• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:57

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Musím priestorovo oddeliť dva okruhy v jednej podomietkovej krabici?

Started by Martin H., 13.07.2011, 14:38

previous topic - next topic

Martin H.

Do podomietkovej krabice 15 x 15 cm sú vyvedené káble dvoch okruhov, jeden svetelný, jeden zásuvkový. Mám tak dve samostatné sady káblov a každá z nich sa bude prepájať WAGO svorkami podľa schémy.

Pamätám si pravidlo z normy, že v jednej krabici sa môžu ukončiť káble len jedného okruhu, lenže neviem, či sa to týka len krabíc na vypínače alebo aj mojej podomietkovej.

V prípade, že áno, môžem vložiť dovnútra menšiu krabičku pre jeden okruh a zvyšný priestor využijem pre druhý. Bude to potom v poriadku?

Milan Hudec

Quote from: Martin H. on 13.07.2011, 14:38
Do podomietkovej krabice 15 x 15 cm sú vyvedené káble dvoch okruhov, jeden svetelný, jeden zásuvkový. Mám tak dve samostatné sady káblov a každá z nich sa bude prepájať WAGO svorkami podľa schémy.

Pamätám si pravidlo z normy, že v jednej krabici sa môžu ukončiť káble len jedného okruhu, lenže neviem, či sa to týka len krabíc na vypínače alebo aj mojej podomietkovej.

V prípade, že áno, môžem vložiť dovnútra menšiu krabičku pre jeden okruh a zvyšný priestor využijem pre druhý. Bude to potom v poriadku?

Záleží, zda používáte vedení v trubkách, či vedení kabelová pod omítkou?

Martin H.

Quote from: Milan Hudec. on 13.07.2011, 20:26
Záleží, zda používáte vedení v trubkách, či vedení kabelová pod omítkou?

Káble (bežné CYKY) prichádzajú z rôznych strán, niektoré sú zamurované pod omietkou, niektoré vedú v FXP cháničkách cez priečku do priestoru nad sadrokartónovým stropom vedľajšj miestnosti. Nič nie je vedené povrchovo.

Štefan Beláň

Quote from: Martin H. on 13.07.2011, 14:38

...Pamätám si pravidlo z normy, že v jednej krabici sa môžu ukončiť káble len jedného okruhu....?

TO: Marih H.

Pamatujete si to dobře a proto se tohoto pravidla držte jako každý profík.  :)

Pokud je vedení z kabelů, tak nemá v jedné krabici kabel jiného obvodu co dělat. Protahovat různé obvody stejnou krabicí a spojovat pouze jeden z obvodů bylo povoleno pouze u průběžného vedení jedno-žilových vodičů v trubkách, což se dnes již moc neprovádí.
Chránič chrání - jistič jistí.

Milan Hudec

Normou řešení dvou kabelů různých obvodů v jedné krabici přímo zakázáno není, v případě využití vícežilového kabelu k tomuto účelu s takovým využitím jediné krabice samozřejmě i počítá.
Jak ovšem uvádí p.Beláň, není to řešení hodné elektrikáře.
Navíc je vhodné instalaci provést tak, aby nijaké spojovací krabice nebyla vůbec instalována.

Martin H.

Takže do veľkej krabice dám malú a obvody budú jasne oddelené. Z hľadiska normy by bolo zrejme ešte lepšie mať dve krabice a veľkú pôvodnú považovať len za montážny priestor, ale priestorovo by to už bolo stiesnené, čiže na úkor prehľadnosti.

Quote from: Milan Hudec. on 13.07.2011, 20:53
Navíc je vhodné instalaci provést tak, aby nijaké spojovací krabice nebyla vůbec instalována.

Výnimka potvrdzuje pravidlo  o:-). Káblov je tam spolu asi 15, niektoré vedú na vonkajšiu fasádu, efektivita mala jednoznačne prednosť.

Štefan Beláň

Quote from: Milan Hudec. on 13.07.2011, 20:53
Normou řešení dvou kabelů různých obvodů v jedné krabici přímo zakázáno není, v případě využití vícežilového kabelu k tomuto účelu s takovým využitím ...

TO: HUdec
Co si mám pod tímto představit? :o
Vícežilové kabely se používají pro specifické instalace, především pro MaR, ale ne pro běžné instalace.
Chránič chrání - jistič jistí.

Milan_Sk

Podomietková krabica 15 x 15 zrejme nebude stavaná na jeden okruh. Treba riadne označiť všetky káble a nemôže byť s tým problém. Žiadne ďaľšie krabice by som už do tej nepchal.
Mojím hobby sa stalo Arduino :D

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 13.07.2011, 22:06

TO: HUdec
Co si mám pod tímto představit? :o
Vícežilové kabely se používají pro specifické instalace, především pro MaR, ale ne pro běžné instalace.

Např. okruh sdružený.

Jiří Schwarz

Quote from: Martin H. on 13.07.2011, 22:01
Káblov je tam spolu asi 15 ...

Tak v takové instalaci kdyby se někdy objevila závada, to by byl zážitek ji hledat...
Já jsem zastáncem "jednoho vedení" pro celý okruh, od rozvaděče, přes krabice pod vypínači nebo přes zásuvky, až na konec
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Martin H.

Quote from: Jiří Schwarz on 14.07.2011, 07:13
Tak v takové instalaci kdyby se někdy objevila závada, to by byl zážitek ji hledat...
Já jsem zastáncem "jednoho vedení" pro celý okruh, od rozvaděče, přes krabice pod vypínači nebo přes zásuvky, až na konec

Ja som zástanca dobrej dokumentácie, takže sa nebojím.

Môžem vás ubezpečiť, že zvyšok inštalácie je vo Vami popísanom štýle, ale som presvedčený, že v tomto prípade bola výnimka oprávnená.

V krabici sa riešia menej obvyklé zapojenia:
- pripojenie spínacieho relé v pohone garážovej brány pre osvetlenie garáže
- pripojenie relé spínaného svetelnou závorou pre zapnutie vonkajších reflektorov
- kábel do exteriérovej lampy so senzorom pohybu, ktorá spína aj ďalšie lampy
- centrálny vypínač 16A všetkých exteriérových zásuviek
pričom mnohé prvky sú od seba vzdialené aj vyše 10 metrov po kábli.

Milan Karvánek

Tak na co se tu ptáte, když si to stejně uděláte po svém, v rozporu s normami, řemeslností i zdravým rozumem.  (zle)

Daniel Hudzík

Jednoducho povedane: Jedna krabica = jeden okruh.. kvoli bezpecnosti, prehladnosti, hladaniu poruchy a podobne

mate 2 moznosti.. urobit to tak ako treba ( a v buducnosti budete vdacny ked sa niekde vyskytne zavada a bude presne vediet kde hladat)
alebo to spravit ako chcete( v rozpore s normami/zdravym rozumom) - len sa sem potom nechodte vyplakavat, ze vam nieco nefunguje a ako mate hladat zavadu

Pokial sa nejedna o zdruzeny obvod(pre ktory platia celkom prisne a jednoznacne pravidla), pripadne o obvod ako domovy telefon a podobne(kde sa to bezne robi), dobre vam radim, nechajte si poradit.

Ale konecne riesenie je samozrejme na Vas
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Martin H.

Quote from: Milan Karvánek on 14.07.2011, 22:50
když si to stejně uděláte po svém, v rozporu s normami, řemeslností i zdravým rozumem.  (zle)

Pýtam sa profesionálov preto, aby to bolo v súlade s normami. Mám dva okruhy a na základe racionálnych odpovedí som sa utvrdil v tom, že musím veľkú krabicu rozdeliť na dve menšie krabice. Čo vás na tom tak irituje?

Quote from: Daniel Hudzík on 14.07.2011, 22:57
Pokial sa nejedna o zdruzeny obvod(pre ktory platia celkom prisne a jednoznacne pravidla), pripadne o obvod ako domovy telefon a podobne(kde sa to bezne robi), dobre vam radim, nechajte si poradit.

Nech sa páči, raďte.

Quote from: Daniel Hudzík on 14.07.2011, 22:57
alebo to spravit ako chcete( v rozpore s normami/zdravym rozumom) - len sa sem potom nechodte vyplakavat, ze vam nieco nefunguje a ako mate hladat zavadu

Treba len zapojiť hrsť Wagosvoriek pričom škatuľkový problém je vyriešený. Čo konkrétneho vám ešte vadí?

Jan Alin

Quote from: Martin H. on 14.07.2011, 23:56
Treba len zapojiť hrsť Wagosvoriek pričom škatuľkový problém je vyriešený. Čo konkrétneho vám ešte vadí?

Nechtěl jsem se k tomu původně vyjadřovat ale pokud máte "škatuľkový problém" tak "hrsť Wagosvoriek" se může projevit jako další problém. Nereagujte na mě ale zkuste popřemýšlet o tom co jsem napsal a nechte to co jste vytvořil alespoň prohlédnout nějakého odborníka. Zásuvkový a světelný obvod na Wagosvorkách v jedné krabici je v době proudových chráničů cesta k zhasnutým koncům po první opravě někým kdo nebude tušit co jste provedl.

Jozef BABJAK

Quote from: Jan Alin on 15.07.2011, 00:16
Zásuvkový a světelný obvod na Wagosvorkách v jedné krabici je v době proudových chráničů cesta k zhasnutým koncům po první opravě někým kdo nebude tušit co jste provedl.

(jednicka)

Viem si predstaviť tú úvahu: "Načo toľko svoriek? Tie modré môžu ísť spolu!" A je malér na svete. A najhoršie na tom bude, že príčinu spadnutého chrániča bude následne dotyčný hľadať všade inde, len nie v tej krabici; tam to predsa práve teraz zapájal a tam je všetko v poriadku, dvakrát to skontroloval!

Daniel Hudzík

Je to uplne jednoduche.. kolko obvodov tolko krabic.. neviem co viac by som k tomu povedal.. Vsetci vam tu vysvetluju to iste
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Martin H.

Quote from: Daniel Hudzík on 15.07.2011, 08:04
Je to uplne jednoduche.. kolko obvodov tolko krabic.. neviem co viac by som k tomu povedal.. Vsetci vam tu vysvetluju to iste

A ja trpezlivo opakujem, že to chcem splniť použitím ďalších krabíc.

Za rady a názory ďakujem. Ak sa neobjaví nová informácia, nebudem v záujme šetrenia času reagovať. Zatiaľ končím vetou, že aj tak to nakoniec prekontroluje revizák.