• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:51

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Další kvízová otázka: Co mohlo být příčinou vypálení poj. odpojovače?

Started by Lukáš Rotrekl, 28.06.2012, 20:54

previous topic - next topic

Lukáš Rotrekl

Dneska o půl sedmé zoufalý telefonát. Vypálil se nám pojistkový odpojovač, údržbář tam údajně dal špatně pojistku.

Výsledek je tento. Mám svou teorii co bylo příčinou, ale ještě chvilku si ji nechám pro sebe...

Co myslíte, že ze to mohlo?

A podotázečka pro znalce - poznáte co je to za pixli?
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Mudra

"pixla" mi připomíná odbočku pro šínové rozvody (Canalis)

a k tomu vyhoření: zkrat na zařízení a oprava pojistky "vhodným" drátkem?
Elektrikář - údržbář §6, §8

Oldřich Morávek

připomíná mi to odpínač pojistek od OEZ.
Kdysi se mě několik "znalců" snažilo přesvědčit, že to mohu vytáhnouot pod zátěží.  (zle)
Skoro bych si tipnul, že u tohole kousku to někdo zkusil

pegas100

Pojistkový odpojovač OEZ - jedné pojistce bylo takové vedro, že uhnula a spojila se s PEN.

Zdenek Rajmont

Quote from: Lukáš Rotrekl on 28.06.2012, 20:54
Vypálil se nám pojistkový odpojovač, údržbář tam údajně dal špatně pojistku.

Tomu bych věřil.
Dnešní odpojovače jsou z "bláta", také se mi stalo, že jsem ho na jedné straně "nedomáčkl" a už to jelo ...
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Zdenek Jakubcik 1

Zkusil bych odpojovač OEZ Varius.
Několik možností:
1. povolená svorka
2. vložená pojiskta s nesprávným rozměrem
3. opravená pojistka, která nedokázala vypnout protékající proud
4. nespráně doražený odpojovač
5. vypnutí za provozu, vytažení oblouku a následně zaražení zpět.

Jirka Š. Svejkovský

Zdravá pojistka vydrží proud nad 65kA. Takové trafo v ČR není. Takže bouchla díky opravě při zkratu nebo při požáru.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jiří Mudra on 29.06.2012, 07:29
"pixla" mi připomíná odbočku pro šínové rozvody (Canalis)

Napůl Bingo, jedná se o připojovací krabici "šínovodu PPR Elektro"

Lukáš Rotrekl

Pojistka byla správná a nová ale zřejmě chybná.
Pojistka byla po otevření rozlítlá na sečky, ale kontakty celkem bez problémů. Vodiče z odpojovače šly na obou stranách povolit, kontakty byly očazené.

Prohlídkou a následnou pitvou mě to přišlo, že pojistka byla vadná z výroby. Vadu umístění nebo odpojovače v podstatě vylučuju vzhledem ke stavu kontaktů v odpojovači. Stejně tak u této formy vylučuju, že by někdo tu pojistku zašil. Nadproud zřejmě nějaký byl, údržbář poměrně krátce před tímto incidentem měnil. Byly to nějaké porodní bolesti u oživování starší pece dotažené z IT.

Jednalo se o pojistku Tracon.   

František Šohajda

Myslíte že pustí z výroby vadnou pojistku...Všechno se testuje, vadné jdou do šrotu ?
To bych na 99,9% vyloučil..... (dance)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Petr Doležal

Ta pojistka je více poškozena na otevíravé straně víka než na straně pantové. Proto se domnívám, že k poškození došlo pomalým otevíráním víka s následným vytaženým obloukem.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Lukáš Rotrekl

Nee, otevíral jsem až já bez napětí. Dost velkým páčidlem, protože byl kryt spečený.

Oldřich Morávek

Tak k tomu došlo při zavření odpojovače do zkratu.
Jestli je to na přípojnicovém systému, tak to může mít slušný zdroj, který by to dokázal usmažit.

Jan Alin

Lukáš Rotrekl

Právě že ne, do zkratu to nešlo, pokud teklo něco víc, tak jen nadproud. Manipulace byla podle údržbáře bez zátěže. Zkrat v podstatě vylučuju, je tam předtím pojistka 250A, která by šla taky ven... (Je to jen 250A) přípojnice.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jan Alin on 30.06.2012, 19:07
Tak mě napadá co by asi udělala pojistka bez písku.

Toto by mohla být správná úvaha. Co když bylo v pojistce málo písku a při přetavení v ní začal hořet oblouk?

Karel Vanek

Možná je to nesmysl, ale zažil jsem něco velmi podobného u auta. Začalo oknem zatékat a nateklo do pojistkové skříňky. Tam je mnoho tlustých
páskových tvarovaných vodičů, blízko sebe, sendvičově v několika vrstvách v "bakelitových"izolovaných patrech. Nejprve doško k elektrolýze, zahřátí, zuhelnatění izolantu, proud začal procházet touto cestou, teplota začala stoupat a tak to šlo dál a dál až bum a už to hořelo. Hlavní pojistka 50A byla v klidu, její limit proud nepřekročil. Ten stav na fotografiích je tomu velmi podobný. Vzhledem k odlišnému napětí to tady mohlo být pár vteřin, v mém případě to byly desítky vteřin až minuty. Takže bych typoval třeba i na vlhko v kombinaci s přechodovým odporem třeba od oxidu, nedotažení, nečistot atd.

Václav 3

Quote from: Lukáš Rotrekl on 30.06.2012, 19:38
Toto by mohla být správná úvaha. Co když bylo v pojistce málo písku a při přetavení v ní začal hořet oblouk?

A to bylo nejspíš příčinou proč vybouchla. Já jsem o tom tady nedávno psal v souvislosti s amatérskou opravou nožovky v jiném vlákně.