• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 22:04

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jsou fáze v celé Evropě synchronizované?

Started by xxuuu, 01.09.2012, 23:59

previous topic - next topic

Jan Kelbich

Quote from: Jiří Schwarz on 05.09.2012, 00:25
Máte někdo budík, kde je hodinový obvod řízen frekvencí sítě?
Když jsem si ho krátce po "revoluci" přivezl z Chamu z K&B, přemýšlel jsem o "rekonstrukci", o doplnění nějakého přesnějšího řídícího signálu. Slušně se zpožďoval.

Také jsem slyšel, že to tak bývalo. Dokonce jsem někde zaregistroval, že prý se tenkrát v energetické soustavě Mír (!) využívala malá změna frekvence k regulaci jalového příkonu.

Tenkrát se říkalo, že v SRN mají přesnější frekvenci sítě, takže to tam funguje přesněji. To by ale v tu dobu vylučovalo propojení sítí.

Prý jsme s nimi v té době měli ss (DC) spojení.

Dokonce existovala teorie, že ve Švýcarsku musí energetici dodat během 24 hodin přesný počet period, když jim to ve špičce "ujede", musejí to zase srovnat...

Poslední dobou chodí budík slušně, pokud se opozdí, za nkolik dnů se to zpravidla srovná

Prý to tak dnes v Evropě je, za den (nevím od kdy do kdy se to měří) se udržuje stejný počet period (4320000).

Digital IC design engineer, zajímací se též o silovou elektrotechniku

Šipeky Michal

Poslední dobou chodí budík slušně, pokud se opozdí, za nkolik dnů se to zpravidla srovná

Nie je váš budík zároveň aj riadený (korigovaný) rádiovým signálom?

David Hruda

>Šipeky: tyhle budíky jsou řízené jen kmitočtem sítě.
V roce 1990 jsem si takový taky pořídil a provozoval ho 3 roky v Košicích- budík se zpožďoval nebo předcházel někdy i o 5 minut denně. Někdy v devadesátých letech došlo ke zpřesnění. Dnes používám takové dva (doma a na chalupě) a jdou naprosto přesně, ani si nevzpomínám, kdy jsem je musel rovnat.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Miroslav Revús

Pokiaľ sa dobre pamätám, tak frekvencia siete sa udržuje v intervale 49,95-50,05 Hz.
Celá európska sústava je na frekvencii závislá a je to kľúčový ukazovateľ zaťaženia siete.
Viem, že nakoľko je Slovensko malá krajina, tak za našu frekvenciu ručia Poliaci.

Milan Illek

Domnívám se, že funkce mezinárodních přenosových soustav je mimo náplň portálu.  :-[

Miroslav Revús

Reagoval som na zmienku o presnosti digitálnych hodín riadených kmitočtom siete. :-)

Zdenek Rajmont

Vlnová délka 50Hz je ve volném  prostoru  cca 6000km.
Dálkové vedení je možné si představit jako vlnovod. (nebo vedení s rozprostřenými parametry)
Takže již na 1000km máme Tj 3,3ms při 20ms periodě.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jiří Schwarz

Quote from: Zdenek Rajmont on 06.09.2012, 00:46
Dálkové vedení je možné si představit jako vlnovod. (nebo vedení s rozprostřenými parametry)
Takže již na 1000km máme Tj 3,3ms při 20ms periodě.

Takže kdyby se udělalo dost dlouhé vedení (cca 15 tisíc km?), rozpojené, nezatížené na konci, chovalo by se jako zkrat!
A vyzkratované na konci by se chovalo jako "rozpojené"...

I když zůstaneme při zemi, co se asi děje v energetické soustavě, když bude více zdrojů a budou propojeny více cestami nestejné délky?
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Milan Hudec

Takže když to shrnu jde o to aby topič v elektrárně přiložil za den stejný počet lopat uhlí jinak rozhodí frekvenci a má po premiích

Jozef BABJAK

Kurič v továrni môže aspoň tie lopaty počítať. Horšie je to s reguláciou slnka a vetra.

Václav 3

Quote from: Milan Hudec on 06.09.2012, 07:59
Takže když to shrnu jde o to aby topič v elektrárně přiložil za den stejný počet lopat uhlí jinak rozhodí frekvenci a má po premiích

A ještě je musí házet v pravidelním intervalu!  ;D

Děláme si z toho tady legraci, ale energetika v dnešní době je věda a pokud se něco nepovede je z toho třeba obdobný blackout jako v nedávné době v Itálii a části Francie a před tím na východním pobřeží USA.

Quote from: Zdenek Rajmont on 06.09.2012, 00:46

Ať chceme nebo nechceme, je to tak, analogie s VF je správná, fyzikální zákony nemívají vyjímky. Dokud se ještě vysílalo v I. TV pásmu na 1. kanále, který používal kmitočet okolo 50MHz (střední Čechy - Cukrák a Ostravsko), tak jsem to vždy používal jako příklad zmenšený milionkrát.

Quote from: Milan Illek on 05.09.2012, 11:43
Domnívám se, že funkce mezinárodních přenosových soustav je mimo náplň portálu.  :-[

Já si myslím, že zajímat se a znát alespoň základy je nejen dobré, ale i nutné. Jinak se dostaneme na úroveň žáka základní školy, který se ve fyzice naučil zapojit baterii, vypínač a žárovku pomocí tří vodičů a myslí si jak už té elektrice rozumí.

Jan Alin

Quote from: Václav 3 on 06.09.2012, 08:58
Já si myslím, že zajímat se a znát alespoň základy je nejen dobré, ale i nutné. Jinak se dostaneme na úroveň žáka základní školy, který se ve fyzice naučil zapojit baterii, vypínač a žárovku pomocí tří vodičů a myslí si jak už té elektrice rozumí.

Kdyby to šlo, tak je tam bod. I když informaci člověk nevyužije přímo, dá mu alespoň obecný rozhled a když pak něco hledá, ví kam "sáhnout".

Milan Hudec

Tak tak člověk s přehledem pak i řeší problémy s nadhledem a lehkostí nikoli upachtěně jako mnozí s klapkami na očích

Milan Illek

Quote from: Jan Alin on 06.09.2012, 09:17
Kdyby to šlo, tak je tam bod. I když informaci člověk nevyužije přímo, dá mu alespoň obecný rozhled a když pak něco hledá, ví kam "sáhnout".

A co jste se na tomto vlákně konkrétně dozvěděl?  :-[

Jan Alin

Quote from: Milan Illek on 06.09.2012, 09:46
A co jste se na tomto vlákně konkrétně dozvěděl?  :-[

Například konkrétně jsem se dozvěděl na koho se obrátit, když budu muset řešit něco kolem synchronizace sítí. Zjevně tomu někdo rozumí víc, někdo méně. Já nemusím vědět všechno, na to nemám mozkovnu, musím ovšem vědět, kde sehnat požadované informace. ;)