• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Doslechli jste se, že TNK označila normu o aktivních hromosvodech za neplatnou?

Started by Miroslav Minařík, 16.10.2011, 10:55

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.10.2011, 13:58
Ano chci vědět víc,tedy pokud to nemá být utajeno.

Verte mi, ze se na tom pracuje. Ne kazdy je exhibicionista a chce mluvit verejne, ale budu mit snad brzy vice podrobnosti.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jan Alin

Quote from: Kamil Novák on 25.10.2011, 00:17
Co se týká Schuko, tak to je v ČR dávno vyřešeno (viz nedávná diskuse)

Ta diskuze mi asi unikla, kde je to?

Jan Alin

Quote from: Jan Vykoupil on 25.10.2011, 11:23
Ale mě zajímal konkrétní čl. normy či paragraf, který by obecně nadřazoval návod výrobce na normy.

Netřeba konkrétní článek. Norma je nezávazná, je doporučením řešení, které je v současné době považováno za dostačující z hlediska bezpečnosti a návod výrobce je vždy závazný. Pokud tedy výrobce vyrobí něco co není přesně dle normy tak za řešení ručí za podmínek uvedených v návodu.

Jan Vykoupil

Quote from: Jan Alin on 25.10.2011, 14:54
Netřeba konkrétní článek. Norma je nezávazná, je doporučením řešení, které je v současné době považováno za dostačující z hlediska bezpečnosti a návod výrobce je vždy závazný. Pokud tedy výrobce vyrobí něco co není přesně dle normy tak za řešení ručí za podmínek uvedených v návodu.

Takže když vyrobím elektroinstalaci, rozvaděč, pracovní stroj, hromosvod a dám na to návod, tak nebude problém, když to nebude dle platných ČSN?  ?? To by myslím neprošlo...  :)

Jan Alin

Quote from: Juraj Rojko on 25.10.2011, 13:35
Diskuse se značně odklonila od původního tématu (bylo, bude, či nebude vydáno stanovisko TNK), tak snad nebude moc vadit když přidám věc, která s tématem souvisí zdánlivě jen nepřímo, ale osobně si myslím, že je jádrem problému, je kvalita revizních techniků a jejich kontrola.

Kvalita a kontrola RT nemá nic společného s tím že si kdosi namontuje na střechu aktivák. V době kdy RT přijde k dílu je již pozdě na změnu a jediné co může udělat je, zkontrolovat, jestli ten paskvil je proveden aspoň pořádně a upozornit provozovatele na to že to není v souladu s normou platnou u nás, ten to totiž nejspíš ani netuší a obchodník ho zahrnul propagací že má dojem že udělal něco navíc a ne chybu.
Nebo si myslíte že RT by mohl zakázat provoz školy, vyhnat žáky a učitele a nechat předělat hromosvod? Tak naivní zde snad nikdo není.
Dříve se dělaly elektrorevize strojů, skončilo se s tím v době masivního dovozu starších zařízení z Evropy, RT totiž psali závady a znemožňovalo to obchod s vraky.

Jádrem problému je projekce a obchod. Dokud projektanti budou beztrestně projektovat aktiváky a na trhu budou k dostání i s označením CE které si zákazník nemůže ani nijak oficiálně ověřit a bez upozornění že je nelze u nás používat tak se situace nezmění.

Jan Alin

Quote from: Jan Vykoupil on 25.10.2011, 15:07
Takže když vyrobím elektroinstalaci, rozvaděč, pracovní stroj, hromosvod a dám na to návod, tak nebude problém, když to nebude dle platných ČSN?  ? To by myslím neprošlo...  :)

Ne, když vyrobíte výrobek, tak k němu formou návodu dáte podmínky za kterých se smí používat a jako výrobce budete ručit za jeho bezpečnost. Předem podotknu že tzv aktivní hlavice je výrobkem a má v návodu i způsob použití a stanovení ochranných pásem, to by zřejmě byla další vaše připomínka.

Kamil Novák

Quote from: Jan Vykoupil on 25.10.2011, 15:07
Takže když vyrobím elektroinstalaci, rozvaděč, pracovní stroj, hromosvod a dám na to návod, tak nebude problém, když to nebude dle platných ČSN?  ? To by myslím neprošlo...  :)

Elektroinstalace a montáž hromosvodu nejsou výrobky.  (!)

U rozvaděče a strojního zařízení (což výrobky jsou) se samozřejmě od norem odchýlit můžete.
Jakožto výrobce zodpovídáte za případnou škodu, kterou váš výrobek může kdykoli způsobit.
A když budete schopen unést toto riziko i v případě odchylky od normálu, pak není co řešit.  ;D

Návod vám pak má samozřejmě uvedené riziko (např. v důsledku chybné obsluhy nebo manipulace) snížit na únosnou mez.
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Kamil Novák

Quote from: Jan Alin on 25.10.2011, 14:44
Ta diskuze mi asi unikla, kde je to?

Diskusí na Schuko téma tu je víc, ale důležité je v tomto vyjádření EZÚ, který m.j. provádí posuzování shody u elektrotechnických výrobků.  (norm)
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jan Alin

Jan Vykoupil

Quote from: Kamil Novák on 25.10.2011, 15:25
Elektroinstalace a montáž hromosvodu nejsou výrobky.  (!)

U rozvaděče a strojního zařízení (což výrobky jsou) se samozřejmě od norem odchýlit můžete.
Jakožto výrobce zodpovídáte za případnou škodu, kterou váš výrobek může kdykoli způsobit.
A když budete schopen unést toto riziko i v případě odchylky od normálu, pak není co řešit.  ;D

Návod vám pak má samozřejmě uvedené riziko (např. v důsledku chybné obsluhy nebo manipulace) snížit na únosnou mez.

Sice je zřejmý určitý rozdíl, ale i elektroinstalaci či hromosvod by mohl někdo považovat svým způsobem za výrobek (např. typová stavební buňka s elektroinstalací). Kde v legislativě je dáno, co je a není výrobek? Myslím, že by to zajímalo nejen mě.

Milan Hudec

Nejjednoduší a budoucnost mě dá předpokládám za pravdu, je pohled na aktivní hromosvod jako by to hromosvod vůbec nebyl.
Zkusme si namísto hlavice představit na střeše třebas uzemněnou koupací vanu, a tu ochranme, případně ji můžeme do ochrany budovy zahrnout jako náhodný jímač.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 25.10.2011, 18:08
Nejjednoduší a budoucnost mě dá předpokládám za pravdu, je pohled na aktivní hromosvod jako by to hromosvod vůbec nebyl.

Já bych to zas tak nezlehčoval, podle mě by aktivní hlavice mohla být použita jako doplněk k normálnímu hromosvodu, určitě situaci nezhorší.

František Šohajda

RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 25.10.2011, 18:20
Já bych to zas tak nezlehčoval, podle mě by aktivní hlavice mohla být použita jako doplněk k normálnímu hromosvodu, určitě situaci nezhorší.

Však to taky dále píšu :)

Milan Hudec

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 25.10.2011, 18:30
No a co když to chlapci v EZÚ popletli, každý je omylný :)

Nepopletli, pokud vím tak to bylo povoleno jako výjimka asi na dvou objektech kvůli testování.

Fuk Tomáš

Quote from: František Šohajda on 25.10.2011, 18:23
Zajímavý článek... (norm)

Zaujala mě tam formulace "Pro tyto systémy platí samostatné normy např. NF C 17-102, STN 34 1391 apod., které v Evropě dle dohody CENELEC jsou platné."
Ta dohoda by mě zajímala - ví o tom někdo něco?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Vladimír Huba

Čo vás vedie k takému hlbokému presvedčeniu o zlom aktiváku a dobrom Franklinovi? Je to len ďalší z možných spôsobov ochrany. A možno časom pribudnú aj nejaké iné - možno lepšie, možno ešte horšie.
Nie som skalný ani pre jeden systém ochrany. Totiž žiadny 100%-ný neexistuje. (Pokiaľ nebývam v zemľanke, alebo nefáram).

S neplatnosťou normy to asi také jednoduché nebude. Veľmi silným tromfom je tu dohoda o voľnom pohybe tovaru v štátoch EÚ.
Ži a nechaj žiť