• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč varná deska vyhazuje pojistky, když je jistič dostatečný?

Started by terei, 26.11.2011, 18:59

previous topic - next topic

Milan Hudec

Quote from: Marian Hanzalík on 13.12.2011, 14:56
Pri čítaní tychto diskusií mám opačný dojem - totiž že je tu plno odborníkov, ktorí ale ani trochu nerozumejú obchodu.
Inak sa nedá nazvať, ked niekto povie laikovi (volna interpretacia): " Ty si blbý a nerozumieš tomu, je to nebezpečné (t.j. v preklade - ty to nezvládneš), zavolaj elektrikára, najlepšie revízneho technika."  Mne keby toto niekto povie (naznačí), tak budem do inštalácie zasahovať sám, aj keby som to pôvodne neplánoval.
Laik potrebuje počuť, že ocborná práca sa mu robiť neoplatí aj keby ju urobil dobre, lebo elektrikár je zariadený, má prax a skúsenosti a urobí to za zlomok času.

Spíše bych podotkl, že je tu mnoho mistrů Janů, za jejichž pravdu je sice nikdo neupaluje, ale pouští si na ně hubu.
Asi by neškodilo symbolické setkání v Kostnici.

Petr M

Pri čítaní tychto diskusií mám opačný dojem - totiž že je tu plno odborníkov, ktorí ale ani trochu nerozumejú obchodu.
Inak sa nedá nazvať, ked niekto povie laikovi (volna interpretacia): " Ty si blbý a nerozumieš tomu, je to nebezpečné (t.j. v preklade - ty to nezvládneš), zavolaj elektrikára, najlepšie revízneho technika."  Mne keby toto niekto povie (naznačí), tak budem do inštalácie zasahovať sám, aj keby som to pôvodne neplánoval.
Laik potrebuje počuť, že ocborná práca sa mu robiť neoplatí aj keby ju urobil dobre, lebo elektrikár je zariadený, má prax a skúsenosti a urobí to za zlomok času.

Ono se vyplatí zapojit půlku varné desky na 400V místo 230V? Od kdy?

Možná řeknete, že jsem cynik, ale když vyletí motorkář ze zatáčky ve 200 za hodinu, přeju mu to. Znal riziko, znal legislativu, bylů svéprávný, bylo to jeho rozhodnutí a jeho risk. Lepší, když se rozseká sám, než kdyby někoho zabil...

Marian Hanzalík

Quote from: Petr M on 13.12.2011, 15:56
Ono se vyplatí zapojit půlku varné desky na 400V místo 230V? Od kdy?

citujem seba:
Laik potrebuje počuť, že ocborná práca sa mu robiť neoplatí.....

Martin H.

Laik miluje výzvy. Času má dosť. Na konci bude hrdý, ako povyrástol pri projekte. Manželka ho pochváli, že je šikovný. Ako chcete túto idylicku predstavu vyvrátiť? Čo ste napísali, nezaberie.

Marian Hanzalík

Quote from: Martin H. on 13.12.2011, 16:29
Laik miluje výzvy. Času má dosť. Na konci bude hrdý, ako povyrástol pri projekte. Manželka ho pochváli, že je šikovný. Ako chcete túto idylicku predstavu vyvrátiť? Čo ste napísali, nezaberie.

No neviem, na mňa práve to zabralo.  :)
Pustil som sa do opravy svojej elektroinštalácie sám. V elektrike som laik (konštruktér, strojár). Nejaké normy som si dopredu naštudoval. Počas práce som zistil, že stav inštalácie je oveľa horší a je to na totálnu rekonštrukciu. (S tým som mal problém, kvoli času, ktorý mi potom chýbal na moju prácu.) Zavolal som si elektrikára, poradiť sa. Práve argument ktorý píšem ma presvedčil, a pokračovanie som nechal naňho.

Mimochodom, všetko čo som dovtedy svojpomocne urobil som mal zdokumentované a detailne som si to s elektrikárom prešiel - nech z toho použije čo on uzná za vhodné, alebo vytrhá a urobí znova (on ručí za svoju prácu). Po kontrole a meraní mi povedal, že je to ok... Takže príliš neverím jednoduchej rovnici laik = nebezpečná inštalácia. Akurát to bola zbytočná strata času.

Milan Hudec

Kristova noho, když doktor předepíše horký obklad, tak taky nebudu smlouvat o vlažný, proč? - protože jsem laik a "hovno" tomu rozumím.

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 13.12.2011, 18:28
Kristova noho, když doktor předepíše horký obklad, tak taky nebudu smlouvat o vlažný, proč? - protože jsem laik a "hovno" tomu rozumím.

Ty jsi nikdy nezažil ten vítězný pocit, když jsi něco udělal levněji, jednodušeji, než jak to sliboval "fachman" a ono to fungovalo...?
Někdo musí svoje EGO pořád "trénovat"
Já jsem znal "jednoho borce", co nezastavoval před přejezdem na červená světla, když viděl "vlak s oknama", protože ten "brzdí před zastávkou"... Jednou měl rychlík zpoždění... (zle)
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

Varné desky, sporáky se vyrábějí "univerzální" pro různá napětí a pro různé soustavy !
Proto zapojení takové desky výrobce doporučuje jen odborníkovi který pak potvrdí zapojení do záručního listu! ;)
Spléct se při zapojení lze jen jednou ! ;D ;D ;D
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Patrik Augustin

Quote from: Marian Hanzalík on 13.12.2011, 18:27
No neviem, na mňa práve to zabralo.  :)
Pustil som sa do opravy svojej elektroinštalácie sám. V elektrike som laik (konštruktér, strojár). Nejaké normy som si dopredu naštudoval. Počas práce som zistil, že stav inštalácie je oveľa horší a je to na totálnu rekonštrukciu. (S tým som mal problém, kvoli času, ktorý mi potom chýbal na moju prácu.) Zavolal som si elektrikára, poradiť sa. Práve argument ktorý píšem ma presvedčil, a pokračovanie som nechal naňho.

Mimochodom, všetko čo som dovtedy svojpomocne urobil som mal zdokumentované a detailne som si to s elektrikárom prešiel - nech z toho použije čo on uzná za vhodné, alebo vytrhá a urobí znova (on ručí za svoju prácu). Po kontrole a meraní mi povedal, že je to ok... Takže príliš neverím jednoduchej rovnici laik = nebezpečná inštalácia. Akurát to bola zbytočná strata času.

No a proč ne? Já osobně s tímto nemám problém a ve chvíli kdy chce zákazník ušetřit nějakou korunu tak ho klidně nechám vysekat drážky, natahat kabely dle mých pokynů zasádrovat krabice. Je to možnost jak ušetřit. Ale rozhodně pokud mám udělat revizi na celkové dílo tak nikoho nepustím k zapojování zásuvek, vypínačů a natož pak aby si zapojil rozvaděč. Je spousta lidí, kteří jsou šikovní a dovedou si spoustu práce udělat sami tak proč je to nenechat udělat. Ale spousta lidí si na druhou stranu neuvědomuje, že tím na sebe za svou práci přebírá zodpovědnost. Vždy je to jen otázka dohody dvou stran.
Na druhou stranu se nemůže původní tazatel divit, že mu nikdo moc neporadí ve chvíli kdy už si svým vlastním počínáním způsobil škodu v tomto případě nedodržením návodu pro instalaci. Tady už není co radit. U většiny spotřebičů je v návodu k použití napsána větička, že zařízení smí uvést do provozu pouze kvalifikovaná osoba, která zároveň po montáži provede ověření funkčnosti a bezpečnosti zapojení.
Laici už by si konečně měli uvědomit, že na určité věci má mít člověk určité vzdělání. Když nebudete mít řidičák tak vás asi PČR taky při kontrole sejme za to že řídíte vozidlo bez patřičného oprávnění. U elektriky je to to samé. Je to činnost, která je podmíněna nějakým oprávněním tak proč by se do toho měli montovat lidi, kteří o tom nic nevědí?
Elektroinstalace
Hromosvody
Revize
Výškové práce
http://www.montaze.org

Václav 3

U těch sporáků a varných desek lze najít nepřeberné množství variant zapojení, zrovna včera jsem měl v ruce indukční desku, která se zapojuje na tři vodiče, dvě fáze 400V  a ochranný vodič PE. Vodič N nepotřebuje! Jen to fyzické provedení a barevné značení vodičů se mi vůbec nelíbilo. V desce připravený pětižilový kabel, jedna fáze spojený černý s hnědým vodičem, druhá fáze spojený šedý s modrým a ochranný samozřejmě zelenožlutý, na druhém konci oholené vodiče, spojené zakroucením a pocínované. Krásná práce, ale tak před 30 až 40 léty!  

Petr M

S tou prací je to fakt. Na zedničině taky nic není, člověk ty cihly nějak poslepuje sám, když na věc přijde.  Ale když si člověk spošítá náklady, tak volá profíky. Možnosti totiž jsou:
- Dřít se s tím tři dny sám. Zabitý víkend, den dovolené v tahu, zaplatit za vypůjčení míchačky, strhaný jak pes. Odměnou je, že může říct "tohle jsem uělal sám" do chvíe, než návštěva řekne "máš to křivý"
- Domluvit si pomocníka a zaplatit mu za víkend. Víkend v tahu, prachy za dvoudenní výpomoc v tahu, nutnost sehnat vercajk pro druhýho bouchače, ... Odměnou je, že může říct "tohle jsem zvládl s Lojzou od sousedů", úspora dne dovolené.
- Zaplatit na den dva profi zedníky. Člověk na to vydělává den a půl, ale má záruku, nebolí ho hřbet, binec v domu je jeden den a odměnou je spokojený víkend s rodinou...

Volba profíka z toho vychází nejlíp. Tím spíš, když má člověk o nějaké práci jenom matnou představu, neví, jak to má správně být a pak v dobré víře nadělá víc škody, než užitku... A už vůbec by se neměl montovat do práce, na kterou nemá papíry a kterrá ho může ohrozit na životě či na majetku...

Marian Hanzalík

Quote from: Petr M on 14.12.2011, 09:18
S tou prací je to fakt. Na zedničině taky nic není, člověk ty cihly nějak poslepuje sám, když na věc přijde.  Ale když si člověk spošítá náklady, tak volá profíky. Možnosti totiž jsou:
- Dřít se s tím tři dny sám. Zabitý víkend, den dovolené v tahu, zaplatit za vypůjčení míchačky, strhaný jak pes. Odměnou je, že může říct "tohle jsem uělal sám" do chvíe, než návštěva řekne "máš to křivý"
- Domluvit si pomocníka a zaplatit mu za víkend. Víkend v tahu, prachy za dvoudenní výpomoc v tahu, nutnost sehnat vercajk pro druhýho bouchače, ... Odměnou je, že může říct "tohle jsem zvládl s Lojzou od sousedů", úspora dne dovolené.
- Zaplatit na den dva profi zedníky. Člověk na to vydělává den a půl, ale má záruku, nebolí ho hřbet, binec v domu je jeden den a odměnou je spokojený víkend s rodinou...

Volba profíka z toho vychází nejlíp. Tím spíš, když má člověk o nějaké práci jenom matnou představu, neví, jak to má správně být a pak v dobré víře nadělá víc škody, než užitku... A už vůbec by se neměl montovat do práce, na kterou nemá papíry a kterrá ho může ohrozit na životě či na majetku...

Naprosta pravda.
Doplnim  - je to otazka, ako si clovek ceni svoj vlastny cas. Nezamestnanemu, ktory ma casu plno a penazi malo, sa oplati lepit tehly aj tyzden, pokial peniaze ma profikov by mal tak za 3 mesiace. Naproti tomu, kto nestiha robit svoju zaplatenu pracu, nebude stracat cas, pokial ma zdravy rozum a vie ratat.
Co sa tyka opravnenia  - bolo tu porovnanie s vodicakom - po mojom vlastnom pozemku, mimo verejnych komunikacii mozem jazdit aj bez vodicaku. Pruser je, ked sa nieco stane.

Jan Alin

Quote from: Petr M on 14.12.2011, 09:18

Můj názor je také že by si měl každý zaplatit profíky a sám to tak dělám.
Jen mě napadlo kolik lidí v republice vydělá za jeden a půl dne na jednodenní práci dvou zedníků kteří to nedělají načerno jako fušku?  :D ;)

Petr M

Quote from: Jan Alin on 14.12.2011, 15:24
Můj názor je také že by si měl každý zaplatit profíky a sám to tak dělám.
Jen mě napadlo kolik lidí v republice vydělá za jeden a půl dne na jednodenní práci dvou zedníků kteří to nedělají načerno jako fušku?  :D ;)

Finta je v tom, že v té stavební firmě funguje Schwarz systém. Když pozvu rovnou ty zedníky a ne "zprostředkovatelskou" firmu, jdou náklady na práci o desítky procent jinde. Materiál vezmou na ŽL s množstevní slevou a to je taky úspora...  ;) A přitom fachmani mají stejně, jako na jiných kšeftech...

Jozef BABJAK

V poriadku. Kde ale tých profíkov nájsť, a ako ich identifikovať? Aj v stavebnej firme je skutočným murárom tak jeden z dvadsiatich, ktorí tento "job description" majú; zvyšní 19 sa stali murármi po tom, čo ich do stavebnej firmy prijali na pomocné stavebné práce a vydržali to tam dosť dlho. Stačí sa pozornejšie poprechádzať po staveniskách aj veľkých stavebných firiem a vidieť tú profesionalitu ... prípadne tieto profesionálne stavebné výtvory začať používať.

(zle)

Jan Alin

Quote from: Petr M on 14.12.2011, 15:42
Finta je v tom, že v té stavební firmě funguje Schwarz systém. Když pozvu rovnou ty zedníky a ne "zprostředkovatelskou" firmu, jdou náklady na práci o desítky procent jinde. Materiál vezmou na ŽL s množstevní slevou a to je taky úspora...  ;) A přitom fachmani mají stejně, jako na jiných kšeftech...

Nikoli, finta spočívá v tom, že vy za jeden a půl dne v čistém musíte vydělat to co stojí práce dvou lidí včetně daní. To si může dovolit pouze malé procento obyvatelstva.

Jiří Schwarz

Quote from: Petr M on 14.12.2011, 15:42
Finta je v tom, že v té stavební firmě funguje Schwarz systém. ...

Mě do toho netahejte, já nejsem zedník, tak když to chci mít rychle a pěkně, zavolám někoho, kdo v tom má praxi...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Zkusil jsem si s kamarádem udělat v jedné podkrovní místnosti sádrokartonový strop. Dneska si na tu práci raději sjednám. Když pominu nákup materiálu a strašnou ztrátu času, tak úspora byla více než diskutabilní.
V ušetřených dnech pracuji a mám na zaplacení jiných řemeslníků. Navíc práce je provedena lépe a se zárukou. Osobní zkušenost mě poučila. Zaplatil jsem pouze potřebný materiál a víc mě nezajímalo. Když jsem práci prováděl sám, byl jsem navíc několikrát pro další materiál, co se mi nedostával. Další ztráta času a peněz.

souhlas

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585