• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jak jistit dlouhe trasy vedeni CYKY 3x1.5mm?

Started by PavelMarek, 23.01.2012, 17:42

previous topic - next topic

PavelMarek

23.01.2012, 17:42 Last Edit: 23.01.2012, 17:47 by Miroslav Minařík

Mam 220 m kabelu CYKY 3x1.5 po kterem bude odber max. 2A
Jak zvolit spravnou hodnotu jištění v rozvaděči? Stačilo by jistič B4/1 ?
Cyky 3x1.5 je ulozena v kabelovodu.

Daniel Hudzík

Quote from: PavelMarek on 23.01.2012, 17:42
Mam 220 m kabelu CYKY 3x1.5 po kterem bude odber max. 2A
Jak zvolit spravnou hodnotu jištění v rozvaděči? Stačilo by jistič B4/1 ?
Cyky 3x1.5 je ulozena v kabelovodu.

Na podobne vypocty je idealny program SICHR od OEZu(najdete na ich strankach). Zadefinujete si istenie, prierez a ulozenie kabla a o ostatne sa postara program.

PS. Idealne by bolo, keby to riesil projekt.. Ale vypocet zo SICHRu Vam pomoze odrazit sa
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Oldřich Morávek

Tyto informace dávají jen polovinu rovnice. Je třeba zadefinovat celou cestu až ke zdroji. Pokud budete "daleko" od trafa (myšleno elektricky), nemusí vám stačit ani to jištění B4/1. Nemusel byste totiž splnit podmínku impedance smyčky.
Samotné vedení bude mít impedanci 5,22 ohm (pokud dobře počítám) a pro vámi navrhované jištění je maximální impedance 7,66 ohm.
Je tedy nutné započíst ještě vliv přívodního vedení.
Ohledně oteplení kabelu je třeba znát přesně podmínky jeho uložení.

Milan Illek

Použijte kombinaci jistič B4/1 + chránič 30 mA nebo obdobný jističochránič.  :)

Pavel Horský

Quote from: Milan Illek on 23.01.2012, 23:10

A jaký důvod uvedete ke svému tvrzení?
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Milan Illek

Quote from: Pavel Horský on 24.01.2012, 07:39
A jaký důvod uvedete ke svému tvrzení?

Nemusí se obávat nevyhovující impedance smyčky.

Milan Hudec

Quote from: Milan Illek on 24.01.2012, 14:39
Nemusí se obávat nevyhovující impedance smyčky.

To sice nemusí, ale hrozí svévolné vybavání citlivého chrániče kapacitními proudy v kabelu, řešení se nabízí v přechodu do TT v místě spotřebiče s chráničem na tomto místě.

Pavel Horský

(jednicka)
Quote from: Milan Hudec on 24.01.2012, 15:22
To sice nemusí, ale hrozí svévolné vybavání citlivého chrániče kapacitními proudy v kabelu, řešení se nabízí v přechodu do TT v místě spotřebiče s chráničem na tomto místě.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Štefan Beláň

Quote from: Milan Illek on 23.01.2012, 23:10

Souhlasím, nápad je to dobrý a profesionální, také jsem uvažoval o této odpovědi, ale s tím, že je nutné použít chránič 100-300mA, což je z hlediska ochrany při poruše naprosto postačující. :)
Citlivý chránič 30mA by mohl tomto případě způsobovat výše uváděné potíže. :-\

PS: Otázkou je, zda na konci bude použita ochrana samočinným odpojením a/nebo jiný způsob ochrany při poruše.
Chránič chrání - jistič jistí.

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 24.01.2012, 17:37
Souhlasím, nápad je to dobrý a profesionální, také jsem uvažoval o této odpovědi, ale s tím, že je nutné použít chránič 100-300mA, což je z hlediska ochrany při poruše naprosto postačující. :)
Citlivý chránič 30mA by mohl tomto případě způsobovat výše uváděné potíže. :-\

PS: Otázkou je, zda na konci bude použita ochrana samočinným odpojením a/nebo jiný způsob ochrany při poruše.

Ono nejde jen o to vypadávání, spojovat ochranným vodičem průřezu 1,5 dvě naprosto různá uzemnění (v případě zachování TN) mě přijde coby zrůdná myšlenka.

Daniel Hudzík

Quote from: Milan Hudec on 24.01.2012, 18:37
Ono nejde jen o to vypadávání, spojovat ochranným vodičem průřezu 1,5 dvě naprosto různá uzemnění (v případě zachování TN) mě přijde coby zrůdná myšlenka.

Bolo by dobre vediet, ake zariadenie je na "druhom konci". Ina situacia by bola, keby sa PE vodic v zariadeni pouzival len na pripojenia napr. odrusovacich kondenzatorov, alebo je prepojeny s vodivymi krytmi a pod., alebo sa jedna o zariadenie II triedy.
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Milan Hudec

Quote from: Daniel Hudzík on 24.01.2012, 18:54
Bolo by dobre vediet, ake zariadenie je na "druhom konci". Ina situacia by bola, keby sa PE vodic v zariadeni pouzival len na pripojenia napr. odrusovacich kondenzatorov, alebo je prepojeny s vodivymi krytmi a pod., alebo sa jedna o zariadenie II triedy.

To snad máte jedno, pokud už tam bude, a bude se jmenovat ochranný, musíte ho přece přizemňovat.

Štefan Beláň

Quote from: Milan Hudec on 24.01.2012, 18:37

TO: Hudec

Co je na povinnosti uzemňování ochranného vodiče PE zrůdného? :o
Já to pokládám za naprosto jasný a logický požadavek ČSN 33 2000-4-41 ed. 2.  (norm)

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 24.01.2012, 19:15

Co je na povinnosti uzemňování ochranného vodiče PE zrůdného? :o
Já to pokládám za naprosto jasný a logický požadavek ČSN 33 2000-4-41 ed. 2.  (norm)

Neuváděl jsem, že je zrůdné přizemňování, ale doprovodný efekt, propojení těchto uzemnění vodičem 1,5mm, kterým mohou téci vyrovnávací proudy na úrovni jeho max. proudové zatížitelnosti.

P.S. By mě zajímalo, kdo mě tu neustále ubírá body, i když jsem "hodnej" (dance)

Jiří Schwarz

Quote from: Milan Hudec on 24.01.2012, 19:21
...
P.S. By mě zajímalo, kdo mě tu neustále ubírá body, i když jsem "hodnej" (dance)

Tak já ti jeden dám, protože dělám na "dráze" a umím si představit, co nám občas teče za hrůzy mezi dvěma body, kde jsou "nestejné zemní potenciály", takže plně chápu tvoje představy, že v podobném případě by bylo rozumné uvažovat o síti TT s "místním uzemněním" na konci u spotřebiče.

Osobně bych bral za rozumné řešení jistit na začátku vedení především proti zkratu a "na konci" mít ochranu před NDN citlivým chráničem a síť TT se samostatným uzemněním.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Štefan Beláň

Quote from: Milan Hudec on 24.01.2012, 19:21
Neuváděl jsem, že je zrůdné přizemňování, ale doprovodný efekt, propojení těchto uzemnění vodičem 1,5mm, kterým mohou téci vyrovnávací proudy na úrovni jeho max. proudové zatížitelnosti...

Můžete uvést výpočtem, jaké proudy budou téci vodiče, 1,5 mm2 s odporem cca 2,6 ohmů a cca stejné napěťové úrovně? ::)

Milan Hudec

Quote from: Štefan Beláň on 24.01.2012, 19:40
Můžete uvést výpočtem, jaké proudy budou téci vodiče, 1,5 mm2 s odporem cca 2,6 ohmů a cca stejné napěťové úrovně? ::)

Při poruše "hlavního" (přívodního) vodiče PEN budovy, z které bude vzdálené zařízení napájeno, jistě velký, záležet bude na kondicích uzemnění/přizemnění PEN v budově, dále na existenci hl.pospojování atd.
Ale to si jistě dokážete představit i sám.

Milan Illek

Spousta teorií, avšak tazatel nesdělil, co má připojeno na konci, takže to nelze přesně vyřešit.