• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může chránič vybavit u zařízení tř. ochrany II?

Started by Khun Václav, 09.01.2012, 17:30

previous topic - next topic

Khun Václav

09.01.2012, 17:30 Last Edit: 10.01.2012, 00:03 by Miroslav Minařík
U mého příbuzného jsme pracovali s úhlovou bruskou, která je třídy ochrany II.
Zařízení bylo napájeno ze zásuvky vybavené chráničem s rez. proudem do 30mA a asi 2x chránič vybavil.
Příbuzný mi řekl že se mu to stává když také seká sekačkou.
Nedalo mi to a vše jsem prozkoušel a proměřil, ale vše bylo v pořádku.
Instalace je nová cca 5 let.
S tímto problémem jsem se setkal poprvé, tak pokud s tím máte někdo zkušenost, budu rád za každou radu nebo vysvětlení.

Petr Mužík

Stejný roblém jsem řešil i já u rodinného příslušníka, který používal ve své "kovo" dílně  rozbrušovačku EBU 15, při sepnutí náhodně vypadával chránič 30mA. Zkoušeli jsme zařízení vyčistit, ale to vůbec nepomohlo, i měřením jsme nic nezjistili - unikající proudy jsme naměřili vždy v mezích normy......taky mě zajímá zkušenost ostatních....
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko
tel.: +420605/473004
email: petr.muzik@atlas.cz

Miroslav Křen

Mně se to stává občas u práce s maflíkem, při rychlém opakovaném zapnutí. Žeby nějaký neharmonický průběh? Jinak taky proměřen a v pořádku.

elektrikar tom

Mne se to stalo u bouraciho kladiva Bosch.V jedne zasuvce mi FI vypadavalo a kdyz jsem se chytil na druhe FI v dome tak vse fungovalo.taky by mne zajimalo cim to je.Snad citlivejsi FI?Dekuji

Lukáš Rotrekl

Mohlo by to být propojem N a PE někde jinde v instalaci, třeba nemusí být úplně tvrdý. Nedávno se řešil podobný problém. Může to udělat zvýšené napětí na N (úbytek) při rozběhu silnějšího 1f spotřebiče a jeho svod na PE.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Oldřich Morávek

K identifikaci problému bych rád znal typ Fi, který takto vybavuje.
Předpokládám, že je tam obyyčejný Fi charakteristiky A.
U takovýchto Fi je možné je "zblbnout" rázovým proudem při zapnutí. U indukčních zátěží poměrně běžná věc.
Přesný princip byl popsán v příručce na stránkách Moelleru. U Eatonu jsem to již nenašel a papírovou verzi dávno vyhodil   :'(

Z toho důvodu používám chrániče s charakteristikou G. Ty mají cca 10ms zpožděný reakční čas. To stačí k překlenutí spínací špičky a vyhovuje z hlediska ochrany obsluhy.

Khun Václav

Dnes jsem se ptal známého který dělá ve škole mistra a učil i mne. Řekl mi že to mohou u některých spotřebičů dělat odrušovací kondenzátory, respektive kapacitní proud. Nevím zda to tak je nebo ne, ale příjde mi že na tom něco být může, koneckonců se to stávalo jen u spotřebičů s elektromotorem, a ty odrušovací kondenzátory mají.

Kalina Jiří

Příručka od Moelleru stále existuje. Je na adrese (třikrát dvojité w).eatonelektrotechnika.cz/pdf/tiskoviny_pdf_343.pdf

P. Matoušek

Quote from: Lukáš Rotrekl on 10.01.2012, 08:27
Mohlo by to být propojem N a PE někde jinde v instalaci, třeba nemusí být úplně tvrdý. Nedávno se řešil podobný problém. Může to udělat zvýšené napětí na N (úbytek) při rozběhu silnějšího 1f spotřebiče a jeho svod na PE.

Bohužel, závada může být někde úplně jinde, tyhle duchařiny jsou nejhorší.
Nedávno se mi stalo doma:
Zapojím míchačku (1f) chvíli jede a cvak, myslel jsem si, že je to tepelná ochrana, ale nebyla, spadlé FI, říkám si divné, prošel a proměřil jsem prodlužku, vzhledem k tomu, ze se mi kolem motají pořád děti, tak i míchačku, nic, vše v normě. Zapojil jsem všechno zpět a pracoval jsem, odchod na oběd, vše jsem odpojil, návrat, vše jsem zapojil, zapnu míchačku, cvak, FI dole, to uže bylo fakt divné, odpojím prodlužku, zapojím místo ní flexu, nic, zapojím prodlužku, flexu do ní, cvak, FI dole, ha, tak přeci prodlužka, někde v ní bude mezi PE a N šlus.... Vyměním prodlužku za jinou, zapojím míchačku, cvak... Tak to už je divné. Vše rozeberu, zkontrojuju, změřím, vše OK... Nakonec jsem se jal otevřít zásuvku, kterou jsem sám instaloval a nemůže v ní být nic blbě, navíc když dva roky šlape a prošla revizí, že... Takže bylo, N vodič byl pod šroubkem tak šikovně, že o cca dva milimetry přesahoval třmínek, což není nic neobvyklého, ale zřejmě, když jsem zásuvku při instalaci "natlačil" do krabičky, PE vodič se proškrábl o tento přesahující kousíček. Bohužel nedošlo ke zkratu, ale pouze k velmi těsnému přiblížení holého konečku N k PE s proškrábnutou izolací, vše bylo v pořádku až do chvíle, kdy bylo nutno zapojït prodlužku, která měla velmi mírně deformovanou zástrčku a tím pádem na ni bylo třeba zatlačit o trochu více, tím došlo k těsnému sblížení PE a N, jelikož se strojek zásuvky o desetiny milimetru pohnul....Bohužel po vytáhnutí se zřejmě zase těsně oddálily, najít tuhle závadu mi trvalo cca čtyři hodiny, pozitivní na tom je, že jsem si zrevidoval míchačku, flexu, a dvě prodlužky...

Khun Václav

Quote from: Oldřich Morávek on 10.01.2012, 08:58
K identifikaci problému bych rád znal typ Fi, který takto vybavuje.
Předpokládám, že je tam obyyčejný Fi charakteristiky A.
U takovýchto Fi je možné je "zblbnout" rázovým proudem při zapnutí. U indukčních zátěží poměrně běžná věc.
Přesný princip byl popsán v příručce na stránkách Moelleru. U Eatonu jsem to již nenašel a papírovou verzi dávno vyhodil   :'(

Z toho důvodu používám chrániče s charakteristikou G. Ty mají cca 10ms zpožděný reakční čas. To stačí k překlenutí spínací špičky a vyhovuje z hlediska ochrany obsluhy.

Zde přikládám foto chrániče které jsem dnes pořídil :)

Lubomír Jindra

Quote from: Lukáš Rotrekl on 10.01.2012, 08:27
Mohlo by to být propojem N a PE někde jinde v instalaci, třeba nemusí být úplně tvrdý.

(jednicka)
Na 95% je to tak.
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Oldřich Morávek

Myslím si, že kdyby byl propojen PE s N, tak bude Fi padat pořád. kdykoli při zatížení. Fi podle fotky je bez zpoždění a vypadávání pouze při rozběhu a jenom občas, mi stále ukazuje na špagtně zvolený Fi pro rozběh motoru.

Štefan Beláň

10.01.2012, 17:28 #12 Last Edit: 10.01.2012, 17:29 by Petr Doležal
Quote from: Lubomír Jindra on 10.01.2012, 11:32
(jednicka)
Na 95% je to tak.

A já říkám na 99% (jednicka) (jednicka)

Quote from: Khun Václav on 10.01.2012, 09:30
Dnes jsem se ptal známého který dělá ve škole mistra a učil i mne. Řekl mi že to mohou u některých spotřebičů dělat odrušovací kondenzátory, respektive kapacitní proud. Nevím zda to tak je nebo ne, ale příjde mi že na tom něco být může, koneckonců se to stávalo jen u spotřebičů s elektromotorem, a ty odrušovací kondenzátory mají.

Chránič chrání - jistič jistí.

Lubomír Jindra

Quote from: Oldřich Morávek on 10.01.2012, 14:40
Myslím si, že kdyby byl propojen PE s N, tak bude Fi padat pořád. kdykoli při zatížení. Fi podle fotky je bez zpoždění a vypadávání pouze při rozběhu a jenom občas, mi stále ukazuje na špagtně zvolený Fi pro rozběh motoru.

Jde o to, že spoj PE a N za RCD má pravděpodobně větší odpor (není tvrdý jak psal správně Lukáš Rotrekl) to znamená, že do PE uniká nějaká část celkového proudu. Pokud je odběr malý, unikající proud je také malý a RCD drží. Jenže při zapnutí motoru je odběr krátkodobě větší a unikající část už pak stačí na vybavení RCD. Je to vlastně odporový dělič. Může třeba jít o porušenou izolaci vodiče N v nějakém vlhkém prostředí, odbočná krabice... a proud uniká přímo do země, mokrého zdiva...
Revize, instalace a opravy elektrických zařízení
Liberecký kraj
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektri.cz

Oldřich Morávek

Pak není nic jednoduššího, než proměřit izolační stav mezi PE a N za Fi. Pokud je to tak, bude odpor v řádech ohmů.

moto

No mě se zdá pravděpodobnější to, že je to způsobeno tím rázovým proudem při spuštění motoru. Ten proud je totiž pokaždé jiný zaleží například na okamžiku zapnutí nebo na stavu zbytkového nasycení želez atd. Pokud ten chránič občas vypadl při spouštění, tak bude tím.

Lukáš Rotrekl

Morávek: Ano je to v podstatě docela jednoduché, pro zkušeného elektrikáře tak půlden až den hledání u menšího domku... Pozor na odpojenou N.  ;)

moto: To by potom musel být na všech stavbách, všech rodinných domech a prostě všude problémy při zapínání flexek, ale taky vysavačů ....... A předpokládám, že "obyčejné" chrániče budou v drtivě většině před zpožděnými, protože je mezi nimi cenový rozdíl ....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Quote from: Khun Václav on 10.01.2012, 09:30

Většina spotřebičů třídy II nemá odrušovací člen nijak spojen s neživou vodivou částí (sklíčidlo,...), která je nebo může být v provozu nějak spojena na zem. Pokud držím vrtačku v ruce a "pouze" stisknu vypínač, nemá proud kudy a jak "uniknout", namá jak vzniknout rozdílový proud, který by mohl ovlivnit proudový chránič.
Takže zbývá možnost, kterou bych označil za "nedokonalost chrániče", nevhodnou (chybnou) reakci na proudovou špičku.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)