• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:28

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Může německý dodavatel v souladu s ČSN osadit v Čechách SCHUKO zásuvky?

Started by Jiří_Hrubý, 28.10.2012, 13:23

previous topic - next topic

Jaroslav Jonáš

K úvodnímu dotazu:
Pod pojmem osadit zásuvku SCHUKO si představuji namontovat zásuvku v rámci dodávky elektrické instalace. Moje odpověď: Německý dodavatel NEMŮŽE v souladu s ČSN osadit v Čechách SCHUKO zásuvku, neboť normy ČSN SCHUKO zásuvku neznají. Jak již bylo jednou k tomuto tématu zodpovězeno, toto řeší vyhl.268/2009 Sb. §34 odst.(7): "Zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím 16A musí splňovat národně technické parametry". Jinými slovy musí odpovídat předpisům ČSN, tedy normám u nás platných.
Něco jiného budou SCHUKO zásuvky osazené na strojním zařízení a budou součástí tohoto výrobku. Na to se zmíněná vyhl. 268/2009 Sb "O technických požadavcích na stavby" vztahovat nebude. Možná to neřeší ani ČSN EN 60 204-1; Možná proto vás německý dodavatel poslal do háje.
Jinak k aktvním hromosvodům: Stejná vyhl. §36 odst.(2) není k ochraně před bleskem tak jednoznančná jako k zásuvkám do 16A. Jednak zde neuvádí samotné provedení hromosvodu, ale pouze výpočet řízení rizika a za druhé k tomu výpočtu mají být použité NORMOVÉ HODNOTY. Dovozci a příznivci ESE samozřejmě tím rozumí i normu francouzskou u nás neplatnou (někteří dokonce drze tvrdí že platí i u nás). Podařilo se bohužel do této vyhlášky prolobovat tento paskvil, kde otázka řešení hromosvodů není dotažená do konce.

Fuk Tomáš

Quote from: Štefan Beláň on 29.10.2012, 20:38
Zajímalo by mne, kdo dnes doma najde spotřebič, který by byl osazený starou vidlicí.
Jelikož s elektrospotřebiči zacházím šetrně, a snažím se nakupovat kvalitní výrobky, mají u mne dlouhou životnost. Ve své domácnosti jsem našel 4 ks (přiznávám, z toho jedna šňůra je zralá na výměnu  ;) ).
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Michal Lužný

Spotřebič osazený starou vidlicí bych opravdu doma nenašel, zato prodlužováky, až na jednu výjimku, všechny. A jsou mi gumovými koncovkami a dostatečným průřezem rozhodně milejší než čínský šunt, byť by měl dvacet certifikací a pasoval do všech zásuvek světa.

Jiří_Hrubý

Omlouvám se, že reaguji až teď (byl jsem mimo internet) a zároveň .
Problém se zřejmě jen tak nevyřeší. Zařízení bude předáno jako homologovaný výrobek s prohlášením o shodě a do té doby se nedá nic dělat. Až po předání se "rozpadne"  na jednotlivé části, které se dají samostatně revidovat a bude možnost se pokusit  schuko jako "krajově nekompatibilní" vyhodit. Ale kvůli normám doporučujícím, nikoli vyžadujícím, v úspěch moc nedoufám.
A pokud jde o důvod, proč mi vadí- zejména prodlužováky a nedobrý pocit z PE kontaktů (jeden již ohnutý), nemluvě o skutečnosti, že jednou němec dělá pro Čechy, tak to bude dělat pořádně, stejně jako to vyžaduje v opačném případě.
Na prodlužovákách jsou zástrčky LEGRAND, gumové, ale nikoli unischuko.