• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:31

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Od kolika ovládacích bodů se vyplatí řešení s relé než kombinace 6+6 ?

Started by Michal Šporik, 26.05.2012, 12:36

previous topic - next topic

Michal Šporik

Od kolika ovládacích míst(vypínačů/přepínačů) se vyplatí zvolit řešení s relé a tlačítky, když mám ovládat jedno světlo?

Jedná se konkrétně o chodbu se schodištěm v RD, a tuším že 5 ovládacích míst tam jistě je plánováno, možná nějaké přibude.

Jirka Š. Svejkovský

Pět tlačítek na jeden okruh? To už je trošku moc. Nejvíc bych viděl 6+7+7+6. Přechoďáky na spínačích dokážou svoje. Už bych asi volil tlačítka. O tolik dražší to nebude.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Martin Novák

Michal Slabý

Tuto situaci pokud to zle jde vyřešit pomocí pohyblivého čidla. Můžete před něj nainstalovat vypínač pro případné trvalé vypnutí.
Revize E1B

Martin H.

Ako výhodu impulzného relé vidím spínanie v nule, niektorí výrobcovia to ponúkajú. Na dlhej chodbe s množstvom svietidiel a častým zapínaním môže šetrnejšie zapínanie prispieť k dlhšiemu životu žiaroviek a "žiaroviek".

V garáži tak spínam 7 trubicových žiariviek malým relé pod jediným vypínačom. Ale musím dodať, že som ho dostal zadarmo.

petrrr

No s tlačítky nemám moc dobré zkušenosti:(.Párkrát už jsem viděl,že tlačítko zůstalo zaseklé a div neshořela cívka relé:(Od té doby doporučuji spíše vypínače řaz. např.67776

Milan Hudec

Quote from: Jirka Š. Svejkovský on 26.05.2012, 17:57
Přechoďáky na spínačích dokážou svoje.

Souhlas, pokud ale nepoužiji spínače se šroubk. svorkami, bezšroubové kontakty potřebují k zajištění řádné vodivosti "prorazit".

Jirka Š. Svejkovský

Quote from: petrrr on 27.05.2012, 11:42
No s tlačítky nemám moc dobré zkušenosti:(.Párkrát už jsem viděl,že tlačítko zůstalo zaseklé a div neshořela cívka relé:(Od té doby doporučuji spíše vypínače řaz. např.67776

Teď jsem mrknul do katalogu jednoho českého výrobce impulzních relé:
QuoteMax. doba buzení: neomezená

Nevidím důvod, proč by relé mělo shořet.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

petrrr

Ja pouze píši to co jsem viděl.Tlačítko zaseklé a relé smrdělo a bylo horké,nevím co by to udělalo,kdyby to tam bylo ještě déle?Sice fungovalo avšak  po této události nepříjemně bzučelo,takže se muselo vyměnit.Každého věc,jak si to vé svém bytě či domu vymyslí,ale já bych si po této události určitě relé nedal!

Juraj Hámorský

Pri kombinacii 6-7-6 som sa stretol s tym, ze jedna kombinacia nesvietila. Neviem preco. S tym rele to moc nie je do domu či bytu. Avšak ak je dom vacsi tak sa to moze oplatit,

Vít Rotrekl

Quote from: Juraj Hámorský on 27.05.2012, 20:10
Pri kombinacii 6-7-6 som sa stretol s tym, ze jedna kombinacia nesvietila....

A to já vím, protože to mám doma :-) Dělá to špatný kontakt v jednom vypínači, ale jen  někdy. Tváří se, jakože překlapne (ozve se cvaknutí) ale kontakt se nepřepne. Při dalším překlepnutí tam a zpět už je to OK.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Martin Novák

Quote from: Juraj Hámorský on 27.05.2012, 20:10
S tym rele to moc nie je do domu či bytu. Avšak ak je dom vacsi tak sa to moze oplatit,

Prave do domu nebo bytu je idealni impulzni rele s casovanim. Stiskem zapnete, dalsim stiskem vypnete a pokud se zapomene, tak to za X minut zhasne samo...

Michal Šporik

díky moc za odpovědi.
8)
kolik takové relé stojí?
a doporučili byste přesný typ?
ještě jednou dííííky

Vít Rotrekl

Quote from: Michal Šporik on 27.05.2012, 21:50
a doporučili byste přesný typ?

Quote from: Martin Novák on 27.05.2012, 21:39
Prave do domu nebo bytu je idealni impulzni rele s casovanim. Stiskem zapnete, dalsim stiskem vypnete a pokud se zapomene, tak to za X minut zhasne samo...

Pokud vím tak to umí jen relé CRM-61 od ELKO EP. Ostatní výrobci (SCHRACK, MOELLER) mají buď jedno nebo druhé na jednom přístroji. tzn nastavíte buď impulsní, nebo časové. Což mě trošku vadí, neboť z relátak od ELKO EP nejsem úplně odvázanej.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Martin Novák

Quote from: Vít Rotrekl on 27.05.2012, 21:57
Což mě trošku vadí, neboť z relátak od ELKO EP nejsem úplně odvázanej.

Ja taky ne. Ale pro domaci instalace s poctem sepnuti 2x denne jsou jiste levnejsi a ekonomicky vyhodnejsi alternativou nez ABB...

Martin H.

Quote from: Vít Rotrekl on 27.05.2012, 21:57
Pokud vím tak to umí jen relé CRM-61 od ELKO EP. Ostatní výrobci (SCHRACK, MOELLER) mají buď jedno nebo druhé na jednom přístroji. tzn nastavíte buď impulsní, nebo časové. Což mě trošku vadí, neboť z relátak od ELKO EP nejsem úplně odvázanej.

Tiež Eltako, typ ESR12NP na DIN lištu a ESR61NP do krabice pod tlačítko.

Mam ich v kúpeľni namontované na zapínanie el. radiátora. Nie som však spokojný s nastavením času miniatúrnym trimrom, je to skoro hodinárska práca.

Jozef BABJAK

Quote from: Michal Šporik on 26.05.2012, 12:36
Od kolika ovládacích míst(vypínačů/přepínačů) se vyplatí zvolit řešení s relé a tlačítky, když mám ovládat jedno světlo?

Podobná diskusia tu bola cca pred dvomi mesiacmi, záver bol takmer jednoznačný a pre mnohých prekvapivý: ovládanie impulzným relé sa neoplatí prakticky nikdy. Káble treba ťahať tak či tak, pri riešení s relé ich je možno treba dokonca viac metrov, relé pridáva do systému ďalší komponent, ktorý sa môže pokaziť, a ak sa použijú kvalitné inštalačné prístroje, tak ani prechodový odpor spojov či problém nespínania kontaktov nenastáva. Navyše "klasické" radenie 67...76 spĺňa pravidlo najmenšieho prekvapenia a v prípade problémov na nájdenie závady a jej odstránenie elektrikárovi stačí skrutkovač a vadaska.