• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Můžete mi sdělit parametry této historické vrtačky?

Started by Jiří Čechura, 29.06.2012, 18:38

previous topic - next topic

Hugo K.

Tuto vrtačku používám dodnes.

Na štítku se mi podařilo vyluštit s pomocí lupy následující :
Levou třetinu štítku zabírá znak ČKD a pod ním nápis Made in Czechoslovakia.

Na zbytku jsou hodnoty:

typ    EV 2101
nečitelné
220 ~                 w 250
c/s  50-60           min 30
ot/min 740
max průměr    10mm    (průměr psaný znakem,neumím ho najít  >:()

Tato vrtačka bývala vlajkovou lodí v dílně  kutila.
Vzpomínám na zvláště vydařené kombinace těchto vrtaček +prodlužováky ze zelené vojenské telefonní dvoulinky. ;D ;D ;D

Milan Hudec

Quote from: Ján Garaj on 03.07.2012, 13:07
Pán Vašák Narex-ky sú dobré a aj cena je primeraná. Na rozdiel od môjho vedľa uvedeného čerpadla na 12 V bolo drahšie ako Vaša vrtačka a bolo na h.. Ale hlavne bolo z dovozu a cena krásna malo vydržať skoro všetko. A ja blbec som chcel, aby len ťahalo kvapalinu v okruhu. Asi bolo naozaj na všetko ale iné.

Nesouhlas, za obdobnou cenu mám HITACHI, která vydrží naprosto vše, má lépe zpracovaný antivibrační systém, měkčí rozjezd atd. a nebudu mít problém s dotykovým proudem na sklíčidle, tak jako u některých modrých výrobků.

Ján Garaj

Len aby vám tá vrtačka naozaj nebola na vše len nie na vrtanie. Ale takú nejakú Hitt.. som mal tiež, len dostala potvora nohy a nikto sa nechcel priznať kto jej ich požičal.

Václav 3

Celokovové vrtačky ČKD měly řadu provedení, která vypadala na venek úplně stejně, rozdíly byly v převodech a podle toho byly osazeny také hlavičky s různým max. průměrem vrtáku.

Jiří Čechura

Do té mojí se vejde v pohodě i 13mm vrták (dance)

Jiří Čechura

Hugo K.

Když otevřu sklíčidlo naplno, dám tam taky větší průměr než je doporučených 10mm.
Největší průměr který  jsem používal bylo 25mm s osoustruženým dříkem.
Když se kousnul v materiálu, rázem jsem jel na kolotoči. ;D ;D ;D
Výkon "na brzdě" bude zřejmě úctyhodný.
Charakteristický pro tyto vrtačky je nepříjemný ječivý zvuk.¨
Ať nám  ještě nějaké to desetiletí slouží ! ;)

Mirek Vašák

Quote from: Milan Hudec on 03.07.2012, 17:17
Nesouhlas, za obdobnou cenu mám HITACHI, která vydrží naprosto vše, má lépe zpracovaný antivibrační systém, měkčí rozjezd atd. a nebudu mít problém s dotykovým proudem na sklíčidle, tak jako u některých modrých výrobků.
Netvrdím, že narex je nejlepší. Jen říkám co mám odzkoušeno. Ve stojanu mám podobnou,  ale bez regulace a taky naprostá spokojenost.
Dá se říct, že nechápu proč chce někdo používat už od pohledu nebezpečnou kovovou vrtačku. Já bych si ji nedal ani do toho stojanu. Měl bych obavy o své zdraví. A pokud už tedy alespoň bych před ní použil PCH ten by měl naznačit, že je porušená izolace. Jak začne PCH padat tak prostě vrtačka jde do vrtačkového nebe. Stejnou měl děda a strýc mu ji měl opravit. Nechvátal na ni tak ji děda dal mě. A já se taky k tomu nehrnul. Stejně jako do opravy jeho řetězové pily na 400V. Jen jsem to viděl a běhal mi mráz po zádech. Povedlo se mi ukecat jeho syny a koupili jsme mu novou pilu a vrtačku

Jiří Čechura

Už jsem psal že izolační stav je výborný. jinak bych ji ihned zahodil :)

Milan Hudec

Quote from: Jiří Čechura on 06.07.2012, 10:04
Už jsem psal že izolační stav je výborný. jinak bych ji ihned zahodil :)

Výborný izolační stav u nářadí třídy I. je velice pomíjivý výraz a stav, který nastane pouze několikrát ve spinu událostí při používání takového výrobku.
Zahoďte ji raději hned.

Petr Doležal

Nejlepší na konec.
Ta samolepka mi drží strhané držáky uhlíků.
Páčkový vypínač je původní
Budiž mi omluvou, že kovářova kobyla chodí bosa a používám ji jen na zahradě přes agregát, soustava je v IT, 30m kabelu.
Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení