• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Copak byste řekli fasádníkům na taková připojení v krabicích vy?

Started by Miroslav Minařík, 01.10.2011, 23:03

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Mirku, chceš se stát "oblíbeným" u podobných firem?
Pořiď fotodokumentaci, nech si napsat znalecký posudek a pak vyraž na živnostenský úřad s požadavkem na pozastavení živnostenské činnosti pro firmu, která v rámci povolené činnosti neoprávněně provádí nekvalitně a nebezpečně i činnosti, na které oprávnění nemá.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Schwarz on 02.10.2011, 11:02
Mirku, chceš se stát "oblíbeným" u podobných firem?
Pořiď fotodokumentaci, nech si napsat znalecký posudek a pak vyraž na živnostenský úřad s požadavkem na pozastavení živnostenské činnosti pro firmu, která v rámci povolené činnosti neoprávněně provádí nekvalitně a nebezpečně i činnosti, na které oprávnění nemá.

Jirko, tento postup mi není neznámý. Toto vlákno jsem založil proto, abych to netvrdil sám jako nějaký "vševědoucí chytrolín".
Nechť je tento případ varování a také upozorněním pro podobné případy.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Buben

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 08:53
Podle mého názoru nemohu nabízet práci na VTZ (notabene dodavatelsky) pokud na to nemám kvalifikaci. Pokud na to kvalifikaci mám, pak to provádím tak, že minimální kvalita je dle ČSN nebo vyšší.

Jedna cesta by tu byla. Pokud budu chtít fungovat jako seriozní firma s korektním přístupem k zákazníkovi a kvalita bude jednou z mých priorit, pak mohu takovou činnost nabídnout, ale pouze jako prostředník a na takovou odbornou činnost si sjednat kvalifikovanou firmu.
Bohužel většina firem v mém okolí vidí zákazníka pouze jako zdroj dobrého zisku a také se podle toho chovají. Ušetří za odbornou firmu, nějak to naaranžují aby to fungovalo a to co měly v rozpočtu vyhrazeno právě na práci odborníků shrábnou sami. Takže aby byla tato cesta schůdná, musel by se změnit přístup firem.

Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

Jiří_Hrubý

Fasádnické firmy jsou často všehoschopné, nemám sice fotodokumentaci, ale jejich modernizace přípojek, kdy se přes HDS plácnou dvířka od sifonu a ta pak ani nejde otevřít, nebo facelift silky uražením víka a vlepení PS 100 bez dna přes ni, za což zákazník zaplatil prý 1500, nebo přelepený ohořelý svod e zmáčklé trubce, který nešel nově protáhnout a krásný šlic na nové fasádě byl na světě.
Není to jen o pracech, za  které zákazník musí zaplatit, tzn třeba zmiňované vysunutí krabiček, ale i o tom, na co má nárok zadarmo (zařízení energetiky na objektu) a jaksi není nikým upozorněn (bylo by to od té firmy slušný), ani sám nevyvine iniciativu a má to raděj za pár stovek navíc hezký, než dlouhodobě funkční a pak se diví...

Pavel Horský

Quote from: Fuk Tomáš on 02.10.2011, 10:16
Mirku, ty žiješ na Marsu nebo kde?
Když si vzpomenu, jaké zážitky mi líčil vlastní děda ze stavby jeho RD někdy skoro před 100 lety, vůbec nic se za tu dobu nezměnilo. Bez vlastního stavebního dozoru je stavba odsouzena ke zfušování.

Přesně tak. I mě občas připadá, že se Mirek vrátil z jiné planety. Je třeba přijmout věci tak, jaké ve skutečnosti jsou a jak fungují, neboť to jinak prostě není a dlouho nebude. Vím, mělo by být, ale jsme v ČR.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Miroslav Minařík

Quote from: Jiří Buben on 02.10.2011, 12:08
Ušetří za odbornou firmu, nějak to naaranžují aby to fungovalo a to co měly v rozpočtu vyhrazeno právě na práci odborníků shrábnou sami.

Poprosil jsem Radka Ćerveného aby tam v pondělí vyslal spolehlivého člověka, který to udělá správně.
Pochopitelně to zaplatím já. Nedělám si iluze, že by mi to dodavatel refundoval. Možná se mýlím, možná přinesu nový argument. Kdo ví ...
.

....

Pavel Horský

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 10:21
Nemyslím, že by zfušovali svou práci.

Chtělo by to občas si zajet udělat reportáž na nějakou stavbu zadanou developerskou firmou. To by jsi koukal, co se na takových stavbách děje. Záměrně se nedodržují stavební technologie požadované výrobci materiálů, neboť na to prostě není čas. Stavby se berou za nejnižší ceny s krkolomnými termíny předání díla. To je pak prasárna. Mohl bych dlouho vyprávět, co se děje na takových kšeftech. Ale na to prostě není čas a vlastně ani chuť, neboť se ihned vytočím do ohromných otáček a pozabíjel bych polovinu prvních magorů, na které natrefím.
Revizní technik E1B

Miroslav Minařík

Quote from: Pavel Horský on 02.10.2011, 13:06
Je třeba přijmout věci tak, jaké ve skutečnosti jsou a jak fungují, neboť to jinak prostě není a dlouho nebude.

Odmítám podlehnout těmto davovým pohodlnostem. Odmítám přijmout argumenty typu "celý národ krade, proč bych nemohl i já".

Vše co dělám má svůj důvod. Určitě jím není jen skutečnost, že je to normální. Normální je to, co společnost přijímá za normu. Pokud bude normou akceptace flákání, krádeže, fetování, pak budeme brečet, že se nám to nelíbí.

Bude to tak dlouho, dokud my všichni s tím někdo něco neuděláme. Pokud budeme čekat na ostatní nestane se nic. Apropo neznáte to odněkud?
.

....

Miroslav Minařík

Quote from: Pavel Horský on 02.10.2011, 13:13
To by jsi koukal, co se na takových stavbách děje.

To píšeš mě? Bývalému elektromontéru Elektromontážních Závodů? Máš mě za úředníka, který zná svět z LCD obrazovky?

Proč to nevyfotíš, nenatočíš, když je něco špatně? Všichni disponujeme takovou výpočetní silou a k ničemu.
.

....

Milan Hudec

Mirku, jestli jsem dobře pochopil, tu elektropráci jsi chtěl po fásádníkách, aniž bys měl ověřeno, že takovou činnost jsou schopni vykonat - já chybu vidím už zde.

Pavel Horský

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 13:18
Odmítám podlehnout těmto davovým pohodlnostem. Odmítám přijmout argumenty typu "celý národ krade, proč bych nemohl i já".

Pak by mě tedy moc zajímalo, co tvým postojem změníš. Nepřeješ si stavební dozor, neboť je to proti tvým pravidlům a proti tvému přesvědčení. Proč ne, ale ve finále na to doplatíš ty sám, neboť  uvedení do funkčního stavu obvykle stojí daleko víc peněz, než onen stavební dozor.
Rozhodl si se bojovat proti větrným mlýnům, bojuj.
Já vidím smysl boje třeba v tom, že si na stavbu seženu nezávislý dozor, který bude po firmě těžce dupat. Myslíš, že si ta firma z toho do budoucna nic nevezme? Věř tomu že vezme, neboť majitelům z takových dozorů musí naskakovat vyrážka a musí se v noci budit hrůzou ze spaní.
Pokud nechám investora na holičkách a zhotovitel díla to během chvilky pozná, pak si s takovým investorem může dělat co chce.
Vem si například telefonickou službu "Právní ochrana spotřebitele". Již dvakrát jsem je potřeboval a pokaždé mi úžasně pomohli. Obchodník chtěl ze mě udělat jelito, neboť poznal, že jsem pro jeho vytvoření parádně tvárný. Přál bych vám vidět jeho obličej, když jsem vytočil tel. číslo a dal mu k uchu zaměstnance této služby.
Vida, funguje to, jen vědět, jak na ně.
Revizní technik E1B

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec. on 02.10.2011, 13:24
Mirku, jestli jsem dobře pochopil, tu elektropráci jsi chtěl po fásádníkách, aniž bys měl ověřeno, že takovou činnost jsou schopni vykonat - já chybu vidím už zde.

V prvé řadě jsem nechtěl já.
zatepluje se jeden z našich domů.
Prodloužení vývodů bylo součástí dodávky.
Já byl požádám o kousek vedení k použití za tímto účelem.
Tehdy jsem pojal podezření, že něco není v pořádku.
Vodiče jsem přivezl, zeptal se zda mohu být jinak nápomocný.
Bylo mi sděleno, že elektrikáře mají.
Dál jsem se dotázal, jak upevňuí krabice do polystyrenu.
Prý montážní pěnou.
Odjel jsem.
Za dva dny kontroluji provedení ...
Já nejsem investor ani objednatel. Jsem z rodiny, které dům patří a jel jsem na návštěvu ...
.

....

Milan Hudec

Quote from: Miroslav Minařík on 02.10.2011, 13:37
V prvé řadě jsem nechtěl já.
zatepluje se jeden z našich domů.
Prodloužení vývodů bylo součástí dodávky.
Já byl požádám o kousek vedení k použití za tímto účelem.
Tehdy jsem pojal podezření, že něco není v pořádku.
Vodiče jsem přivezl, zeptal se zda mohu být jinak nápomocný.
Bylo mi sděleno, že elektrikáře mají.
Dál jsem se dotázal, jak upevňuí krabice do polystyrenu.
Prý montážní pěnou.
Odjel jsem.
Za dva dny kontroluji provedení ...
Já nejsem investor ani objednatel. Jsem z rodiny, které dům patří a jel jsem na návštěvu ...

Aha, v tom případě jsi udělal ještě větší chybu, protože jsi v rodině neudržel tajemství, že něco umíš. :) - toť chyba základní a veliká, jak říkal jistý moudrý člověk.

Obecně je situace jakou popisuješ zcela standartní každodenní praxe - bohužel.

jik

Nerad bych se mýlil, ale podle té první fotky to vypadá že to není ani reproduktorová
dvoulinka, ale plochý dvoužilový koaxiál, který se používá na připojení mikrofonů apod.
na stereo vstupy zesilovačů.
A je "připojený" za stínící opředení.
Jestli je to skutečně, tak to je tedy vrchol !

František Šohajda

Jo je to stíněnná dvojlinka...asi to bude zvonek??...nelze to podle foto určit!
Pokud tam jde 6V tak budiž ??Když zavřu oči !!
Nejhorší je to, že fasádní firma udělá "nový" hromosvod nějak podle toho co byl ? Ale nedodá RZ...?
Pak při pravidelné revizi si revizáku dělej co umíš?? :'(
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Lukáš Rotrekl

Quote from: František Šohajda on 02.10.2011, 18:04
Pak při pravidelné revizi si revizáku dělej co umíš? :'(

Nejsem revizák, ale vidím to jednoznačně:
prohlídnu zařízení, změřím co je třeba, sepíšu závady, vytisknu revizi se závěrem podle závažnosti závad, podepíšu orazítkuji, nechám si jednou podepsat od objednatele, že je se závadami seznámen, vystavím fakturu,....
V čem je problém? Že přijdu o jednoho zákazníka, který nechtěl revizi, ale papír s otiskem razítka?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Ižák Ctibor

Celkove k podobným tématike, kde sa hovorí o porovnávaní , že"elektriku si spraví kde aký  kutil" ale na plyn si zavolá odborníka, by som mal jednu skúsenosť. Bol som svedkom , kde do fóliovníkov mal ťahaný z bytu plyn cez pospájané bicyklové duše a záhradnícke polievacie hadice a odo mňa chcel zapojiť automatiku na  horák pre  kúrenie. Tým chcem povedať, že nie len v elektrike sú ľudia vynaliezaví. Podobné skúsenosti by som mohol rozpisovať na niekoľko stránok.
Najkrajší pocit je hrejivý pocit pri srdci z dobre vykonanej práce.

Jan Franěk

Quote from: František Šohajda on 02.10.2011, 18:04
......................Jo je to stíněnná dvojlinka...asi to bude zvonek?...nelze to podle foto určit!

A podle mne je to úplně jedno. Ať je tam jaká chce dvoulinka, je to špatně. Osobně bych je to tak nenechal. Domluvil bych se s RT  a to jich znáš mraky i ve svém okolí, ať ti napíšou revizi, nebo posudek se všemi riziky, které jejich zapojení přináší. Pohrozil bych jim živnostenským úřadem i policií za obecné orožení, nebo riziko požáru. Buď by zaplatili nápravu, nebo by ji sami provedli s tím, že RT to ještě jednou prohlédne.

Dál bych se zařídil podle jejich reakce a postupu. ALe nenechal bych to být. Příšte provedou další prasárnu a třeba ještě větší.

PS: Jinak mám kamaráda, který často bojuje s větrnými mlýny a podařilo se mu už mnoho kousků, včetně vyhození jednoho exekutora z jejich komory.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585