• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 13:33

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Proč u bojleru stále odpadává kontakt od termostatu?

Started by Martin01, 21.08.2011, 22:02

previous topic - next topic

Martin01

21.08.2011, 22:02 Last Edit: 21.08.2011, 22:43 by Miroslav Minařík

U bojleru mi vypíná termostat tak že kontakty odskočí a manuálně je musím sepnout a bojler opět začne ohřívat vodu.
Ohřeje vodu a opětovně se rozepne termostat a manuálně ho musím sepnout.

Fuk Tomáš

To nebude termostat - ten je nejspíš už po smrti - ale havarijní pojistka.
Zanechte pokusů a nechte si opravit (vyměnit) termostat, mohlo by to taky skončit výbuchem.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Václav 3

Z Vašeho dotazu není jasné zda myslíte provozní termostat nebo tepelnou pojistku.

V boileru máte provozní termostat, který by měl sepnout samočině v okamžikü, kdy dojde k ochlazení vody jejím odběrem, ten je vyveden u novějších boilerů vně a má otočný knoflík obvykle s vyznačením několika teplot. Pokud musíte pro opětné zahřívání hýbat s nastavením tohoto knoflíku, je termostat buď vadný nebo jste odebral velmi malé množství vody, které ho ještě neaktivuje.

Uvnitř pod krytem bývá tepelná pojistka, ta má pouze tlačítko a její funkce je vratná pouze manuálním zásahem. Pokud reaguje tato pojistka, znamená to nutnost urychlené výměny termostatu, protože ten je vadný.

Termostat a tepelná pojistka ještě spolu s přetlakovým ventilem (na přívodním potrubí studené vody)  jsou velice důležité pro bezpečný provoz boileru, takže doporučuji kontrolu odborníky - elektrikářem a instalatérem. V případě souhry poruch těchto prvků hrozí exploze boileru.

Kol Fuk byl rychlejší, zdravím.

Zdenek Hejčl

Další možný zdroj poruchy je bojler plný sanitru. To je vysrážený kotelní kámen uvnitř nádoby a ta se pak přehřívá - a vybaví tepelná ochrana. Bojler vypustit a odmontovat přírubu, bojler vyčistit, vyměnit katodu, těsnění......
Stává se to u bojlerů starších 5 let- záleží na jakosti vody. Výrobce doporučuje čistit bojler pravidelně, tuším minimálně 1x za 2 roky.
Zrovna nedávno jsem opravoval a čistil 2 bojlery.
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Pavel Horský

Quote from: Zdenek Hejčl on 22.08.2011, 00:08
Další možný zdroj poruchy je bojler plný sanitru. To je vysrážený kotelní kámen uvnitř nádoby a ta se pak přehřívá - a vybaví tepelná ochrana. Bojler vypustit a odmontovat přírubu, bojler vyčistit, vyměnit katodu, těsnění......
Stává se to u bojlerů starších 5 let- záleží na jakosti vody. Výrobce doporučuje čistit bojler pravidelně, tuším minimálně 1x za 2 roky.

Ano, při vypadávání tepelné pojistky je toto nejčastější příčina. Již jsem nechával několik bojlerů čistit.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Fuk Tomáš

Ano, pokud je termostat nastaven na vysokou teplotu, je přehřívání v důsledku zanesení kotelním kamenem velmi pravděpodobné.
V dnešní době, kdy je energie drahá, je podstatně výhodnější pořídit si velký boiler, a hřát ho jen na 45-50°C. Má pak menší energetické ztráty, a současně se výrazně zpomalí tvorba kotelního kamene.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Marian Hanzalík

Quote from: Zdenek Hejčl on 22.08.2011, 00:08

Pokial ma bezny smaltovany bojler viac ako 5 rokov, je otazne ci sa ho este oplati opravovat. Je otazkou kratkeho casu, kedy zacne tiect prehrdzavena nadrz.

Zdenek Hejčl

Běžný smaltovaný bojler má životnost cca 15 let. Mě vydržel 18 let.  o:-)
Začal téci kolem jímky na termostat. A při opravách bojleru ve stáří 10 let smalt v pohodě, co jsem měl možnost vidět. Problémy jsou pak další - kolem přírub tam tomu smaltu moc pečlivosti nedali při výrobě. Věřím tomu, že kdyby toto vychytali, vydrží nejméně 20 let a víc. Takové mám já zkušenosti s Tatramatem.  ;)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Zdenek2752

Jak je to s legionelou, když se bojler bude ohřívat jen na 45 - 50°C ?

Fuk Tomáš

Je dobré ji občas vysterilizovat ohřátím na 70 °C.

František Šohajda

Hlavně to dělají kombinované termostaty   tzv.Italské výroby!

Mě se to stalo u boileru nového cca 1/2 roku v provozu..... (zle)
Bez sanitru a bez kamene!!

Neříkám jaký???Tatramat... ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jiří Buben

Náhodou jeden kombinovaný  ležatý bojler Tatramat doma mám a je stále funkční. Je pravdou, že každou chvíli očekávám úmrtí, protože tomu staříkovi je již 21 let a po tu dobu je stále v provozu. Letos jsem ho měl otevřený a usazenin bylo minimum. Proběhla výměna těsnění a malá oprava koroze u jímky termostatu neboť začal okolo jímky trochu rosit. Ale troufnu si tvrdit, že ještě rok vydrží.
Kdyby tolik vydržely jiné značky. V dnešní době jsou asi jedny z nejkvalitnějších bojlerů Dražice. Ten mám teprve zhruba pět let, tak hodnotit jeho výdrž budu moci až tak za dalších pět až deset let. ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Pavel Horský

Z dlouholeté praxe: nejlepší na trhu - Dražice a Tatramat. Italský klump nekupovat!
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Radek Červený

Quote from: Pavel Horský on 22.08.2011, 19:44
Z dlouholeté praxe: nejlepší na trhu - Dražice a Tatramat. Italský klump nekupovat!

Mám italský střep z Globusu, jel 5 let, pak začal téct. Koupil jsem opět ten samý, jede už druhý rok. Za 2200 Kč 80Litrů se mi nevyplatí jeho oprava. Než měnit topnici nebo ho čistit, raději ho vyměním  (beach)
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Vladimír Přibyl

Dražice 20 let bez problémů, vzal si ho kamarád do dilny, výměna byla za kombik, protože topím dřevem, pochopitelně opět stejné značky. A ten kámen u nás bohužel velký problém takže čistit.

Václav 3

Dražické boilery bývaly dobré, ovšem teď nevím, před týdnem jsem zapojoval nový u zákaznice po 11 létech, takže už možná přišli na to, že si nemají odřezávat pod sebou větev tím,  že jejich výrobky vydrží příliš dlouho. Ovšem italské vydrží málokdy i těch pět let, tam odchází skoro všechno a někdy i najednou.

Potřeba čistění nádoby boileru závisí od zdroje vody, v některých oblastech je tak tvrdá voda, že je to třeba po roce, jinde se uvnitř najde trochu rzi a písku i po deseti létech bez čistění.

Jednou jsem se setkal s boilerem, který byl celý plný vodního kamene ve formě bílých hrášků, 125 l boiler a 12 kbelíků vodního kamene, majiteli třikrát do roka odcházelo top těleso a všichni odborníci přede mnou ho akorát vyměnili. Jednalo se o starý tp Tatramatu, který měl top. těleso se závitem, tak ho pouze vyšroubovali, nasadili nové a hotovo.

František Šohajda

TATRAMAT býval dobrý....v loni koupený TATRAMAT.....termostat kombinovaný, italský  (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Václav 3

Quote from: František Šohajda on 01.03.1974, 22:59
...termostat kombinovaný, italský

Je levný, výrobní náklady se sníží a kurvítko je do zařízení zakomponováno. Hurá k výborným ekonomickým výsledkům, jenom zákazník je chudák, který se co chvíli koupe ve studené vodě nebo běhá s hrnci na plotnu a zpět.