• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:27

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč došlo k opálení "ochranného kolíku" u zásuvky?

Started by Petr Kolec, 07.08.2011, 11:37

previous topic - next topic

Petr Kolec

07.08.2011, 11:37 Last Edit: 26.12.2011, 21:01 by Miroslav Minařík
Chtěl bych se zeptat, zda by někoho z diskutujících napadl důvod, proč došlo k poškození zásuvky (viz přílohu). Osobně jsem situaci na místě ještě neviděl, jen zaslané fotky.

Do zásuvky byla připojena automatická pračka, která byla v době vzniku problému v provozu. Okruh je jištěn, pokud si správně vybavuji, maximálně 10A jističem. V zásuvce je vodič PEN rozdělen na N a PE a vodič N spolu s fází je veden do proudového chrániče.

Ani jistič, ani chránič nevybavil.

Jiří Schwarz

Tohle bych rád viděl v reálném prostředí.
Už jsem se setkal s tím, že byl "upálený drát" propojující N a PE v zásuvce a kutil to opravil tak, že neopravil zásuvku, ale propojl si N a PE přívod na svorkovnici v pračce.
Není pračka opřena o vanu, topení, nebo jinak uzemněna? Pak by tam mohlo ledacos téci, především v případě rozvodu TN-C Al vodiči.

Pro váš klid bych doporučoval kontrolu jak pračky tak rozvodu nějakým elektrikářem nebo RT vybaveným potřebnou měřicí technikou.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Petr Doležal

Ten zmiňovaný chránič je kde? Je integrovaný ve vidlici šňůry a nebo snad nějaký mezikus?
Dá se na rozdvojce najít nějaká značka, která by přiblížila výrobce? Třeba tam nebyl PE dimenzován na plný proud a nějakým bastlem tam tekl pracovní proud. Pračka má příkon cca 2300W, což je přesně 10A.
Chtělo by to fotky zapojení zásuvky (zdemontovat kryt) a rozmontované rozdvojky.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Petr Zaa

Taky by mě zajímalo, kde je ten proudový chránič  ::)

Fuk Tomáš

Dělá to na mne dojem velkého vyrovnávacího proudu tekoucího pospojováním, v kombinaci se zvětšeným přechodovým odporem uvnitř rozdvojky (uvolněný nýtek).
Proudový chránič se o tom pak neměl šanci dozvědět.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Petr Kolec

Děkuji za vaše dosavadní reakce.

Proudový chránič je vedle zásuvky. Osobně zatím jako nejpravděpodobnější vidím mechanické poškození zásuvky/povolený kontakt vodiče PEN, v důsledku čehož docházelo k vyhřívání zásuvky (na zúženém místě/přechodovém odporu). Zajímaly mě ale i další názory.

Dám vědět, až se dostanu na místo, a ještě jednou děkuji.

Petr Doležal

Quote from: Fuk Tomáš on 07.08.2011, 12:35
Dělá to na mne dojem velkého vyrovnávacího proudu tekoucího pospojováním, . . .

Není to v paneláku v TN-C?
Jo a není to v hnilíku?
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Pavel Horský

Myslím, že jde o klasickou situaci. Povolený šroubek na kontaktu PEN a odvod do další zásuvky (seriové zapojení přes kontakty ochranného kolíku). Při povoleném šroubku pak není tato situace až tak zvláštní.
Před časem jsem byl u zákazníka ve staré bytové zástavbě řešit poruchu zásuvek. Po odtlačení válendy v dětském pokoji se zákazník nestačil divit. Do matrace dětského lůžka byla vypálená díra velikosti zásuvky. Zdálo se jim údajně delší dobu, že v pokoji něco smrdí, ale nemohli zjistit, co za onen smrádek může. Docela je polil pot.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Fuk Tomáš

Quote from: Petr Doležal on 07.08.2011, 12:50
Není to v paneláku v TN-C?

Dost možná.
Přijde mi, že ta rozdvojka dostala zakouřit víc než zásuvka, takže bych primární příčinu hledal vně zásuvky. Může samozřejmě jít o souběh více vlivů, šroubek na PEN u kolíku k tomu jistě přispěl.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

František Janeček

Proč je automatka napojena pomocí rozdvojky?? ;D

František Šohajda

Quote from: František Janeček on 07.08.2011, 15:30
Proč je automatka napojena pomocí rozdvojky? ;D

To je situace 80% bytů....a vždy je některá "dírka" napálená - černá....
Spíše bych se divil že tam rozdvojku nemají..? ;D ;D :'(
Rozdvojka u pračky asi bude nějaký hit....jinak si to neumím  vysvětlit!! (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Adam Tyroň

Quote from: František Šohajda on 07.08.2011, 15:32
To je situace 80% bytů....a vždy je některá "dírka" napálená - černá....
Spíše bych se divil že tam rozdvojku nemají..? ;D ;D :'(
Rozdvojka u pračky asi bude nějaký hit....jinak si to neumím  vysvětlit! (zle)

Nedávno jsem rozdvojku na pračce řešil u jedné paní, oháněla se tím že si přečetla celý návod k pračce a nikde není napsáno že nesmí mít pračku v ní  >:(

Jinak takto upálenou zásuvku jsem několikrát viděl u Al rozvodů TN-C, kde byl PEN přiveden do zásuvky na kolík PE svorky (horní), tento PEN byl na svorce ukončen a na N svorku zásuvky byl přiveden dalším vodičem ze spodní svorky PE zásuvky.
Uvolnil se přívodní PEN a přesně podobně se upálila zásuvka.
(kdyby byl PEN v zásuvce propojen celistvě bez přerušení tak by to takto neuhořelo - uhořela by evt. zdířka...)

Jan Franěk

Quote from: Petr Kolec on 07.08.2011, 11:37
Do zásuvky byla připojena automatická pračka, která byla v době vzniku problému v provozu. Okruh je jištěn, pokud si správně vybavuji, maximálně 10A jističem. V zásuvce je vodič PEN rozdělen na N a PE a vodič N spolu s fází je veden do proudového chrániče.

To trochu nechápu.  :-[   V zásuvce se PEN dělí a pak jde do chrániče? Mohl by jste mi to popsat podrobněji? jak by potom souvisel chránič se zásuvkou?

Jinak souhlasím s tím, že bych hledal pravděpodobně závadu vně zásuvky. Rozdvojky jsou pekelně levné a taky pekelně ošizené. Navíc pokud je rozdvojka před pračkou, tak očekávám její používání pro cokoliv a to může být problém. Před pár dny jsem měl podobný problém a byl to kondenzát v rozdvojce. Pomalu hořela, neviditelně a náhodně vybavovala chránič. Přišel jsem na to jen náhodou. Byla nutná i výměna přívodního kabelu k pračce.

Překontroloval bych vše co se do rozdvojky připojuje. To že jde zrovna o zdířku rozdvojky je divné. navíc, když nezareagoval chránič. Předpokládám, že tato zásuvky vůbec není za chráničem.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Šubrt Jakub

Mohla by to být i rozdvojka. Chtělo by to vidět vnitřek zásuvky.
Viděl jsem něco podobného. Zásuvka O.K.
A v rozdvojce vyhřáté a vypálené vnitřky.

Šubrt Jakub

"V zásuvce je PEN rozdělen na PE a N a spolu..............veden do chrániče".
  To znamená TN-C a kde je chránič pokud to není zásuvka s chráničem? A jak funguje?

Milan Hudec

Řekl bych, že situace je jasná, k opálení došlo vlivem tepla :)

Jak jsem uváděl v jiném vlákně, rozdvojka do domácnosti nepatří, i když zde nebyla zřejmě prapříčinnou problému, pouze k němu přispěla zvýšeným mechanickým namáháním kontaktů zásuvky.

Hugo K.

Nešlo by to 1) zkontrolovat, 2)nakreslit ?
Jak jsou ty zásuvky,chránič a rozdvojka poskládané za sebou?

Pavel Horský

Quote from: Hugo K. on 07.08.2011, 20:51

Nešlo by to 1) zkontrolovat, 2)nakreslit ?
Jak jsou ty zásuvky,chránič a rozdvojka poskládané za sebou?

A nebylo by spíš na místě, pozvat si elektrikáře, který by problém rovnou vyřešil?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz