• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je vhodné provést propojení hlavního přívodu v krabici pod omítkou?

Started by Ondra Kozzel, 03.12.2012, 13:28

previous topic - next topic

František Janeček

Páni kolegové, je to pěkný fujtajbl.Na jiném místě v diskusi děsí někdo učně před přerušením a novým napojením zásuvkového obvodu a tady se udělují takovéhle rady.Přívod k domovnímu rozvaděči z tří nějakých cucků s dvojím napojením.Těmto radám říkám "ŘEMESLO BRAŇ SE!!" >:(
Když se dělala ta fasáda, bylo nejlépe vidět, jak je ten přívod zmaštěný.Byl to asi velký problém udělat pořádně.Spíš nez takovouhle prasečinu bych vedení udělal nové, nepřerušené, s rezervou dimenzované a tak abych nemusel po fasádě.

Vít Rotrekl

Diskuzní otázka byla (zkráceně): Jak se zbavit krabiček na fasádě?
Že to vedení je takové a makové, že by to mělo být jinak, víme asi všichni. Tazatel dostal odpověď na otázku, co s tím udělat. A jako bonus dostal i informaci, že by to chtělo i něco na víc, než jen "zbavit" se těch krabiček.
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

František Janeček

Quote from: Vít Rotrekl on 04.12.2012, 13:15
Diskuzní otázka byla (zkráceně): Jak se zbavit krabiček na fasádě?
Že to vedení je takové a makové, že by to mělo být jinak, víme asi všichni. Tazatel dostal odpověď na otázku, co s tím udělat. A jako bonus dostal i informaci, že by to chtělo i něco na víc, než jen "zbavit" se těch krabiček.

Pane kolego, předpokládám, že to byla reakce na mne.Děkuji, číst umím.Také rozumím čtenému textu.Vím, jak zněla otázka a i v mé odpovědi je řešení, jak se zbavit krabiček na fasádě.Je to obsaženo v poslední větě.Vedení bych vedl jinudy než po fasádě!Je to možná pracnější ale mnohem čistší. :)

Vít Rotrekl

Jasně, může být pravdou. Nevíme jak ten onen dům vypadá atp...
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Ondra Kozzel

Jasné, já naprosto chápu neprofesionalitu toho řešení které tam je... Bohužel to dělal předchozí majitel ( nechal dělat) a já tam jsem teprve pár měsícu a rekonstruujeme. Elektro si dělám sám, nějaký diplom na to i mám, ale padesátku ne, čili zásuvky, krabičky, vypínače roztahám, zapojím, revizi a zapojení rozvaděče přijede udělat osoba oprávněná samozřejmně.  Sám mám rád pořádná řešení a i ke světlům tahám 2,5ku a né 1,5 atp. Samozřejmě, že třívodičová soustava s chrániči zásuvek, koupelny a venku, spotřbiče nad 2kw vlastní jištění, motorový chránič na čerpadlo do studny, max 6 zásuvek na jistič...atp. Jak jsem psal, statek je více než 200 let starý a instalace byla dělána někdy v roce 1925. Fasáda se dělala pár let zpátky a elektrikář!! ( skutečně to dostalo i revizi) udělal hlavní přívod právě přes nesmyslné dvě krabičky na fasádě se třemi různými vodiči. Proč, to se nikdo nedoví. Přitom přívod do zemědělské části ( jak jsem psal) je řešen AYKY vodičem 4x120, cca c roce 1995. Teď běží celý dům na jednu fázi přes 25A jistič D! no děs běs. Proč někdo neudělal i ten přívod pořádně netuším. Zatím rekonstrujeme pravé křídlo obytné budovy. hlavní rozvaděč s elektroměrem je boouhžel na levé části domu. Čili zatím nechám krabičky tak jak jsou a poběží to přes ten slepenec. Jakmile se bude dělat rekonstrukce levého křídla, propíchnu se z obytné části do elektroměrné skříně skrz zeď a vyvedu nový CYKY 5x10 podlahou ( taky se bude dělat) až k novému domovnímu rozvaděči. A budu mít klid a ten napojenec venku na fasádě zaházím a odpojím.... asi  nejčistší řešení :) Tak jste mě rozhoupali to udělat pořádně :) máte recht..!

Milan Hudec

Quote from: Ondra Kozzel on 04.12.2012, 14:33
Sám mám rád pořádná řešení a i ke světlům tahám 2,5ku a né 1,5 atp.

No, to zas tak chválihodné není, nic jiného, než ztíženou a tím většinou méně kvalitní montáž tím nedocílíte.

Martin H.

Quote from: Milan Hudec on 04.12.2012, 14:40
No, to zas tak chválihodné není, nic jiného, než ztíženou a tím většinou méně kvalitní montáž tím nedocílíte.

Prakticky nedávno potvrdené. 2x2,5 sa mi do originál svorkovnice svietidla nevošli.
Naštastie to bola výnimka (kábel 1,5 na posledné 3 svetlá už na stavbe nebol), nie pravidlo.

Ondra Kozzel

Nepřišlo mi tak děsné s vodiči pracovat. Do obyčejném krabice mi šly i 4 kabely a dá se to tam poskládat. Máme kamennej dům s klenbami, něco vedu i podlahou, takže jsem  volil  2,5 hlavně kvůli celkové pevnosti.