• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:11

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co s probíjející pračkou?

Started by Toraco, 20.04.2005, 11:30

previous topic - next topic

Toraco

20.04.2005, 11:30 Last Edit: 10.05.2008, 22:08 by Administrátor fóra, čistič
Když manželka přítele pustí pračku a náhodou se dotkne jednou rukou pračky a druhou vodovodní baterie nebo vany, říká,že ji "kopne" a někdy zase třeba jen cítí slabší či silnější brnění.

Nevíte v čem to může být?

Jaroslav Hasala

V čem by to tak mohlo být? :-)
1) v koupelně není provedeno ochranné pospojení.
2) pračka je zřejmě vadná - "probíjí"
3) kovové části pračky nejsou řádně spojené s ochranným vodičem.
4) zásuvka pro pračku pravděpodobně není připojena přes proudový chránič s reziduálním proudem do 30 mA.

Nejspíše to bude tohle všechno dohromady.
Nechte instalaci i pračku ověřit odborníkem, nejlépe revizním technikem, ten by měl být k tomu vybaven.

Mirek Karel

Třeba se chce zbavit manželky ! Ale vážně, písemnou formou se radu nedozvíte.Nechte si provést revizi spotřebiče a revizi el.instalace.Jediná možná rada.

Georgis Fasulis

To Toraco: To není legrace, urychleně dejte elektroinstalaci v koupelně dopořádku než se stane tragédie (kdyby byla el.inst. v pořádku, tak proud. chránič pračku vypne, ale asi ho tam nemáte). Pospojení taky asi není. Pan Hasala vám ostatně napsal přesně všechny možné příčiny v čem to může být. v každém případě pračka probíjí a není bezpečná. Nepodceňujte to.

G.F

Stanislav Školník

Postup:
1) Přesvědčit se zda vaše polovička ještě žije.
2) Odpojit pračku ze zásuvky a nepoužívat ani jedno.
3) Sehnat revizního technika, který vám vše změří a rozhodne co je špatně, popřípadě závady odstraní.
5) S radostí zaplaťte a buďte rád že to takto dopadlo.

Toraco

Proudový chránič nemá. V paneláku má el. instalaci TN-C fázový a PEn,takže ani chránič instalovat nelze. Změřil jsem mu odpor mezi vanou a uzemnovacim vodicem a odpor byl kolem 2kOhm

Josef Nosek

Pospojením v koupelně zajistíte vyrovnání rozdílů napětí mezi kovovými částmi kterých se lze dotknout. Proudovým chráničem zabráníte aby nebezpečný proud unikal z poškozené pračky nebo vedení do kostry. Ale ani jedním neodstraníte příčinu závady. Jestliže pračka probíjí, nemá přívodní vodič PEN nulový potenciál, ale je na něm napětí. Myslím že bude špatný spoj v zásuvce, v krabice, nebo kdekoli na trase. Na tomto špatném spoji se vytváří úbytek napětí, který může vyvolat brnění při doteku s jinými vodivými částmi které nejsou pospojeny. Pokud je to v paneláku, napětí může přijít i z druhé strany odjinud a rozdíl napětí je proti uzemněné pračce. V každém případě to chce odborníka který to posoudí na místě.
Pokud spoj není trvale špatný, tak je možné že to změřením nepozná. Je třeba vizuelné zkontrolovat spoje.

Petr Moravec

Opravdu toto není legrace!
Jde až o život.
Dokud stav neověří RT
Dal bych na dveře koupelny cedulku
Vstup ZAKÁZÁN.
PS: Pračka vůbec nemusí být vadná
spíš to vypadá na uvolněný PEN.
Ale to je zde už všechno uvedeno.

Petr Doležal

že instalace je navíc procvedena v hliníku, který "teče za studena" a že je problém na šroubových spojích vodiče PEN.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení

Karel Kosina

To:Toraco
Ohledně nebezpečnosti platí co uvádějí kolegové,jen bych chtěl poznamenat,že i při síti TN-C jsou řešení pro instalaci proudového chrániče pro určený spotřebič nebo okruh.Jsou zásuvky vybavené chráničem,případně i zástrčky.

Toraco

Ano instalace je hliník.
Jinak o možnosti zásuvek s chráničem jsem se už informoval a bylo mi oznámeno,že tyto zásuvky stáhla ČOI.

Radomír Zacpal

Pokud je mezi vanou a zemnícím vodičem 2 kOhmy tak je jasné, že tu není provedeno pospojování.Nebo je velice špatné.Přechodový odpor spoje ochranného vodiče nemá být větší než 0,1 Ohm.Přidáme-li k tomu kousek měděného vodiče k pospojování ( 4 mm2 ) tak se ta hodnota (0,1 Ohm ) o mnoho nezmění.Pokud bude dobré pospojování, nemělo by docházet k rozdílu potenciálu mezi pračkou a např.vanou.

Štefan Beláň

Měl jsem  zvláštní případ. Stěžovala si jedna paní, že když vytírá podlahu v koupelně a dotkne se sprchového jádra nebo potrubí, dostane ránu nebo jí to brní.

Měřil jsem a měřil pospojení a NIC ? Vše řádně uzemněné, impedance 0,5 ohmů. Nakonec jsem vzal ten mokrej hadr a ono mne to brnělo také. Použil jsem doutnavku a ta proti kostře sprchového jádra i proti potrubí vody svítila !

Problém byl v podlaze. Po dlouhém hledání jsem našel poškozený kabel na chodbě z druhé strany koupelny. Jednalo se o starý cihlový dům s navlhlým zdivem. Zeď byla v dotyku s živou částí poškozeného kabelu.

Poznámka: " Proč měřit izolační stav, když všechno funguje ? " Každý RT ví, o čem hovořím. Já taky ne.....!

Chránič chrání - jistič jistí.

Toraco

Víte co jsem zjistil, jen tak ze zajimavosti jsem si zmeril odpor mezi ochranym kolikem v zasuvce a vanou a na meraku se mi ukazal odpor take kolem 15kOhm. Je to normalni???

Jaroslav Hasala

To Toraco:
Normální to není, v koupelně buďto není vůbec provedené ochranné pospojování, nebo je nějakým způsobem poškozené, takže neplní svou funkci.
BTW také záleží, čím to měříte, ne náhodou se má měření přechodových odporů provádět proudem min. 0,2A, nějaký univerzální multimetr nemusí v tomto případě ukazovat správně.
Na každý pád je nutná odborná prohlídka.

Karel Kosina

Osobně jsem nezaznamenal nějakou informaci o stažení ČOI zásuvek s proudovým chráničem,jak uvádí uživatel Toraco.Možná se jednalo o nějaký výrobek od necertifikovaného výrobce a doufám že se toto nevztahovalo ke všem typům.Několik certifikovaných jsem jich již instaloval a tak pokud někdo víte něco bližšího prosím o informaci-nerad bych rozšířil skupinu Hrobař varuje:-)

Štefan Beláň

To: Toraco,

také jsem neslyšel o zákazu používání zásuvek s vestavěným chráničem, stejně jak uvádí p. Kosina.

I když použijete do koupelny zásuvku s vestavěným chráničem, uděláte alespoň něco pro bezpečnost, ale nesplníte tím požadavek ČSN 33 2000-7-701, jak si někteří elektrikáři chybně vysvětlují. Podmínka proudového chrániče 30 mA do koupelen je pro přívodní vedení ( napájecí obvod ) z důvodu doplňkové ochrany živých částí ( například navrtání kabelu ).

Tyto vestavěné chrániče v zásuvkách nebo chrániče  přenosné k připojení do zásuvky nebo instalované ve vidlicích  vyhovují například pro spotřebiče napojené z budovy do venkovního prostředí, na  zahradu a podobně.

Tolik pro upřesnění.

Chránič chrání - jistič jistí.

Toraco

Musím se jít poohlédnout po nějakém RT. Nevíte o někom kdo je z Ostavaska? A jeste jsem se chtel zeptat na pripominku pana Hasaly. jakým způsobem se měří přechodové odpory proudem 200mA? né že bych to chtěl dělat-to v žádném případě, věc přenechám na odborníkovi, jen mě to zajíma. Děkuji