• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Proč vypíná proudový chránič když k tomu nemá dle mého názoru důvod?

Started by Pavel Ošťádal, 02.02.2012, 19:21

previous topic - next topic

Pavel Ošťádal

Jsem vyučený v oboru elektro,ale s něčím takovým jsem se dosud nesetkal a proto to tu dávám k dobu.
Dvoupólový spínač s doutavkovou kontrolkou spíná zařízení umístněné v plastové skříni-viz přiložené foto.
Spínač spíná jen L a N,v okolí není žádný kov,který by způsobil při sepnutí a vzniku oblouku,chybový proud.V případě vytvoření vodivého můstku mezi kotakty v důsledku opálení kontaktů by spíš vypadl jitič než fíčko.
Z deseti pokusů o zapnutí,devět vedlo k vypnutí chrániče.
Po jeho výměně za nový,bylo vše O.K.
A já se ptám proč?

Miroš Jan

To : Pavel Ošťádal

Ježíši, kdo se má v tom guláši zorientovat?
A co takhle schéma zapojení, to by nebylo?  Podle té fotky nic nepoznám.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Jirka Š. Svejkovský

Protože byl vadný chránič. Asi měl svod. Vždyť jste na to přišel sám.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Roman Lanča

Já tam vidím frekvenční menič + pulsní zdroj, to asi bude ten důvod, proč chránič vypínal.

Pavel Ošťádal

Schema jsem neměl.
Občas opravuju zařízení,které nemají žádnou dokumentaci a nezbývá mi nic jiného,než se ptát co to má dělat a nedělá.
Konkrétní příklad,třicet let stará bruska na kulato,nedělala co měla a tak jsem v důsledku neexistence dokumentace zvolil bypas a obešel blokování mně neznámých funkcí tohoto stroje,aby se dal vůbec použít.
Upozornil jsem majitele,že si to musí hlídat.
Jsem ochoten to celé překopat,ale musím dostat požehnání majitele zařízení,kiterý ovšem ještě neví zdali se mu to vůbec vyplatí.
Tož to je formanka na mů milů rozmilů.

Pavel Ošťádal

Pane Švejkovský asi jste si to špatně přečetl,napsal jsem jasně,že po výměně spínače ten problém zmizel.
Nebyla to tedy chyba chrániče..

Miroš Jan

TO : Pavel Ošťádal
Máte asi vysokou pojistku, že si dovolíte provádět takové neodborné zásahy do zařízení.  :o
Klobouk dolů, na to bych si já netroufl.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Zdenek Hejčl

Tak to jste docela odvážný, obejít blokování.  (zle)
A upozornit majitele, ať to hlídá.  :D
To je nejlepší cesta k maléru.  (dabel)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Daniel Hudzík

Quote from: Pavel Ošťádal on 02.02.2012, 20:48
e zvolil bypas a obešel blokování mně neznámých funkcí tohoto stroje,aby se dal vůbec použít.
Upozornil jsem majitele,že si to musí hlídat.

to nemozete mysliet vazne, vsakze nie
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jiří Schwarz

Pokud je za elektronickým zařízením proudový chránič, zpravidla jsou tam nějaké filtry, které způsobují unikající proudy a na ty reaguje chánič stejně jako na "poruchové" rozdílové proudy.
Pak stačí, aby vypínač "nebyl v dobré kondici", nespínaly oba kontakty dostatečně synchronně jako u nového a nějaká špička může způsobit vypnutí chrániče.
Pak jde o to, jaké jsou tam unikající proudy, jestli za normálního provozu už nejsou blízko poloviny jmenovitého reziduálního proudu,...

Takže by to chtělo změřit parametry chrániče a především vlastnosti obvodu za chráničem a porovnat to s údaji výrobce nebo teoreticky podle zapojení a parametrů jednotlivých komponentů zhodnotit, jestli v obvodu není nějaký problém.
Ale do takového řešení vy byste asi nešel, vy raději upravíte zařízení aby fungovalo a provozovatele to nic nestálo.
Ale to je jako kdybyste při poruše brzd v autě vymontoval brzdový pedál, aby to někoho nesvádělo na něj šlapat... Vždyť tam má ještě ručku...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jiří Mudra

Nedokážu to vysvětlit tak dobře, jak by to dokázal například Václav 3, ale čistě hypoteticky: vadný kontakt na N na spínači (větší přechodový odpor nebo nesepnutí N) - uzavření obvodu přes kondenzátory zdroje do PE -> vybavení chrániče

Je to jen odhad z křišťálové koule, ale pro zkušenější: je to tak možné vysvětlit?
Elektrikář - údržbář §6, §8

Jiří Schwarz

Quote from: Jiří Mudra on 02.02.2012, 21:18
...
Je to jen odhad z křišťálové koule, ale pro zkušenější: je to tak možné vysvětlit?

V podstatě něco podobného jsem se snažil naznačit v úvodu mého předchozího příspěvku.
ANO. Může se tam něco takového dít...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Ján Pitoňák

Plne súhlasím s p. Schwarzom, a p.Mudra. Presne tam mohol byť pes zakopaný.

Pavel Ošťádal

Tak dobře,mám pro to vlastní vysvětlení.
Kuchnul jsem ten vadný spínač a viděl jsem tam opálení od spínacíh kontaktů,které díky napařeným vodivým ploškám mohly způsobit kapacitní proud,který vedl k vypnutí chrániče.
Nemám patent na rozum,je to jen můj pokus o vysvětlení.
Co vy na to?

Ján Pitoňák

Neverím tomu.
Viete aký veľký kapacitný prúd by tam tiekol? Zanedbateľný. Pochybujem, že by naň reagoval chránič. 

Daniel Hudzík

Quote from: Ján Pitoňák on 02.02.2012, 21:46
Neverím tomu.
Viete aký veľký kapacitný prúd by tam tiekol? Zanedbateľný. Pochybujem, že by naň reagoval chránič. 

Pri pripajani by mohla vzniknut spicka v momente ked je pripojena len faza /lebo N kontakt by vplyvom poruchy zopol neskor/ a filter by bol pripojeny len medzi L a PE.. ale je to len teoria. Mozno by nebolo zle zopar filtrov zmerat...
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Pavel Ošťádal

Tož já sem si trůfl odpójit půlku dědiny,když sem potřebovál vyměnit HDS na domu mojého kamaráda.
Majíc univerzální klíče od vn trafa vypnul sem spínač a nedal sem na něj žádné upozornění,že se na zařízení pracuje,protože jsem k tomu neměl oprávnění.
Riskoval jsem,že když budou rychlí,což jsem nepředpokládal,hrábnu si na živé.
Vyšlo to a nedostal sem pecku,protože sem to stihl dřív než přijeli,zapl sem dědinu a nic sa nedělo.
Já su toiž očkované a s ničím sa neseru.

Jiří Schwarz

Quote from: Pavel Ošťádal on 02.02.2012, 22:00
....
Já su toiž očkované a s ničím sa neseru.

Vyhlašuji anketu. Je to:
-provokatér
-uprchlík z ústavu
-sebevrah
-"Kolesův dvojník"

??