• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

02.01.2026, 06:41

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Je nutné při bouřce vypínat přívod vody?

Started by Jiří Schwarz, 12.08.2011, 12:39

previous topic - next topic

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Hájek on 15.08.2011, 11:41
Cena hlásiče blížící se bouřky vychází na cca 5000 EUR.

Hlásič bouřky s uzávěrem vody má asi hodně společného.

Pavel Horský

Quote from: Jan Hájek on 15.08.2011, 11:41
Cena hlásiče blížící se bouřky vychází na cca 5000 EUR.

Mě to úspěšně hlásí domácí meteostanice za 3000,-Kč.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Hájek

Ale jsme zase u toho zavádění a vytrhávání z kontextu, obrázek by měl být doplněn o tabulku A1, A2 a obr. A3, A4, A5.  :)

Z kontextu článku by mohl laik nabýt (nejenom laik jak ukázala tato diskuze), že maximální hodnoty bleskového proudu, tvaru vlny dosahují hodnot, pro které jsou hodnoty vyžadované u technických opatření malá, ale to není pravda.

Chápu, že to v novinách pro laiky není reálné uvádět, ale v odborných článcích, se u vyskytujících tvrzení uvádí v poznámce zdroj a i stránka, která autora k tomuto tvrzení vedla. Ze svojí zkušenosti mohu uvést, že pokud uvádím zdroje v textu, článek mi trvá dvakrát delší dobu a stejně moje zdroje redakce vymaže, protože zabírají místo tisku.

Většinu současných článků v novinách a časopisech pro laiky dělají externisté, kteří jsou placeni za normostránku textu, hodně často publikují pod cizím jménem a vydavatelé jim platí rozhodně míň, než to málo co se v ČR dává za stránku textu v odborném časopise, takže aby dostali průměrnou hrubou mzdu, musí za měsíc vyprodukovat cca 60 - 150 stránek A4  textu.
PS: Když píšu článek já, trvá mi dvoustránkový cca 5-12 hodin čistého času, takže proto je píšu zdarma, jsem prostě k nezaplacení  8).
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jiří Schwarz

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 15.08.2011, 12:22
Hlásič bouřky s uzávěrem vody má asi hodně společného.

Já bych za bouřky asi zbytečně na uzávěr vody nebo plynu na kovové trubce nesahal.
Takže když to mám zavřít, asi bych potřeboval nějaké "hlášení, že se cosi blíží".

To je jako odpojování antény od TV nebo telefonní linky od PC.
Pokud to dělám "po prvním blesku", nevím, když přijde další, takže tak trochu hraji "ruskou ruletu"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jiří Schwarz on 15.08.2011, 12:41
Já bych za bouřky asi zbytečně na uzávěr vody nebo plynu na kovové trubce nesahal.
Takže když to mám zavřít, asi bych potřeboval nějaké "hlášení, že se cosi blíží".

To je jako odpojování antény od TV nebo telefonní linky od PC.
Pokud to dělám "po prvním blesku", nevím, když přijde další, takže tak trochu hraji "ruskou ruletu"...

Ochrana před bleskem je v podstatě také ruleta s nejistým koncem respektive výsledkem .

Lubomír Jindra

Quote from: Jan Hájek on 15.08.2011, 12:40
Ale jsme zase u toho zavádění a vytrhávání z kontextu, obrázek by měl být doplněn o tabulku A1, A2 a obr. A3, A4, A5.  :)

Z kontextu článku by mohl laik nabýt (nejenom laik jak ukázala tato diskuze), že maximální hodnoty bleskového proudu, tvaru vlny dosahují hodnot, pro které jsou hodnoty vyžadované u technických opatření malá, ale to není pravda.

Já bych to tak nehrotil  :) Je to "leták" kterému mají porozumět lidé, kteří zrovna nečtou Blesk.  ;)

Chápu že kladete velký důraz na profesionalitu, když je většina vašich kontaktů s lidmi z oboru. Já mám přesně opačný problém, neustále potřebuji laikům vysvětlovat jak a proč funguje tohle a proč v rozvaděči mají to a ne to, proč je tohle uděláno tak a ne tak... a přitom nemohu používat žádné příliš odborné výrazy a už vůbec ne odkazy na odborné zdroje, protože jinak by na mě 99,9% prostých občanů neelektrikářů koukalo jako na tatara  :)
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Jan Hájek

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 15.08.2011, 12:53
Ochrana před bleskem je v podstatě také ruleta s nejistým koncem respektive výsledkem .

Na základě které studie tak vyvozujete?
www.kniska.eu

Jan Hájek

Quote from: Lubomír Jindra on 15.08.2011, 13:07
Já bych to tak nehrotil  :)

Já to nehrotím  ;). 
Quote from: Lubomír Jindra on 15.08.2011, 13:07
neustále potřebuji laikům vysvětlovat jak a proč funguje tohle a proč v rozvaděči mají to a ne to, proč je tohle uděláno tak a ne tak... a přitom nemohu používat žádné příliš odborné výrazy a už vůbec ne odkazy na odborné zdroje, protože jinak by na mě 99,9% prostých občanů neelektrikářů koukalo jako na tatara  :)

No a to je právě to nejtěžší, nejpracnější a zároveň nejužitečnější, co každý můžeme pro elektrotechniku udělat.
www.kniska.eu

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Hájek on 15.08.2011, 13:10
Na základě které studie tak vyvozujete?

Na základě žádné studie a své zdroje informací si nechávám pro sebe.
Neznám důvod dělit se s někým o ně.

Milan Hudec

Se mě zdá, že někteří se více bojí provedení opatření před bleskem, než blesku samotného.
Za střízliva to nechápu :)

Blesk11

A když mám doma vše řádně pospojeno přes HOP se zemničem i pro hromosvod, tak se napětí na neživých částech nemůže objevit??

Jan Hájek

Samozřejmě že musí, to je princip ochrany, dostat vše na jeden potenciál.
www.kniska.eu

blesk11

Ten stejný potenciál mi není jasný. A jak je to např.,  když stojím bos v koupelně a držím se bojleru, nic se doopravdy nestane při úderu blesku?

Petr M

Aby se něco stalo, musí protýct proud. Pokud se držím dvou kovových předmětů, funguju v obvodu jako rezistor. Když v jedné ruce bude trubka topení s potenciálem 5000V a v druhá se opře o pračku s potenciálem 5000V, poud neteče. Ohmův zákon  (norm)

To stejný ochrana proti požáru. Zapaluje teplo. Od rozžhavenýho drátu.. Drát se rozžhaví proudem. A na stejným potenciálu je nulový proud...

Takže proto se všechno spojuje a tam, kde má týct velký proud, se dostatečně domenzují kabely.

Jan Hájek

Kolega Petr M mne o chvíli předběhl, takže to moje berte jako upřesnění.

Pokud je vana kovová, tak je na ní stejný potenciál, jako na těle bojleru, tedy pokud je vše pospojováno. Pokud při té příležitosti držíte v zubech šňůru od vysoušeče vlasů (což byste neměl), tak díky svodiči přepětí DEHNventil dole v HR je rozdíl potenciálu mezi fází a zemí do 1,5 kV (plus nějaké stovky voltů na úbytek napětí na délce vedení od DEHNventilu k Vašim zubům) no a protože v dráze vana, Vy, fázový vodič je izolace alespoň 4 kV, tak jste v pohodě, je na vás napětí stejné maximálně o ten 1,5 kV nižší/vyšší, než je na tom vodiči.
Pokud nemáte svodič, musíte doufat, že místo přeskoku zem - fáze -pracovní vodič bude někde jinde (typicky na elektronice a svorkách v rozvaděči)  než v dráze  vana, Vy, fázový vodič.

Stačí to takto?
www.kniska.eu

blesk11

Tak jestli dobře chápu může se tedy něco v koupelně stát i při dobrém pospojení, když nemám žádné přepěťovky?? Šňůru v zubech má jedině...... :)

Jan Hájek

Ano, dobré pospojování, přepěťovky snižují podstatně riziko úrazu téměř k nule.
Pokud byste při zásahu bleskem ležel v uzemněné vaně v domě bez SPD, tak pokud by jste byl přiklopen plechem, lze úraz téměř vyloučit, pokud nebude napuštěná.
www.kniska.eu

blesk11

TO: petr M

Ohmův zákon chápu, ale co ta podlaha v koupelně, tam přeci nebude 5000V? Nebo jo?