• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 15:03

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Dá se nějak podat podnět k odejmutí revizního oprávnění?

Started by H, 09.08.2012, 20:25

previous topic - next topic

Pavel Mužík_

Quote from: Jan Hájek on 09.08.2012, 22:37
Mne by zajímalo, k čemu je TIČR, kromě vybírání peněz oprávněn a co za ty vybrané peníze poskytují.
PS: Ostatně soudím, že by TIČR měl být, jako i jiné zbytečné organizace, rozpuštěn. Pro zákazníky se nic nezmění,jen to bude vše levnější a bude vědět, že je vydán na pospas chaosu, teď si spousta lidí myslí, že se ověřují i jiné dovednosti než schopnost zaplatit.

Honzo, naprosto souhlasím. Domnívám se, že TIČR, tak, jak dnes funguje, je organizace zcela zbytečná a přežitá.

H

Quote from: Miroš Jan on 12.08.2012, 14:53
Jmenovče, nepíšeš, co je to za objekt.

Rodinný dům.
Vyhláška 268/2009 Sb., § 36, odst. (1), písm. a)

Jan Alin

Tak to jsem zvědav jak tohle dopadne.

Tipuji, že majitel objektu potvrdí, že tam hromosvod byl a on ho jen opravil a nechal provést pravidelnou revizi po opravě. 

H

Existují mraky fotek objektu při zaměřování podkladů pro instalaci telekomunikačního zařízení, kde žádný hromosvod není.

Jan Hájek

Jak jsem již několikrát avizoval, hlásím se jako brigádník a najdu chyby podle ČSN 34 1390 i ČSN EN 62305, pokud bude vše bez chyby, tento svůj příspěvek vytisknu a sním. Lov na škodnou je nejlepší ve smečce, díky tomu je civilizace  :) .
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

David Hruda

Quote from: Jan on 13.08.2012, 09:09
Existují mraky fotek objektu při zaměřování podkladů pro instalaci telekomunikačního zařízení, kde žádný hromosvod není.

Majitel použije argument, že byl během opravy demontován...
Obávám se, že se nenajde nikdo kompetentní, kdo by to chtěl (jakkoliv) řešit.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Miroš Jan

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

H

Quote from: Jan Hájek on 10.08.2012, 10:25
Na toto by měl vydat ČKAIT metodický pokyn, zkuste si ho od nich vyžádat.

QuoteVážený pane inženýre,
metodický pokyn ČKAIT na tyto situace neexistuje. Státní stavební dozor na stavbách má v kompetenci provádět jedině příslušný stavební úřad. Vy jako autorizovaný inženýr jste povinen při své odborné činnosti chránit veřejné zájmy (§ 159 SZ). Je tedy na Vaší osobní zodpovědnosti a profesní úrovni jak budete postupovat.
Komora by mohla vzniklou situaci řešit jenom v případě, kdyby byl revizní technik i autorizovanou osobou. V takovém případě byste mohl na tuto osobu podat stížnost z titulu profesního pochybení.

Jan Hájek

To je super, aspoň odpověď typu: váš boj.
To je za těch 3000 Kč ročně víc než dost.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

lop

Quote from: Jan on 12.08.2012, 12:08
Ano, já budu jen rád.
Nelíbí se mi totiž stávající stav, kdy se obecně o takovýchto zvěrstvech ví, ale nikdo s tím nic nedělá.
A dokud se na to nezačne upozorňovat, tak se ani nic nezmění ...

Osobně obdivuji všechny, kteří se nespokojí s pouhým, že to tak prostě je a funguje. Pokud se do tohoto boje pustíte, máte můj plný obdiv. Rozhodně to není a nebude jednoduché. Navíc když někteří z kolegů to považují za "udávání", jak zde psalo někdy z jara v jedné z diskusí.

Quote from: Jan Hájek on 13.08.2012, 10:40
To je super, aspoň odpověď typu: váš boj.
To je za těch 3000 Kč ročně víc než dost.

Tak, tak. Stejně jako na TIČRu a dalších institucích. Všude umí jen brát poplatky a maximálně napsat nic neříkající všeobecnou odpověď, bez nějaké hodnoty. Hlavně po nich nemůžete chtít pomoc, nebo nedej bože řešení. O potrestání viníka nemluvě. Jediné co potřebují od vás potřebují, je platit poplatky. NIc jiného.

Už máš zaplacené daně uhlíři?  (dance) ;D

Jan Alin

Obávám se, že pokud jde o soukromý dům, tak majitel potvrdí že byl hromosvod pouze opraven a klidně řekne že byl nějakou dobu v havarijním stavu a částečně demontován. Požadovat postih RT, který mohl přijít k hotovému, dostat do ruky náhradní jednoduchý plánek asi taky nebude reálný, prostě zrevidoval stávající stav dle údajů, které mu byly předloženy, možná přehlédl nějaké závady, ale to situaci neřeší. Za celkový stav zodpovídá majitel, tam by možná byla cesta, ale zřejmě jen přes soud. Buď na sebe podá žalobu sám, což je nereálné, nebo to bude muset udělat někdo jiný, v současném stavu legislativy bych na to osobně neměl ani odvahu, ani čas, ani finance.
Bude zajímavé jak tenhle případ dopadne. Neznám z praxe nikoho, kdo by napasoval na starý objekt nový hromosvod, i u nových objektů je to vždy spíš "prasopes".

František Šohajda

QuotePožadovat postih RT, který mohl přijít k hotovému, dostat do ruky náhradní jednoduchý plánek asi taky nebude reálný, prostě zrevidoval stávající stav dle údajů, které mu byly předloženy, možná přehlédl nějaké závady, ale to situaci neřeší.

Souhlasím !!
Revidoval jsem byt, po měsíci jsem došel vyměnit dva vypínače a majitel už měl naklepanou dvoulinku na zdi ze zásuvky pro lampičku....hřebíčky....dva měli fázi .....
Kdyby se mu něco stalo třeba při zalévání -mokro mohl by dojít ke smrti !!Revize byla provedena ale odpovídala v době, kdy byt byl prázdný a majitel se tam stěhoval !!
Nelze za to vinit RT , že něco opoměl....
Ale každá situace je jiná a jinak se má řešit !
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Karele

Jsem pouze přihlížející a v revizích a jejich způsobech získání se moc nevyznám. Spíš mi to ale přijde, jako revize vytvořená v nějakém Photoshopu, čili celkově falešná. Ale je to jen můj názor. Máte možnost pravost ověřit?

Milan Illek

Quote from: Jozef BABJAK on 10.08.2012, 18:09
S veľkou závisťou sledujem blog jedného v Kanade žijúceho Nemca môjho veku aj mojich záujmov, v ktorom medzi iným ukazuje svoju zariadenú chatu v horách, ktorá nemá žiadne uzamykanie, a otázke, ako sa bráni zlodejom, nerozumie.

Před medvědy netřeba zamykat.  :D

Milan Illek

Quote from: Jiří Schwarz on 10.08.2012, 18:33
Představte si ta zvěrstva kolem "staveb" jako takových, ať už "důmů" nebo "silnic", když se v tom projektantovi nemůže "rejpat revizák"...

Co si myslet o R.Z., kde za údajem o impedaci smyčky a dalšími, je místo hodnoty uvedeno ...vyhovuje?  >:(

Jan Alin

Quote from: Milan Illek on 14.08.2012, 13:20
Co si myslet o R.Z., kde za údajem o impedaci smyčky a dalšími, je místo hodnoty uvedeno ...vyhovuje?  >:(

Že je RT tak trochu prasátko, což ho ovšem nezbavuje jeho odpovědnosti. Pokud by byla smyčka nevyhovující a něco se stalo, tak to je na něm, ať tam má napsanou hodnotu s přesností na tisíciny i s výpočtem oteplení a tolerancí měřáku nebo jen vyhovuje.

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 13.08.2012, 19:24
Souhlasím !
Revidoval jsem byt, po měsíci jsem došel vyměnit dva vypínače a majitel už měl naklepanou dvoulinku na zdi ze zásuvky pro lampičku....hřebíčky....dva měli fázi .....
Kdyby se mu něco stalo třeba při zalévání -mokro mohl by dojít ke smrti !!Revize byla provedena ale odpovídala v době, kdy byt byl prázdný a majitel se tam stěhoval !
Nelze za to vinit RT , že něco opoměl....
Ale každá situace je jiná a jinak se má řešit !

A proto mám slušný balík fotek, které zachycují stav v době revize, aby v případě nějakého zákroku "po revizi" byla šance prokázat, že si to nějaký nezodpovědný patlal předělal až dodatečně...
I když při dnešním stavu "techniky" by to bylo na pořádný souboj právníků, dokázat, že je fotka autentická, že se tam něco v grafickém editoru neměnilo... Film byl film, ale digitální foto je bohužel "možné upravit"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

novy1

Quote from: Jiří Schwarz on 15.08.2012, 10:35
I když při dnešním stavu "techniky" by to bylo na pořádný souboj právníků, dokázat, že je fotka autentická, že se tam něco v grafickém editoru neměnilo... Film byl film, ale digitální foto je bohužel "možné upravit"

Znalec dokáže rozoznať či je digitálné foto originálné alebo prešlo úpravou editorom.