• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Jaký článek normy řeší změnu průřezu?

Started by David Hruda, 20.09.2012, 13:35

previous topic - next topic

David Hruda

21.09.2012, 08:55 #18 Last Edit: 21.09.2012, 09:03 by David Hruda
>Hudec: není mi jasné, co máte na mysli. Jak změní situaci jištění N? Nebude proud v L roven proudu v N? Uniká mi něco?
Edit po Babjak: ano, nenapadlo mne, že má kolega Hudec na mysli 3F rozvod, tam by to mělo smysl.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jozef BABJAK

Quote from: Milan Hudec on 21.09.2012, 08:49
... použít jistící prvek i v jeho N vodiči

Milan, podľa pôvodnej otázky sa jedná o 1F zásuvky. Vaša odpoveď by mi dávala zmysel pre 3F zásuvky. Ako by istenie N malo pomôcť?

Václav 3

Quote from: Milan Illek on 21.09.2012, 00:12
To mu jako radíte, aby před tu poslední zásuvku dal ještě jistič na 13A?  :o

Myslím, že kol. Buben míní jistič v rozvaděči na celý okruh.

Milan Hudec

Zvýšením provozní teploty jističe docílím jeho zareagování v oblasti malých nadproudů

Jozef BABJAK

Teoreticky síce máte pravdu, ale takúto nuánciu neberiem ako riešenie. Čo vy viete, možno pri ponechaní 1P ističa by bol tento z oboch strán obklopený inými dostatočne teplými a izolujúcimi prístrojmi, zatiaľ čo nahradenie 1P za 2P si vynúti presun ističa kdesi na okraj, kde bude v konečnom dôsledku lepšie chladený a situácia sa namiesto teoretického zlepšenia reálne zhorší. Áno, ide o ťažkú špekuláciu, ale Vy ste začali. Prečo rovno nepoužiť 3P istič a zapojiť ho systémom "motorového spúšťača"? Tam by sa vami naznačený efekt ešte znásobil, rovnako ako by sa zvýšila pravdepodobonosť presunutia ističa na iné miesto. 8)

Ak chceme riešiť nadprúdy, riešme ich tak, ako sa riešiť majú - znížením menovitej hodnoty ističa. Ak sa 13A zdá málo a 16A veľa, Bonega má 15A ističe, alebo - ak chceme byť fakt drsňáci - nám na objednávku vyrobí 14A.

Nech sa už daný stav nakoniec vyrieši akokoľvek: vyplatilo sa v konečnom dôsledku použiť menší prierez? Aká je úspora? Odhadom 0,10 Euro/m.  :'(

Milan Hudec

Chtěl jsem naznačit možné řešení a případně rozvést diskuzi

Milan Illek

Quote from: Jozef BABJAK on 21.09.2012, 09:30
Ak chceme riešiť nadprúdy, riešme ich tak, ako sa riešiť majú - znížením menovitej hodnoty ističa. Ak sa 13A zdá málo a 16A veľa, Bonega má 15A ističe, alebo - ak chceme byť fakt drsňáci - nám na objednávku vyrobí 14A.

Není třeba nic řešit. Tazatel uvedl, že zatížitelnost návazného kabelu je 19 A. Vyhoví pro jistič 16 A. Proč by si měl nechat dělat jistič 14 A?  :o

Jozef BABJAK

Quote from: Milan Illek on 21.09.2012, 10:54
Není třeba nic řešit. Tazatel uvedl, že zatížitelnost návazného kabelu je 19 A. Vyhoví pro jistič 16 A. Proč by si měl nechat dělat jistič 14 A?  :o

Opytujúci sa nič nemusí; to Milan chcú riešiť nadprúdy praktikami hraničiacimi s čiernou mágiou, tak som si dovolil navrhnúť prízmenejšie riešenie.  8)

David Hruda

Jsem překvapen situací, kdy dojde v okruhu ke změně průřezu z 2,5 na 1,5 a zjistím,ze tomuto řešení neni ve skutečnosti co vytknout. :-\
Pravda je, že to vyhovuje, ale zdá se mi to nestandardní a zbytečné.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Milan Illek

Quote from: David Hruda on 21.09.2012, 11:29
Jsem překvapen situací, kdy dojde v okruhu ke změně průřezu z 2,5 na 1,5 a zjistím,ze tomuto řešení neni ve skutečnosti co vytknout. :-\
Pravda je, že to vyhovuje, ale zdá se mi to nestandardní a zbytečné.

Vše je dáno jištěním. Původně jsem se domníval, že chcete potvrdit zda dané řešení odpovídá ČSN, ne negovat.
Zajímavé by bylo vědět, proč to realizátor tak udělal?

Vít Rotrekl

Quote from: Milan Illek on 21.09.2012, 15:36
Zajímavé by bylo vědět, proč to realizátor tak udělal?

Protože 3x2,5 nezbyla, tak se tam vrzlo co bylo po ruce :D
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Buben

Quote from: Milan Illek on 21.09.2012, 00:12
To mu jako radíte, aby před tu poslední zásuvku dal ještě jistič na 13A?  :o

Ne.

Quote from: Václav 3 on 21.09.2012, 09:01
Myslím, že kol. Buben míní jistič v rozvaděči na celý okruh.

Přesně tak.  ;)
Revizní technik E2/A
Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstalací a hromosvodů.
Dřevozpracující průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
Stále se učím.....

David Hruda

Quote from: Vít Rotrekl on 21.09.2012, 15:44
Protože 3x2,5 nezbyla, tak se tam vrzlo co bylo po ruce :D

Nene, je to v téměř všech okruzích zásuvek, takže to musel být záměr. Myslím, že šlo o nějakou snahu o úsporu, ale kolik se takovouhle blbostí dá ušetřit?
www.elektro-hruda.cz

Jiří Mudra

Několik korun za metr... :D Ale abych hlídal, že k poslední zásuvce to mám udělat 3x1,5 - to těch pár korun radši oželím
Elektrikář - údržbář §6, §8

Kamil Novák

Quote from: Milan Illek on 20.09.2012, 14:23
Záleží na datu revize. Nelze provést výchozí revizi dle neplatné normy.

Revizí se m.j. zjišťuje shoda díla s projektem, takže určující je datum vypracování projektu.