• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:53

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co s probíjející pračkou?

Started by Toraco, 20.04.2005, 11:30

previous topic - next topic

Karel Kosina

Ten RT vás uspokojil jen s tímto zjištěním,nebo to i řádně opravil?
Uvedená závada způsobovala Vámi uvedené vyhazovaní až zničení jističe,ale pokud by propojení PEN do zásuvky bylo v pořádku,tak by na tomto nikdy nemohlo být žádné zavlečené napětí ani přes uvedený zavrtaný šroubek.PEN se proudovými nárazy někde upálil a tak pokud toto nebylo opraveno,tak uvedené pospojení pračky,vany a baterie tento stav neřeší.

Jaroslav Hasala

Celé to svědčí o tom, že instalace v panelácích je nebebezpečná, díky hliníkovým vodičům a dvouvodičovému zapojení (TN-C), při poškození PEN vodiče bude na kostře spotřebiče napětí, jako v tomto případě.
Dále to svědčí o tom, že pospojení by mělo být vždy provedeno samostatným vodičem z podružné rozvodnice, ne připojené z nejbližšší zásuvky.
Dále z toho vyplývá účel použití proudových chráničů.

A na závěr, zdá se, že v Praze jsou RT hodnoceni poněkud jinak než na JM. :-(

Toraco

Prosím vás, mohl by mi někdo ze zde Vážených RT uvést,kolik by požadovali zaplacení za takové zhodnocení? Nebo kolik by jste si účtovali za revizi panelákovéhpo bytu o vel.3+1. Děkuji

Toraco

Prosím vás, mohl by mi někdo ze zde Vážených RT uvést,kolik by požadovali zaplacení za takové zhodnocení? Nebo kolik by jste si účtovali za revizi panelákovéhpo bytu o vel.3+1. Děkuji

Jan Kučera

Podle stanoviska ITI jsou před nedávnou dobou inzerované zásuvky s vestavěným chráničem nepřípustné, protože podle platných ČSN je bod rozdělení TN-C a TN.S možné provést pouze v rázváěčí (rozvodnici), což zásuvka není.

Štefan Beláň

To: Toraco,

cena revizí zde byla mnohokrát diskutována. U panelákového bytu 3+1 je rozumná cena ccá 1200,- až 2000,- Kč.

To: Kučera,

nesetkal jsem se s vyjádřením ITI o kterém hovoříte. Rovněž argumentace TN-C a TN-S je nesmyslná. Jediné omezení k použití je, kam a pro jakou ochranu chci zásuvku nebo vidlici s chráničem použít. Odpověď najdete v této diskusi - viz 22.04.2005.

Chránič chrání - jistič jistí.

Petr Moravec

Opis TORACO -Tak dnes vše prozkoumal RT. A víte kde byl problém? Známý,když si dělal obklady v koupelně, tak k jádru šrouboval nějakou lištu na uchycení toho obkladu a tím šroubkem nechtěně "provrtal" tak nešikovně L a PEN a to tak, že mezi šroubkem a PEn vznikal přechodový odpor. To podle Rt způsoboval onen problém. No ani nechtějte kolik si zaúčtoval. Hledal to tak asi přes hodinu a půl a chtěl 2300Kč. To snad není možné. Ale hlavně že to jede.

TO: Toraco
OD RT je toto dost divné vysvětlení.
Nebo jste to zmotal vy.
Pokud by byl šroubek mezi vodiči L a PEN byl by to zkrat a opětovným nahazováním jističe se dejme tomu něco upálilo otázka je... - co se upálilo.
Uf a přechodový odpor mezi šroubkem a PEN?
Tomu už vůbec nerozumím. Je mi smutno.
Víte ono v soustavě TN-C nějaké napětí na vodiči PEN proti zemi při zatížení u spotřebiče bude to je dáno úbytkem napětí na tomto vodiči.
Ale šroubek, který se dejme tomu dotýká vodiče PEN
blíže ke zdroji něž je vlastní spotřebič neovlivní nijak napětí na spotřebiči (pokud ho nepřeruší).
Jaký byl izolační stav jednotlivých vodičů proti zemi a jaká byla impedance měřená na zásuvce to jsou základní parametry z nichž lze něco vydumat.
Ale pevně věřím, že tato měření provedl a vedení opravil, tak aby parametry vedení vyhovovaly.
A vše je z hlediska bezpečnosti v pořádku alespoň podle norem platných v době výstavby.
A ta cena je dost nadstandard. Ale třeba je z daleka a jel taxikem. To je pokus o žert.:-).

Jaroslav Hasala

K té ceně:
Pokud bych to chápal jako opravu v HZS, tak to vychází dost zajímavě...

Oldřich Osmík, Ing

- Určitě zavolat odborníka přes opravy praček a eventuálně odborníka na elektroinstalace.
- Nemáte pračku připojenou přes prodlužku nebo vypálenou zásuvku?
- Sám se raději nepokoušejte řešit tento problém. Elektrika není vidět a potvora i přes to dokáže vážně ublížit.
                                                    Osmik

Jaroslav Kořínek

Podle popisu se domnívám, že se zde jedná o soustavu TN-C.
1-zkuste zjistit proč ochranný vodič vykazuje naměřenou hodnotu větší jak 0.1ohm
2-neprováděla se rekonstrukce vodovodního potrubí v tomto domě ?
3- pokud ano - byly rozvody vody nahrazeny  trubkami PE nebo železezem?
4- pokud byl použit PE (umělá hmota)je provedeno natažení uzemnovacího vodiče v celé délce nových rozvodů ?
5-prohlédněte a MĚŘTE až zjistíte kde je chyba. Domnívám se že se zde jedná o starší bytovou zástavbu , cca 20 možná více roku starou a vše v té době bylo provedeno dle ČSN  34 1010. Postupujte proto ve smyslu této normy a nehledejte problém tam, kde není. Určitě se dopracujete pravdy, že je někde něco rozpojeno . Jaryn

Štefan Beláň

To: Kořínek,

tomu říkám "objevení Ameriky". Vy jste vůbec nečetl diskusi, která obsahuje 45 vyjádření !

Georgis Fasulis

To Beláň: Klid, já si spíš myslím, že pan Kořínek si nevšiml na monitoru, že diskuse nemá jen 1. stránku a tu 2. a 3. prostě tím pádem nečetl. To se stane. :-)

G.F

Petr Moravec

Karel Kosina

Nedala mi klidu informace v této diskusi od Toraco ze dne 21.04.2005 15:32 o stažení nějakých proudových chráničů v zásuvce případně v zástrčce od ČOI a tak jsem jim zaslal na tuto problematiku svůj dotaz.Zde je jejich vyjádření.
Vážený pane  Kosino,
k Vašemu emailu ze dne 22. dubna sdělujeme následující.
Předpokládáme, že se ptáte na výrobek - Proudový chránič LEGRAND 503 67.Z provedených zkoušek vyplývá,že u výrobku hrozí:
1) nebezpečí úrazu elektrickým proudem;chybí označení na chrániči,že výrobek plní požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem pouze v případě,že je neporušena celistvost ochranného vodiče.
2)nebezpečí úrazu elektrickým proudem; při odpojení spotřebiče od síťového zdroje není dodržena bezpečná vzdálenost kontaktů ochranného relé ve vypnutém stavu.Předepsaná vzdálenost mezi kontakty činí 3 mm,naměřeno bylo pouze 1 mm.
Informace pouze o vybraných výrobcích jsou uvedeny na serveru www.coi.cz.Zde hledejte v nabídce TISKOVÉ ZPRÁVY a dále postupně na odkazy Aktuality nebo Archiv.
Další informace o výrobcích,které mohou být nebezpečné, jsou uvedeny na serveru www.spotrebitel.cz. Na podstránce Spotřebitel jsou vpravo na seznamu uvedeny Týdenní přehledy hlášení výrobků v systému RAPEX.
S pozdravem
Ing. Vladimír Vosátka

Josef Hubáček

Nemusí jít ani o poškozený kabel. Byl jsem přizván k případu, kdy při nahazování stěny dostávali zedníci elektrické rány. Měření izolace prokázalo částečný zkrat. K mému překvapení však o zkrat nešlo, ale instalace zřejmě pamatovala první republiku. Byla provedena kabely s papírovou izolací a páni zedníci, aby nemuseli tolik nahazovat zničili trubky, ve kterých byla původně instalace uložena. Vlhko z čerstvé malty potom vykonalo své.

Georgis Fasulis

Papírová izolace časem trouchniví a uhelnatí a tím se stává vodivou, U příliš starých instalací (z první republiky) je to nebezpečné a je třeba s takovým nebezpečím počítat. Já bych takovou instalaci neprovozoval ani minutu.

G.F

Štefan Beláň

To: Kosina

Prohlédl jsem si uvedený typ : Proudový chránič (RCCB) ,,Legrand", č. 50 367.  Vyrobeno ve Francii.

Pro všeobecnou informovanost uvádím, že se jedná o přenosný proudový chránič do zásuvky. S tímto výrobkem jsem se v praxi zatím nesetkal. Znám přenosný chránič do zásuvky jenom od  F&G  "Steckmat DX". 

Předpokládám (zatím), že ostatní typy chráničů instalovaných přímo v zásuvkách nebo ve vidlicích vyhovují předpisům a mohou se používat.