsou světla v bazénu napojena na 12V tak opravdu nemusí pro ně být chránič.
Určitě bych se obrátil na dodavatele. Pokud vám něco dodal a zprovoznil měl by na to držet záruku na celý. Krom toho by vám měl dát výchozí revizi na instalaci. Rozvaděč by měl mít prohlášení o shodě od výrobce atd, atd.
Pokud se vám nechce volat dodavatele, zkuste někde v blízkosti sehnat někoho kdo má měřák na isolačních odporů a můžete zkusit změřit isolační stavy obvodů za chráničem...
Jak psali kolegové výše zkušený elektrikář by si s tím měl poradit.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

honza.hk

...tak jsem na zákaldě diskuze zde povolal elektrikáře, sice ho neznám, takže reference ždáné, ale vypadá to, že navrhuje víceméně stejné řešení. Narazil také na tu filtraci a v podstatě to vidí tak, že světlo bude pouze přes jistič a filtrace přes kombinovaný jistič/chránič. Nikde neshledal problém a jelikož trafo shazuje onen chránič, tak prý nejjednoudušší a přitom bezpečná je popsaná varianta s přesunutím chrániče pouze na filtr.

Miroš Jan

Máte to nějaké pomotané dohromady.
Na tu elektroinstalaci bazénu zřejmě nemáte ,,výchozí revizní zprávu elektroinstalace"?

Ten jistící prvek co tam máte je opravdu jističochránič, jak uvedly kolegové předemnou, a těch 16A v ,,B" na ten toroid musí stačit. Osobně bych doporučil instalovat omezovač proudu a máte po problému.
Může tam ale být problém v tom, že ten obvod trafa vypíná proudový chránič, a tam se neobejdete s potřebným vybavením pro měření unikajících proudů. Nejlépe uděláte když požádáte některého RT elektro ve vašem okolí aby provedl patřičná měření přímo na místě.
Dále může být vadný ten jističochránič.
Jinak vyřadit proudový chránič z toho obvodu důrazně nedoporučuji.
(norm)

Rozvádě toho bazénu máte instalován kde ?
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Miroš Jan

Quote from: honza.hk on 09.06.2011, 15:36
...tak jsem na zákaldě diskuze zde povolal elektrikáře, sice ho neznám, takže reference ždáné, ale vypadá to, že navrhuje víceméně stejné řešení. Narazil také na tu filtraci a v podstatě to vidí tak, že světlo bude pouze přes jistič a filtrace přes kombinovaný jistič/chránič. Nikde neshledal problém a jelikož trafo shazuje onen chránič, tak prý nejjednoudušší a přitom bezpečná je popsaná varianta s přesunutím chrániče pouze na filtr.

Jak může někdo zapojit světlo a filtraci na jeden jističochránič  (zle)

honza.hk

je instalován venku, ale v prostoru pergoly, takže trvale absolutně mimo povětrností vlivy. Kombinovaný jistič-chránič je umístěn v garáži. Pokud je zapnutý, tak je vše ok. Tedy do té doby, než dojde k zapnutí vypínače světla. Vypínač je umístěn přím na rozvaděči. Pokud zapnu druhým vypínačem filtraci, je vše ok, takže vadný jističochránič to zřejmě nebude. Pokud však zapnu světlo, dojde k vystavení jističochrániče a to i v případě, že na sec. je osvětlení odpojeno. Pak se problém jeví někde na krátkém úseku od vypínače do trafa... Vedení celého okruhu díky fungující filtraci by mělo být ok.

honza.hk

...nejsem elektrikář a právě proto jsem i zde, jelikož se díky práci pohybuji v technickém prostředí a vím, co kolikrát odborníci dovedou v jiných profesích. Z toho důvodu bych byl rád, kdybych alespoň v základu měl jasno o zapojí a mohl tak s povolaným elektrikářem alespoň částečně komunikovat či se dožadovat odpovědi na určité věci. Jak vidíte, tak nemá někdo problém zapojit na jeden jističochránič filtraci i světlo. Pravdou je, že obojí společně prakticky neběží. Ale asi je to z hlediska předpisů či norem špatně?!

Miroš Jan

09.06.2011, 16:15 #24 Last Edit: 09.06.2011, 16:23 by Miroš Jan
Myslel jsem to tak, jak daleko od hrany bazénu je ten rozvaděč s toroidem. Jestli náhodou není  instalován v nějaké zóně bazénu. Pokud je ten rozvaděč s toroidem  3,5 metrů od hrany bazénu, tak nemusí mít instalován proudový chránič, (ten toroid).
Pokud ten proudový chránič vypne při zapnutí spínače osvětlení, je zřejmě problém v tomto obvodu, anebo někde na tom toroidu. Těch toroidů jsme namontovaly několik desítek, ale takovouto závadu jsme nikdy neměly.
Takhle na dálku se dost těžko radí, chtělo by to schéma.
Nikdy nespojujeme osvětlení bazénů s technologií, na jeden jistící prvek. Osvětlení 1 okruh, filtrace 2 okruh, protiproud 3 okruh, předehřev 4 okruh, atd. atd. atd.

Milan Hudec

Téma bazénů mě nedá neoznámit, že v minulosti na tomto fóru používaná věta:
"Rád se dívám jak ženy plavou" , se stala jednou z nejpoužívanějších hlášek mezi pubomládeží.
Tímto váš portál skutečně překročil hranice multimediality. :)

Petr Doležal

Quote from: honza.hk on 09.06.2011, 12:27
Paramatery jističe/chrániče: Kanlux B16, JVL5, 6A...nic dalšího jsem na něm neobjevil.

Mně zase vrtá hlavou tučný údaj. To byl překlep, mělo být 16A?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Miroš Jan

09.06.2011, 17:10 #27 Last Edit: 09.06.2011, 17:16 by Miroš Jan
Petře překlep to není . Ta 6 je dle mého názoru 6kA. :)
V rámečku je údaj 6000

Radek Červený

Na toroidní trafo 300VA 230/12V používám pojistku na primáru 4A/T ( pomalá ). Tímto trafem krmím 12V motor pro pohon hladinové bazénové rolety nebo osvětlení 12V 300W. Pojistka bez problému drží. Samozřejmě, že špička tam bude, ale zda vybaví jističochránič bez zpoždění 16/B1, těžko říct.
Jak už psali kolegové výše, ten jističochránič máte na přívodu? Pokud ano, co je za ním ještě dále zapojeno? Filtrace, osvětlení, co další technologie? Elektrický ohřev, protiproud?
Kolega Miroš to napsal správně, každá technologie má mít svůj jistící prvek, tím si spoustu problému ušetříte.

Ještě pár poznámek, předpokládám že trafo je SELV a technologii v bazénové šachtě máte pospojovanou  ;)
Já jen že podle toho co popisujete to asi nedodávali uznávaní elektrofachmani  :D
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Radek Červený

Quote from: Milan Hudec. on 09.06.2011, 16:22
Téma bazénů mě nedá neoznámit, že v minulosti na tomto fóru používaná věta:
"Rád se dívám jak ženy plavou" , se stala jednou z nejpoužívanějších hlášek mezi pubomládeží.
Tímto váš portál skutečně překročil hranice multimediality. :)

Jo, kdo ví, kde je klukovi konec  ::) ale byly to zlaté časy, kdy se na tomto portále smáli davy lidí, co?  ;D

P.S: Omlouvám se za příspěvek mimo téma  (norm)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Milan_Sk

Zavolajte si elektrikára, ktorý tomu rozumie. Máte to na 100% zle zapojené, alebo niečo vám preráža. Bazén - čerpadlo 350W/230V a 2 x 100W/12V svetla mám napojené cez prúdový chránič 11 rokov a nikdy bezdôvodne nevypol. Na motor mám 2A/C istič a na svetla 6A/B. Samotná rozvodnica a nerezový rebrík bazéna sú zvlášť uzemnené pre istotu. Prúdový chránič pravidelne testujeme tlačítkom a občas aj predlžovačkou hodenou do vody. Ak testujete predlžovačkou hodenou do vody tak nech sa maželka nekúpe ak vás ešte neomrzela :)
Mojím hobby sa stalo Arduino :D

Milan Hudec

Quote from: Milan_Sk on 09.06.2011, 19:34
Zavolajte si elektrikára, ktorý tomu rozumie. Máte to na 100% zle zapojené, alebo niečo vám preráža. Bazén - čerpadlo 350W/230V a 2 x 100W/12V svetla mám napojené cez prúdový chránič 11 rokov a nikdy bezdôvodne nevypol. Na motor mám 2A/C istič a na svetla 6A/B. Samotná rozvodnica a nerezový rebrík bazéna sú zvlášť uzemnené pre istotu. Prúdový chránič pravidelne testujeme tlačítkom a občas aj predlžovačkou hodenou do vody. Ak testujete predlžovačkou hodenou do vody tak nech sa maželka nekúpe ak vás ešte neomrzela :)

Já jsem házel prodlužku přes bazén, a spadl jsem tam i s ní-nedoporučuji.

Milan_Sk

p. Hudec musel Ste mať dobrý chránič :) Ten Kanlux zrejme nebude moc dobrá voľba, ja som mal ABB, toho roku som menil za Moeller, predsa má 11 rokov.
Mojím hobby sa stalo Arduino :D

Lubomír Jindra

Protože toroid v podstatě nemůže způsobovat vypadávání proudového chrániče (snad jen kdyby do něj někdo zatloukl hřebík a šlo to někam do sekundáru a do země) a jistič 16A by měl stačit a vypadává to i při odpojení výstupu, zdá se že toroid je vadný.
S vadným toroidním trafem pro bazénové světlo jsem se setkal jednou, když v zimě dostalo koupel.
Chce to přeměřit.

Ať tak či tak, proudovým omezovačem bych se nezabýval a raději takové podezřelé trafo vyměnil za nové. Pro bezpečnost v bazénu je to trafo klíčové!  (!)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Miroš Jan

Copak Lubomíre, máš averzi l proudovému omezovači ?

Fuk Tomáš

Já bych se proudovým (rázovým) omezovačem rozhodně zabýval.
Každý proudový chránič má nějakou rázovou odolnost, a běžné chrániče s charakteristikou AC proto nejsou k připojování induktivní zátěže moc vhodné. U zmiňovaného výrobce se mi potřebnou informaci nepodařilo dohledat, takže nejspíš nebude jeho silnou stránkou (pokud se vůbec takovou "prkotinou" zabývají - pokud vím, patří k úplnému low-endu).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)