• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jaká může být příčina padání centrálního proudového chrániče?

Started by Pavel P., 12.02.2012, 07:39

previous topic - next topic

Tržický

Minulý týden jsem byl na dvou opravách s padáním centrálního chrániče.příčina byla - voda v zásuvkách prodlužovacích kabelů.Kabely ,např k počítači byli umístěny pod okny a skapávající voda z parapet se dostala do koncovek prodluž. kabelů.Chce vytahat zásuvky a vysušit,i vidlici,kde se udělá vodivá cesta proti kostře.Záludné je to v tom,že to může i několik hodin držet a až po nějakém čase vybaví chránič.

Pavel P.

problém odstraněn, všem velice děkuji za cenné rady a zkušenosti. Jak zde bylo řečeno, byla a je to kombinace více problémů najednou a bylo zjištěno toto:
-centrální chránič je 30mA, toto budu muset ještě řešit
-nesprávně je zapojen stykač HDO, toto také budu muset řešit
-zapomenutý kabel k venkovnímu zvonku, který ležel pod sněhem; vyřešeno
-v zásuvce, ze které manželka vytáhla vidlici šňůry od vysavače(jak jsem se později dozvěděl) došlo zřejmě  k proražení izolace uštípnutým koncem druhého vodiče, i když jsem si myslel že tot se za norm.okolností stát nemůže; odstraněno

nyní vše funguje i s 30mA chráničem a špatně zapojeným stykačem HDO, ale na toto pozvu odborníka :-)

díky všem.

Daniel Hudzík

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 12.02.2012, 21:24
Taky bych si to typnul. Ale už jsem zaregistroval developera, který to tak realizuje. Nelze paušalizovat a vyjet na tazatele, že je centrální chránič chyba může způsobit nedorozumění.

Centralny chranic je jedno z  extremnych rieseni. Druhy extrem je istico-chranic na kazdy okruh (co je z hladiska noriem idealne - porucha v jednom obvode ja velmi presne lokalozovana a nema vplyv na okruhy ostatne). Osobne mam v byte instalovany centralny chranic (3izbak) a za asi 5rokov od montaze ani jeden vypadok (a ano, testujem ho)
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jan Alin

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 12.02.2012, 21:11
Mimochodem, o nevhodnosti centrálního chrániče bych si dovolil polemizovat. Takový 300mA selektivní chránič bych doporučil nejenom pro dřevostavby.

S věkem u chráničů slábne magnetický obvod a stává se tak citlivější. Vzhledem k tomu, že první požadavek na instalaci FI pochází někdy z roku 96, nebude těch "unavených" chráničů tolik.

O nevhodnosti centrálního chrániče jsem naprosto přesvědčen a neustoupím do té doby, dokud bude vodič N přes spínaný kontakt. Stačí závada jednoho kontaktu a plovoucí nula zajistí výměnu elektroniky.

Co mohu posoudit z pravidelných měření na místech kam se vracím, tak se projevuje spíš opak. Chrániče nejsou pravidelně vybavovány zkušebním tlačítkem a vypínají později nebo vůbec.  :-\

Daniel Hudzík

Quote from: Jan Alin on 13.02.2012, 17:43
O nevhodnosti centrálního chrániče jsem naprosto přesvědčen a neustoupím do té doby, dokud bude vodič N přes spínaný kontakt. Stačí závada jednoho kontaktu a plovoucí nula zajistí výměnu elektroniky.

Co mohu posoudit z pravidelných měření na místech kam se vracím, tak se projevuje spíš opak. Chrániče nejsou pravidelně vybavovány zkušebním tlačítkem a vypínají později nebo vůbec.  :-\

U bytovej 1F pripojky problem s N vodicom nehrozi,,
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jan Alin

Quote from: Daniel Hudzík on 13.02.2012, 17:46
U bytovej 1F pripojky problem s N vodicom nehrozi,,

Ano, v tomto případě je to jen nevhodné a nepohodlné, již to není nebezpečné.  ;D

Jirka Š. Svejkovský

S tím mám zkušenost taky, ale to je naprosto jiný druh závady.

Nemusíte mít závadu na kontaktu N, stačí, když upadne vodič ze svorky. A nepotřebujete ani ten kontakt.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Milan Hudec

Řešením může být namísto proudového chrániče použití chráničového relé, či monitorování reziduálního proudu.
Zajímalo by mne kolik revizáků "ze sta" by s tímto mělo potíž?

Existuje proudový chránič bez "N" kontaktu?

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 13.02.2012, 18:19
Řešením může být namísto proudového chrániče použití chráničového relé, či monitorování reziduálního proudu.

Proč potíž? Třeba v bodových svářečkách je to naprosto běžné.

Pokud by kontakt N nebyl vypínán tak by se spolehlivost rovnala dobré svorce a nevýhoda by byla odstraněna. Jestli je takový chránič u nás k dostání netuším.

Milan Hudec

Quote from: Jan Alin on 13.02.2012, 18:26
Proč potíž? Třeba v bodových svářečkách je to naprosto běžné.

Pokud by kontakt N nebyl vypínán tak by se spolehlivost rovnala dobré svorce a nevýhoda by byla odstraněna. Jestli je takový chránič u nás k dostání netuším.

Několik revizáků mě odvětilo, že např. monitoring+vypínání nepovažijí za plnohodnotný chránič, a to i v případě, že je splněna doba vypnutí, abych řekl pravdu, nejsem si "pro sebe" zcela jist :(

Jirka Š. Svejkovský

Monitoring se používá ve zdravotnictví, aby se třeba při operaci nekousla vrtačka v kosti. Nevím, k čemu by vám byl, až začne hořet kabel a vy nebudete doma.

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 13.02.2012, 18:47
Monitoring se používá ve zdravotnictví, aby se třeba při operaci nekousla vrtačka v kosti. Nevím, k čemu by vám byl, až začne hořet kabel a vy nebudete doma.

Kolego, píšu monitoring+odpojení (myšleno odpojení např. stykačem a to jen vodičů vedení)

Jako revizák k takovému řešení máte, či nemáte připomínky?

Jirka Š. Svejkovský

Přiznám se, že nevím. Mrknu, který předpis to řeší.

Jiří Schwarz

...

Není tak dělaný jednomodulový jističochránič od Bonegy?  Nebo si to pletu s jiným výrobcem? Ale určitě jsem od něčeho takového viděl katalogový list nebo podobný dokument.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jirka Š. Svejkovský

Milan Hudec

Jirka Š. Svejkovský

Uff, dejte mi čas. Začínám nějak nestíhat změny rotace zeměkoule volantem EU.

Vít Rotrekl

Setkávám se s tím u jednoho zákazníka na elektrocentrálách ATLAS COPCO QAS, hlídací relé (dokonce nastavitelné jak dI 10ms - 500ms, tak čas). Problém s tím nemám, je to originál od výrobce schválené na náš trh.

Ovšem pokud je někdo z kolegů chytřejší (jako že je určitě  (dance)) a má na tuto problematiku jiný názor tak si ho rád přečtu. např. p.Beláň, jeho názor by mě hodně zajímal. ;)
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)