• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jak zpracovat analýzu vypočteného rizika?

Started by Ondřej Šebesta, 24.04.2012, 16:42

previous topic - next topic

Ondřej Šebesta

24.04.2012, 16:42 Last Edit: 24.04.2012, 20:07 by Miroslav Minařík
Moderátor: Což takhle se porozhlédnout po portále? Začal bych pravidly diskusí a pak pročetl fora. Odpověď je uvedena několikrát.

Zpracovávám bakalářskou práci na téma ochrana před bleskem.
Co by pro mě bylo nejlepší na tento výpočet?
Je jasné, že to nedokáži, jako nějaký zkušený projektant hromosvodů.
Chtěl bych se ale k nějakému výsledku dopracovat.

Lukáš Rotrekl

www.kniska.eu začněte, lepší volně dostupný materiál asi nebude.

po registraci najdete vše vč. freeware pro výpočet rizika a kontaktů na osoby povolané.

Za sebe mohu říct, že třeba s Honzou Hájkem není problém řešit jakýkoliv problé a to i v dost nelidské hodiny (ale nevíte to ode mě)  :)
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

František Šohajda

A zkoušel jste si půjčit normy 62305-X .....dnes už část v edici 2   (norm)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

H

Quote from: Lukáš Rotrekl on 24.04.2012, 20:31
po registraci najdete vše vč. freeware pro vypocet rizika

Neco mi rika, ze par sejmutych obrazku z freeware programu vlozene do bakalarky nebude to prave orechove pro obhajeni titulu ...

Quote from: František Šohajda on 25.04.2012, 07:51
A zkoušel jste si půjčit normy 62305-X .....dnes už část v edici 2

EN 62305-2, podle ktere se vypocet rizika dela, v edici 2 neexistuje

František Šohajda

QuoteEN 62305-2, podle ktere se vypocet rizika dela, v edici 2 neexistuje

Zatím není vydána....nevím jestli bude ??
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Miloslav Zubal

Můžete vyzkoušet prográmek od OEZ Letohrad - Prozik 1.00, je zdarma.

Jiří Schwarz

Možná by to zvýšilo zajímavost práce, kdybyste použil jak výše doporučené SW (Kaucký, OEZ), tak pro srovnání hakelsoft...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Pavel Horský

To se nám to ale s těmi software roztrhl pytel.  Hromosvody Plus od Milana Kauckého, PROZIK od OEZ, HAKELSOFT od HAKEL a DEHNsupport od hromosvodných géniů DEHN+SOHNE.

Tak by mě zajímalo, jakou má kdo zkušenost s uvedenými software. Ale to je asi na jiné vlákno. Založím.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jan on 25.04.2012, 08:12
Neco mi rika, ze par sejmutych obrazku z freeware programu vlozene do bakalarky nebude to prave orechove pro obhajeni titulu ...

Neznám přesně zadání, zpracovává bakalářku na téma ochrana před bleskem. Odkázal jsem jej na stránku, kde se podle mě dá hodně vyčíst. Nevím, jestli jeho práce má být spíš teoretická nebo praktická. Jestli má zadaný objekt a zpracovat ochranu před bleskem nebo rozebrat normu, spočítat riziko... Nikde ho nenutím SW použít, ale může třeba riziko spočítat ručně a pak zkontrolovat 1,2,3 SW a srovnat výsledky ......
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Milan Illek

Quote from: Lukáš Rotrekl on 26.04.2012, 07:46
Nikde ho nenutím SW použít, ale může třeba riziko spočítat ručně a pak zkontrolovat 1,2,3 SW a srovnat výsledky ......

Tak by to asi mělo být a byl by vtom určitý smysl. :)

František Šohajda

QuoteTo se nám to ale s těmi software roztrhl pytel.

Každý výrobce chce prodat své nejlepší výrobky oproti konkurenci tak musí makat na SW.. (dance)
Konečně máme více programů a můžeme posoudit který bude "nej" ! :-\

PS:Bude asi zajímavé dosadit do všech stejné údaje a co nám pak vyjde ? ;)

H

Quote from: Pavel Horský on 26.04.2012, 07:37
To se nám to ale s těmi software roztrhl pytel.

Quote from: Milan Illek on 26.04.2012, 09:59
Tak by to asi mělo být a byl by vtom určitý smysl. :)

No prave, software vyhodi jakekoli hausnumero, odpovidajici hausnumerum do nej vlozenym. Clovek by predpokladal, ze pro ziskani titulu Bc je potreba videt i trochu pod poklicku toho co se jak pocita, ne jen nacvakat par cisel mysi bez znalosti souvislosti. I kdyz ... po dnesnim rozhovoru s jednim VS vyucujicim jsem nejak ztratil iluze o tom, co je pro ziskani titulu dnes potreba. Inflace vzdelani se tomu rika ...

Milan Hudec

Být studentem, rozhodně si nevyberu téma hromosvody, ale např. zapojení schodišťových a křížových přepínačů :)

Nicméně vyzkoušel jsem všechny zde uvedené programy a nelépe se mě subjektivně pracuje s Prozikem, myslím, že pro většinu objektů naprosto stačí, pro skutečně komplikované případy bych použil Dehna.

Napadá mne však otázka, jak je to s právní doložitelností správnosti výpočtu toho,kterého programu.

Jan Alin

Quote from: Milan Hudec on 27.04.2012, 08:04
Napadá mne však otázka, jak je to s právní doložitelností správnosti výpočtu toho, kterého programu.

Úplně stejně jako s dosazováním hodnot do vzorců, záleží na tom kdo má lepšího právníka  ;).

František Šohajda

QuoteNo prave, software vyhodi jakekoli hausnumero, odpovidajici hausnumerum do nej vlozenym.

Vo tom to je.... ;D ;)

Hausnumera musí být alespoň pokud to jde, nevymyšlená ! (norm)

Myslím si, že lidi co obhajují Bc by měli takové programy vymýšlet, ne s jejich pomocí něco počítat... (dance)

Miroslav Macek

Quote from: František Šohajda on 27.04.2012, 10:38
...
Myslím si, že lidi co obhajují Bc by měli takové programy vymýšlet, ne s jejich pomocí něco počítat... (dance)

Já myslím, že
a) v rámci bakalářské práce (titul Bc.) by se tzv. analýzy rizika asi mohly počítat pomocí těch programů uvedených výše ;
b) při zpracování diplomové práce (Ing.) by snad mohly být tyto výpočty prováděny přímo samotnými studenty ;
c) no a v rámci doktorandské práce (Ph.D.) by bylo na místě doložit, že všechny tzv. "výpočty rizika" jsou nesmyslné a nelze je v podstatě prakticky provést

Pavel Horský

Quote from: Miroslav Macek on 27.04.2012, 14:43
Já myslím, že
a) v rámci bakalářské práce (titul Bc.) by se tzv. analýzy rizika asi mohly počítat pomocí těch programů uvedených výše ;
b) při zpracování diplomové práce (Ing.) by snad mohly být tyto výpočty prováděny přímo samotnými studenty ;
c) no a v rámci doktorandské práce (Ph.D.) by bylo na místě doložit, že všechny tzv. "výpočty rizika" jsou nesmyslné a nelze je v podstatě prakticky provést

Moc hezké  :D  (jednicka)
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Vít Rotrekl

Quote from: Miroslav Macek on 27.04.2012, 14:43
Já myslím, že

d) blesk si stejně udělá co chce a nějakej hromo(blesko)svod mu bude ukradenej  :D
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)