• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Copak byste řekli fasádníkům na taková připojení v krabicích vy?

Started by Miroslav Minařík, 01.10.2011, 23:03

previous topic - next topic

Radek Červený

Mirku, ráno si cinkneme a domluvíme čas. Viděl bych to na kameru. Včetně reakce žufanů. Bylo by dobré, jak tu už padlo, pozvat i RT a nechat na toto provedení udělat nezávislou RZ. Tím pak argumentovat. Vzhledem k provedení zde vidím i podezření z trestného činu obecného ohrožení s ohledem na to, že se jedná o rodinný dům. Měl bys na základě toho konat. S revizní zprávou podat trestní oznámení. Jinak se nic nezmění a budem zde donekonečna plakat a ukájet se stesky jak uslintaní honiči nad péčkem.

To, na čí straně je chyba bych zas až tak nepitval. Pokud to vezmu z opačného konce, tak když budu Mirkovi na fasádě měnit vypínač a on mi řekne, že chce tu fasádu i zateplit, tak mu nebudu tvrdit, že to udělám, protože jsem to už někde viděl. Jednoduše mu řeknu, že dělám elektro a na fasádu ať si vezme žufany. Stačí používat hlavu a selský rozum, a ne se srát do všeho a dělat ze sebe Ferdu mravence s výsledkem minimálně nejistým. Ovšem toto žádný žufan nepochopí a neuzná, protože jeho IQ mu zpravidla dovoluje reagovat pouze na světlo. Vyjímkám z řad zedníků se tímto omlouvám.
Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Josef Pentoda

Mirku, není se čemu divit. Když renomované firmy se honosí různými certifikáty a nedodržují základní normy. O bezpečnosti je škoda hovořit.
Jinak si fasádníci zaslouží pochvalu za odborné zakončení vodičů  v čokoládě.
A teď vážně pravdu má Radek, Jedná se o obecné ohrožení z nedbalosti.

Miroslav Minařík

Quote from: Radek Červený on 02.10.2011, 20:51
Mirku, ráno si cinkneme a domluvíme čas. Viděl bych to na kameru. Včetně reakce žufanů.

Drobný problém s kamerou.
Zítra začíná Strojírák a my jsme přestěhovaní tam se všema kamerama až do pátku.
Už teď vysíláme žive z pavilonu Z.
http://elektrika.tv/live
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Radek Červený

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Radek Červený on 02.10.2011, 22:14
Mirku, zachovej klid, už nabíjím svoji  ;)

tak to jsem zvedavej
jen prosim je nenaser .-) aby dodelali to zatepleni
kdyz se ti to povede dostanes oskara
(dance)
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Pavel Hr

Tohle bych už neviděl tak nereálné. minulý týden hornbach v Repich - v "akci" hoby sada na lisování Cu plynovodních vedení. tuším asi za 5000,- i se sadou několika kolen.

Quote from: Daniel Hudzík on 02.10.2011, 07:34
Ked vidim, kto vsetko sa fusuje do elektriky, nezostava mi nic ine ako si ist zajtra svojpomocne zapojit plyn do baraku. Vsak je to len jedna trubka. Ked to dokaze nejaky plynar isto to dokazem aj ja.

Petr M

Ono se nedá věřit ani "elektrikářům". Kamarádka staví dům a byl jsem se tam podívat. Má na to nějakou elektro firmu z hodonína a nějak se jí nezdáli. Upoutalo ji, že na dřevostavbu 3+1 počítalo 600m CYKY 3x1,5. Tak poslala kalkulaci materiálu a nestačil jsem se divit. Kalkulace byl součet ze čtyř dílčích ceníků. Ty byly rozděleny nepochipotelně, bez jasně danýho klíče. Kabely, vypínače, zásuky, krabice a další věcy byly mezi těma čtyřma tabulkama rozepsány 2x. Pokaždý na jiným listu, aby to nebylo nápadný. A ještě změněno značení - např. CYKY a pak to samý jako CYKYm, ale CUKU za nějakých 9,30 a CYKYm za 16Kč/m... Ač kamarádka chtěla projekt, dostala jenom tuhle kalkulaci a nebylo to podle čeho kontrolovat.  :o

Když jsem pak obětoval hodinu a jel se na domeček podívat, nestačil jsem se divit. Přívod od RE byl podle ceníku CYKY 4x10, na místě vedele trčela 4x4 - a to chce mít elektrický topení. Přívod pro zásuky ke kuchyňské lince 1x CYKY 3x1,5. Ten samý kabel k topným panelům - v dřevostavbě.

Hromosvod na dva vývody u dřevostavby 16x20m na kopci se mě taky moc nezdál, ale podle čeho ověřit bez projektu, z čeho vychházel? Tím spíš že v projektu je "hromosvod 2ks" po 6000 bez dalšího upřesnění. To je za aktivák, samotnou jímací tyč nebo za co?

Celkem jsem tam našel asi 30 takových "vychytávek" a zlepšováků. Tak přemýšlím, jestli ho umlátit kusem trubky. Myslíte, že by to soud bral jako nutnou obranu?

A kde má pak běžná blondýna vzít jistotu, že ji nikdo neoškube?

Radek Červený

Názorná ukázka, proč není zbytečný projekt a stavební dozor. Jenže i toto někdo "té blondýně" musí říct. Bohužel v pořadech typu Jak se staví sen ta parta hodinových manželů toto neřekne a v Blesku ani Spa o tom také psát nebudou.
Mimochodem, jak dostala ona "blondýna" stavební povolení bez prováděcí dokumentace?

Elektrikáři sice nejsou úplně košer, ale pouze využili mezery a nízké mantinely, které jim sama investorka nastavila.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Petr M

Quote from: Radek Červený on 04.10.2011, 15:02
Názorná ukázka, proč není zbytečný projekt a stavební dozor. Jenže i toto někdo "té blondýně" musí říct. Bohužel v pořadech typu Jak se staví sen ta parta hodinových manželů toto neřekne a v Blesku ani Spa o tom také psát nebudou.
Mimochodem, jak dostala ona "blondýna" stavební povolení bez prováděcí dokumentace?

Elektrikáři sice nejsou úplně košer, ale pouze využili mezery a nízké mantinely, které jim sama investorka nastavila.

No to je právě ono. Začala stavět, měla projekt na zděný dům se SP, ale nedosáhla na hypotéku. Tak prodala stávající bydlení, aby měla prachy a změnila to na dřevostavbu. Projekt na elektriku nemá, zbytek předělávají za pochodu...  :(

Takže jsem jí aspoň vysvětlit význam projektu a to, že jí ho nedali jenom proto, aby na ně neměla bič. A pokusil jsem se jí aspoň vysvětlit základy, že třeba ta přívodní 4x4 bude spíš topení pro krtky, nehledě na to, že pro TN-C být nesmí...  Kupodivu si tam toho "elektrikáře" nechala. Ale komu není rady, tomu není pomoci. Během dvou týdnů jediný pokrok, že elektrikář udělal kompromis a tvrdí, že tam je na přívodu 4x6. I tak je to málo.

Ale je to tak i se zbytkem. Vodaři ji taky těžce natáhli, už posledně nadávala, že zmršili i okna...

Mimochodem by mě zajímal ten okruhový rozvaděč, co pro ni chystají. Vím jenom cenu 10300 a při počtu okruhů a přichycení na smrkový trám do zateplení tam beztak budou jenom čínský makety jističů  (zle)

Radek Červený

Quote from: Petr M on 04.10.2011, 15:15
A pokusil jsem se jí aspoň vysvětlit základy, že třeba ta přívodní 4x4 bude spíš topení pro krtky

Velmi názorné a poučné  (jednicka) ;D

www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Radek Červený

Kupodivu si tam toho "elektrikáře" nechala

Možná v rámci zlepšování služeb nabízí i služby nad rámec elektro a asi i na vyšší úrovni než instalaci  >:D
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz

Petr M

Quote from: Radek Červený on 04.10.2011, 15:23
Možná v rámci zlepšování služeb nabízí i služby nad rámec elektro a asi i na vyšší úrovni než instalaci  >:D

Jako třeba rytí zahrady při záruční výměně kabelu  ;D

Miroslav Revús

Po tom, ako ste opísal schopnosti elektrikára, pochybujem, že bude jeho telefónne číslo dostupné po zaplatení faktúr. A už vôbec nie na záručné volania.  :'(

Jan Franěk

No to je právě ono. Začala stavět, měla projekt na zděný dům se SP, ale nedosáhla na hypotéku. Tak prodala stávající bydlení, aby měla prachy a změnila to na dřevostavbu. Projekt na elektriku nemá, zbytek předělávají za pochodu...  :..............

Ale je to tak i se zbytkem. Vodaři ji taky těžce natáhli, už posledně nadávala, že zmršili i okna...

Mimochodem by mě zajímal ten okruhový rozvaděč, co pro ni chystají. Vím jenom cenu 10300 a při počtu okruhů a přichycení na smrkový trám do zateplení tam beztak budou jenom čínský makety jističů  (zle)

Nabídnul bych jí, že jí dokážu uspořit mnoho problemů I peněz. Pokud Bude souhlasit, připavil bych jí projekt a montážní firmu tak potrápil, že by dostala platbu aż tehdy,když bych podepsal že je to v pořâdku. Když nebude chtít, tak Si Podle mne Ty elektroprzniče zaslouží a mě osobně jí Ani nebude líto. Nevím kolikrát máme varovat laiky před tím, že cena za instalaci nemůže být jediným rozhodujícím krytériem. Je zajímavé,że při výběru televize,nebo auta je zajímá značka auta I Jeho parametry a cena je aż jako druhá, když ne třetí v pořadí. Zřejmě není v tomto světě a našem oboru obzvlášť vše v pořádku
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Kamil Novák

Celý problém začal již tady :
Začala stavět, měla projekt na zděný dům se SP, ale nedosáhla na hypotéku. Tak prodala stávající bydlení, aby měla prachy a změnila to na dřevostavbu. Projekt na elektriku nemá, zbytek předělávají za pochodu...  :( 

Nějak si nedokážu představit, jak někdo soudný vůbec může stavět dřevostavbu a mít projekt na zděný objekt.  (ssur)
Tomu se ani nechce věřit.  (doh)
To je přeci skoro všechno jinak. Stavebními konstrukcemi počínaje a instalacemi konče.
Detaily ohledně elektroinstalací které zde popisujete jsou jen důsledkem takového nesmyslu.  :-\ 

Spíš než cena  by mělo někoho zajímat, jestli při takovémto způsobu provedení stojí domek v dostatečně krátké dojezdové oblasti Hasičů.

PS stále platí letitá zkušenost: Bez peněz do hospody nelez.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Petr M

Taky jsem jí radil projekt - výběr firmy - vlastní revizák. Ale to je komplikovanější... Ale co, máme svobodu...

Já jí projekt udělat nemůžu. Mám propadlý §10 a navíc jsem nikdy nedělal obytný stavby. momentálně mám jenom §6 do 1kV, s tím mohu tak maximálně zbuzerovat dodavatele, což se taky stalo a začali si trocu dávat bacha. Ale nemůžu to řešit za ni, mám svých starostí dost...

Mimochdem, je to ve stavu, kdy tam není okruhový rozvaděč, na místě příček visí ze stropu kabely, nejsou vyvedeny dráty k HOP, není plot s ER ... Ale už má jakýsi potvrzení pro E-ON o tom, že má kladnou revizi, aby se mohla připojit  (ssur) (wall) (fool)

Jan Franěk

Quote from: Petr M on 05.10.2011, 08:59
Já jí projekt udělat nemohu. Mám propadlý §10 a navíc jsem nikdy nedělal obytný stavby. momentálně mám jenom §6 do 1kV, s tím mohu tak maximálně zbuzerovat dodavatele, což se taky stalo a začali si trocu dávat bacha. Ale nemohu to řešit za ni, mám svých starostí dost...

Vše si lze objednat dodavatelsky. Od projektu po revizi. Nikdo neříká, že musíte umět a dělat všechno.
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Petr M

Quote from: Jan Franěk on 05.10.2011, 19:54
Vše si lze objednat dodavatelsky. Od projektu po revizi. Nikdo neříká, že musíte umět a dělat všechno.

Jenomže to by musela být větší vůle ze strany investorky. Musela by se rozhodnout pro seriózního projektanta a vyčlenit na něho peníze... Momentálně sám kupuju dům před dokončením a na sponzorování přátel dárečkem v podobě projektu zdarma od najaté firmy asi dlouho nebude...  ;D Jediný, na co jsme se dohodli je, že na ně dám trochu pozor a jak bude problém, tak jí o tom řeknu.

Poslední vtípek onoho fušeráka je zásuvka na opačné straně dveří, než měla být. V místě, kde budou schody. Krabice na zásuvku překrytá trámem je opravdu výhra a protože projekt nemá, je to tvrzení proti tvrzení a musí si připlatit předělávku... Myslím, že jenom na těchto detailech rozfrcá dva tři projekty.