• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jsou nutné nožové pojistky v elektroměrovém pilíři?

Started by kolejník, 26.07.2012, 16:48

previous topic - next topic

Tom Macků

Quote from: Josef Dolejšek on 27.07.2012, 17:01
Václav 3 + Pavel Horský - proč ta averze vůči projektantům?
Co když to tak projektant navrhnul podle požadavků distributora. Konkrétně ČEZ na Severní Moravě to tak požaduje...

Přesně. Nejde o normy, ale o majetkové rozlišení přípojky (část ČEZ) a HDV (část vlastníka). V uvedeném případě může být vlastník rád, že vedení až po pojistky před ER bude přípojkou, o kterou se tím pádem bude starat distributor.
Pokud je svod ze SILky až na hlavní jistič, je to HDV, a to je ze zákona 458/2000 Sb. majetkem vlastníka se všemi z toho plynoucími povinnostmi.
Projekty distribučních sítí a rozvoden

Tom Macků

Quote from: kolejník on 26.07.2012, 16:48
Pilíř je vzdálen pár metrů od skříně přípojky čezu.
Ve skříni čezu jsou pojistky.

Omlouvám se, částečně jsem zasklil prapůvodní zadání.
Pokud je HDS jen pár metrů od ER, tj. je umístěna "na hranici parcely odběratele nebo v její blízkosti" (ČSN 33 3320), takže vedení nejde přes x cizích pozemků, přes komunikaci apod., určitě bych další nožovky neprojektoval. Bude se jednat o HDV, ne o přípojku.
Ovšem když to necháte s druhým jištěním, máte o jednu hypotetickou starost míň... Provozovatelem toho kabelu nebudete vy.
Projekty distribučních sítí a rozvoden

Josef Dolejšek

Quote from: Jan Alin on 27.07.2012, 18:50
Můj typ je, že s nimi (s projektanty) mají špatné zkušenosti, jsem také vůči jejich práci velice skeptický.

Quote from: Václav 3 on 28.07.2012, 10:19
S dobrými projektanty nemám problém, ale když mi řekne, že nevidí důvod se jít na konkrétní situaci podívat, tak by mě vzal amok. Vy snad máte rád své kolegy - lemply, kteří Vaší profesi dělají ostudu?

Také jsem držel v ruce výkresy a technické zprávy, pod které bych se já osobně styděl podepsat.

Mně se jen nelíbí, že když vznikne nějaký zádrhel, nebo je něco nejasné, tak se to hned svádí na projektanta.

Jan Alin

Quote from: Josef Dolejšek on 29.07.2012, 12:36
Také jsem držel v ruce výkresy a technické zprávy, pod které bych se já osobně styděl podepsat.

Mně se jen nelíbí, že když vznikne nějaký zádrhel, nebo je něco nejasné, tak se to hned svádí na projektanta.

Ano, nedá se to takhle paušalizovat. V oblastech kde se pohybuji se však převážná většina problémů odvíjí od špatného projektu. Buď se podle něj nedá dělat a elektrikáři to sami vymýšlí na místě, nebo a to je ten horší případ, projekt je špatně a elektrikáři ho prostě dodrží aby dostali zaplaceno a pak to opraví, aby dostali zaplaceno ještě jednou. Zažil jsem i projektanta, který v okamžiku kdy došlo k nefunkčnosti jeho řešení dojel konečně na místo a ptal se elektrikářů jakže to tam má vlastně nakreslit, když jsem mu řekl že to oni udělají tak jak to nakreslí tak se urazil, on jediný na místě nevěděl jak to má být. Ten chlap bral peníze zadarmo a měl by jít v koši do Vltavy.  :(