• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:09

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Doslechli jste se, že TNK označila normu o aktivních hromosvodech za neplatnou?

Started by Miroslav Minařík, 16.10.2011, 10:55

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Quote from: Miroslav Macek on 17.10.2011, 13:59
Česko není pupek světa a Chomutov není žádné Las Vegas -

Jakou souvislost tohoto tématu vidíte s Chomutovem?
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Miroslav Macek

Quote from: Miroslav Minařík on 17.10.2011, 15:21
Jakou souvislost tohoto tématu vidíte s Chomutovem?

no, je tam hodně heren a myslím i hromosvodů (z dřívějších diskusí jsem měl pocit, že je to jakási Mekka hromosvodařů u nás).

Milan Hudec

Quote from: Jan Hájek on 17.10.2011, 11:52
Taková revizní zpráva je neplatná a vždy byla.

No RT se to snaží psát coby posouzení montáže dle Frnormy, nikoli coby posuzování ochrany proti úderu blesku do budovy.
V podstatě obdoba revize na připojení kombisporáku dle návodu výrobce.

Jan Hájek

Quote from: Miroslav Macek on 17.10.2011, 15:53
...z dřívějších diskusí jsem měl pocit, že je to jakási Mekka hromosvodařů u nás.

V podstatě máte pravdu, protože Václav Karel Zenger, jeden z našich největších hromosvodářů a neúnavný propagátor nejen jich, ale hlavně elektrotechniky se narodil v roce 1830 právě v Chomutově.
Mám jeho publikaci Symetrické hromosvody a mohu doporučit.  ;)
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jan Franěk

Quote from: Milan Hudec on 17.10.2011, 08:23
Nařízení vlády ohledně výpočtu rizika je malá váha?

Já nezpochybňuji a ostatně ani dodavatelé aktiváků, nutnost ochran před bleskem. Mě jde ale o právní váhu rozhodnutí, že se aktiváky montují a revidují protiprávně. Tedy to, že na našem území, platí jen normy a nařízení ČSN a  vydané EU. Pokud jde o použití norem jiných států, tak není dovoleno tyto používat (zneužívat) kvůli obchodu (podvodu).

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Miroslav Minařík

Quote from: Miroslav Macek on 17.10.2011, 15:53
no, je tam hodně heren a myslím i hromosvodů (z dřívějších diskusí jsem měl pocit, že je to jakási Mekka hromosvodařů u nás).

:-)
V Las Vegas jsem byl několikrát a mohu potvrdit, že se Chomutov opravdu nedá nazvat ani předměstím Las Vegas.  :D

Je pravdou, že v okolí Chomutova se to hromosvodáři jen hemží. Není to i zvýšenou bleskohromovou aktivitou?
.

....

Zdenek Hejčl

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Milan Hudec

Quote from: Jan Franěk on 17.10.2011, 21:53
Já nezpochybňuji a ostatně ani dodavatelé aktiváků, nutnost ochran před bleskem. Mě jde ale o právní váhu rozhodnutí, že se aktiváky montují a revidují protiprávně. Tedy to, že na našem území, platí jen normy a nařízení ČSN a  vydané EU. Pokud jde o použití norem jiných států, tak není dovoleno tyto používat (zneužívat) kvůli obchodu (podvodu).

Pane kolego vy jste vůbec nepochopil skutečný stav věci, aktivní hromosvod není přece primárně určen k ochraně objektu před bleskem a tak jako si mohu dát za splnění návodu výrobce na střechu šicí stroj i třebas s uzemněním, a vy jako revizák mě ho změříte (uzemnění), zda odpovídá návodu na šicí stroj a vystavíte revizi, že šicí stroj má uzemnění dle požadavků normy na šicí stroje, si dám na střechu aktivák, abych do něj mohl ve zhuleném stavu bubnovat.

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec on 18.10.2011, 06:59
Pane kolego vy jste vůbec nepochopil skutečný stav věci, aktivní hromosvod není přece primárně určen k ochraně objektu před bleskem a tak jako si mohu dát za splnění návodu výrobce na střechu šicí stroj i třebas s uzemněním, a vy jako revizák mě ho změříte (uzemnění), zda odpovídá návodu na šicí stroj a vystavíte revizi, že šicí stroj má uzemnění dle požadavků normy na šicí stroje, si dám na střechu aktivák, abych do něj mohl ve zhuleném stavu bubnovat.

No tak to je příměr! Milane  (jednicka) (jednicka) (jednicka)
.

....

Rozmahel Vladimír

Quote from: Jan Franěk on 17.10.2011, 21:53
...Tedy to, že na našem území, platí jen normy a nařízení ČSN a  vydané EU. Pokud jde o použití norem jiných států, tak není dovoleno tyto používat (zneužívat) kvůli obchodu (podvodu).

Ono je to trochu jinak. Použití a splnění požadavků našich norem se považuje za splnění minimálních podmínek a bylo by uznáváno jako OK, obecně u všeho bez výhrad.
Pokud ale někdo provede něco stejně, nebo srovnatelně s ohledem na výsledek, nemusí se držet normy. Proto naše normy nejsou závazné.
Myslím, že takto se na to např. roubuje aktivák.
Proto mi chybí logika, proč to stále ve FR používají. Myslí si oni totéž o našem, co my o jejich řešení?
TNI není navíc právně závazný dokument. Ten kdo to tam dal by to měl protlačit sbírkou...  :D

Milan Hudec

Quote from: Miroslav Minařík on 18.10.2011, 07:30
No tak to je příměr! Milane  (jednicka) (jednicka) (jednicka)

Děkuji, leč za svůj největší úspěch ohledně aktiváků považuji skutečnost, že jsem již dva prodejce těchto zařízení přesvědčil o naprosté nutnosti chránit jejich aktivák klasickým Franklinem :).

Kamil Novák

Quote from: Milan Hudec on 18.10.2011, 08:28
Děkuji, leč za svůj největší úspěch ohledně aktiváků považuji skutečnost, že jsem již dva prodejce těchto zařízení přesvědčil o naprosté nutnosti chránit jejich aktivák klasickým Franklinem :).

A to se vyplatí!  ;D :D >:D
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 18.10.2011, 06:59

Neměli bych zapomínat na to, že platnost norem není obecně závazná a pokyny výrobce mají vyšší váhu než norma
Takže když výrobce na něco, co vypadá jako součást hromosvodu, napíše, že to je lapač komárů a má se na něm kontrolovat znečištění, tak klidně na to může být napsaná kontrolní zpráva, že to bylo "umyté, aby to nebylo příliš špinavé".
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Ještě velice čerstvě ze včerejška, hlavice se stává aktivní až při prvním úderu blesku do této, přičemž do té doby se chová jako pouhý kovový prvek spojený s jímací soustavou.
Problémem je, že po prvním úderu do hlavice nechráněné Franklinovou soustavou dojde k poškození jí samé a následně ke škodám v objektu, jelikož je k dispozici pouze jeden svod.

V Šumperku chtěli ušetřit, a ted nemají kde spát :(

Jan Hájek

Myslím, že tím nejlepším potvrzením toho, že nefungují jsou sami výrobci, pokud by věřili na to, že fungují, tak by je posílali v kovových krabicích, takto v normální krabici musí být jejich přeprava strašně nebezpečná.
Stejně tak instalace, ten člověk musí počítat s tím, že při změně potenciálu v jeho okolí tato hlavice vytvoří výboj, který ohrožuje všechny do vzdálenosti několika desítek metrů a dokonce do něj může přitáhnout blesk! A co teprve sklad nějakého prodejce!

Naštěstí jejich funkci nikdo neprokázal a tak na ní nevěří ani ti co to prodávají, jinak by se logicky museli při manipulaci s nimi chovat jako při transportu výbušniny.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

František Šohajda

Quoteeště velice čerstvě ze včerejška, hlavice se stává aktivní až při prvním úderu blesku do této, přičemž do té doby se chová jako pouhý kovový prvek spojený s jímací soustavou.

Zajímalo by mě jak to mají vychytané?? Jestli je tam nějaký "propoj" a při prvním úderu se přataví a pak to začne fungovat jak má ...?? (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Quote from: František Šohajda on 19.10.2011, 13:45
Zajímalo by mě jak to mají vychytané? Jestli je tam nějaký "propoj" a při prvním úderu se přataví a pak to začne fungovat jak má ...? (dance)

Ne, ne při prvním zachyceném blesku se uvniř nabije hromozátor, který přitahuje blesky další, jelikož vytváří vstřícný výboj, což je samozřejmě pro objekt s jedním svodem velice nebezpečný stav.
Na základě posledních pokusů bylo zjištěno, že mnohem účinější cestu vytváří výpary z fritovacího hrnce, zejména plného řízků  (dance)

Pavel Ryšavý

Quote from: Jan Hájek on 19.10.2011, 09:24
vytvoří výboj, který ohrožuje všechny do vzdálenosti několika desítek metrů a dokonce do něj může přitáhnout blesk! A co teprve sklad nějakého  prodejce!

Neboj, ten sklad je vybaven klasickým hromodsvodem, tam se jim nemá co stát  o:-)
Smysl pro humor - znak ducha bystrého
.45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70