• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Doslechli jste se, že TNK označila normu o aktivních hromosvodech za neplatnou?

Started by Miroslav Minařík, 16.10.2011, 10:55

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

U nás tamtamy pracují někdy až moc rychle.
Ještě jsem nezjistil další podrobnosti.
Víte o tom, někdo více?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Jiří Schwarz

A jakou normu myslíš?
Já znám francouzkou a její "slovenský překlad", ale s tím bych asi v "česku" moc neargumentoval
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Ono neplatné označit za neplatné může být nebezpečné, (negace negovaného=původní) (dance)

Jirka Š. Svejkovský

Pokud vím, tak žádná evropská a ni česká národní norma na aktiváky neexistuje. To je stejné, jako kdyby někdo prohlásil právo šáría neplatné na území ČR.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Miroslav Minařík

Už jsem obvolal pár přátel.
Brzy se vyjádří.
Zajímavé.

Pravděpodobně v tržním systému nemůže instituce zakázat jakoukoliv kostrukci, která prokazatelně neškodí. Tato by měla ale prokazatelně chránit.

Doposud je úspěch distribuce zajištěn především marketingem a mírou akceptace investora. Investor je ten, kdo rozhoduje o koupi. V případě, že jde o investora neznalého (nebo motivovaného) klidně koupí konstrukci s kterou armáda vzdělaných techniků a vědců po celém světě nesouhlasí.
.

....

Rozmahel Vladimír

Otázku bych otočil. Nic proti našim normám.
Myslím, že aktiváky jsou původem z Francie. Jsou snad ti Francouzi úplně blbí, že to používají?

Milan Hudec

Quote from: Rozmahel Vladimír on 16.10.2011, 12:57
Myslím, že aktiváky jsou původem z Francie. Jsou snad ti Francouzi úplně blbí, že to používají?

A co s tím mají dělat?, když už jsou vyrobené na skladech?
Máte návrh na co jiného použít aktivák?

Rozmahel Vladimír

No to nemám, ale ty aktiváky se u nich vyrábí a montují léta. To není včerejší výkřik techniky.
Na skladech to mají soukromé subjekty, to není záležitost státu který přijímá normy. Takže k jejich případnému suspendování pro blbost by si stát argumenty jistě našel.

Jan Alin

Quote from: Miroslav Minařík on 16.10.2011, 10:55

Pokud je to ta francouzská tak by mě to dost zajímalo, prosím nenechat téma usnout. Aktiváky kvetou na střechách a není argument pro investora který by to zrušil.

Pavel Horský

Quote from: Milan Hudec on 16.10.2011, 13:58
A co s tím mají dělat?, když už jsou vyrobené na skladech?
Máte návrh na co jiného použít aktivák?

Náboj do harpuny při lovu obřích žraloků, trochu dražší tyčky k rajčatům (pozor, za bouřky vyndat!)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Jan Hájek

Myslím, že je to plýtváním prostředky, pokud by pro každou národní normu cizího státu měl existovat závěr, že není na našem území platná, tak by UNMZ nedělal nic jiného. Stačí prostě říct, že u nás jsou platné pouze normy ČSN a harmonizované EN. Takhle to vždy bylo a pokud budeme v CENELEC tak bude.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Miroslav Minařík

Už jsem mluvil s Jirkou Kutáčem, Wolfgangem Marksem a Edmundem Pantůčkem. Ale než bych to špatně interpretoval nechám vyjádření na ně samotné.

Pokud to sleduji z povzdálí, pak nikde nevidím aktivní práci a osvětu pro techniky právě od výrobců této technologie. Na jedné straně někdo vyvíjí a zkoumá a investuje čas do vzdělávání ostatních a na straně druhé jiní tvoří jen cenové nabídky.

Myslím, že se na trhu pohybuji dost aktivně, ale propagátoři jako by vymřeli. Prosím prodejce propagátorem být musí, myslel jsem naše renomované přednášející, přední odborníci. Omlouvám se, ale neznám žádného, který byl zastáncem.

Snad tato skutečnost potvrzuje domněnku, že je oblast aktivních hromosvodů udržovaná motivačně, nikoliv technickým přesvědčením.

Možná se mýlím.
.

....

Jan Alin

Quote from: Jan Hájek on 16.10.2011, 16:04
Myslím, že je to plýtváním prostředky, pokud by pro každou národní normu cizího státu měl existovat závěr, že není na našem území platná, tak by UNMZ nedělal nic jiného. Stačí prostě říct, že u nás jsou platné pouze normy ČSN a harmonizované EN. Takhle to vždy bylo a pokud budeme v CENELEC tak bude.

Jenže to nedává dostatečný argument proti tvrzení že pokud na danou technologii, výrobek (aktivák), neexistuje národní nebo evropská norma tak lze použít normu francouzskou. Když to investorovi potvrdí jeho právník a on to potvrdí, tak jsem s tvrzením v šípku. U nás neexistuje norma na aktivní hromosvody a tudíž se používají dle francouzské normy (prakticky vždy blbě i podle ní) a obrana proti tomu tvrzení je jen jedna paní povídala když to projde na stavebním a projektant to nakreslí. Řeči o revizákovi jsou pasé, ten přijde už k hotovému a změnit nic nemůže, může se jen zachovat podle francouzské normy a podle návodu výrobce nebo odejít. Škody které jsou způsobeny návrhem aktiváku již v počátcích výstavby jsou pak prakticky nevratné.

František Šohajda

Pokud to není "kachna" tak věřím že pomohla LOBBY výrobců..!
Každý to známe ze svého okolí,TV, rádia,novin.......... ;) ;D

Aktiváky v projektu stavby /během výstavby/ už asi žádný nezvrátí!!/poznámka kol.Alina/
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miroslav Minařík

Lobby výrobců ...
Hmmm ... ale to je rozhodnutí investora.
Pokud investor chce být za své peníze klamán, pak je to jeho rozhodnutí.
On drží peníze a chce dostat to, co chce on.
Nikoliv někdo jiný.

Pokud tedy má dojít ke změně, pak se musí ovlivnit investor.

Poznámka
U nás je vše zvykem řešit vydáním nějakého zákona. Na vše se vydávají pravidla, předpisy, zákony, které nejsou vzájemně synchronizovány (ani v tom množství nemohou být) a pak se někdo diví chaosu. Nechtějme tedy stále nové a nové předpisy. Hledejme řešení tržní.
.

....

Milan Hudec

Quote from: František Šohajda on 16.10.2011, 16:57
Pokud to není "kachna" tak věřím že pomohla LOBBY výrobců..!
Každý to známe ze svého okolí,TV, rádia,novin.......... ;) ;D

Aktiváky v projektu stavby /během výstavby/ už asi žádný nezvrátí!/poznámka kol.Alina/

I když budu velikým zastáncem aktiváků (norma/nenorma) vždy narazím na problém s majitelem sousedního objektu, který mě nedovolí vést můj svod po jeho domě kvůli dodržení vzdálenosti jednosvoďáku.
Další problém nastává při likvidaci takové hlavice, pokud ji odevzdáme do Kovošrotu, hrozí díky jejímu silnému vyzařování převrácení manipulačního jeřábu.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 16.10.2011, 18:59
Další problém nastává při likvidaci takové hlavice, pokud ji odevzdáme do Kovošrotu, hrozí díky jejímu silnému vyzařování převrácení manipulačního jeřábu.

A až si tohle přečte někdo neznalý problematiky tak začne věřit že ta hlavice má opravdu zázračnou moc  :D ;D

Jiří Schwarz

Quote from: Rozmahel Vladimír on 16.10.2011, 12:57

Já jsem viděl na jihu Francie domy,které neměly okapy, protože tam podle místních obyvatel málo prší a rychle to uschne...
Že by tam byla i oblast bez bouřek?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)