• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 18:29

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Moze sa HOP pripojit na jednu skusobnu svorku so zvodom bleskozvodu?

Started by fricoman2000, 10.01.2013, 14:51

previous topic - next topic

fricoman2000

Quote from: Ján Garaj on 11.01.2013, 22:14

Tak opäť sa urážate a ani neviete čo píšete. Som len jeden z tých ktorý má na tieto práce = elektromontáže aj riadenie = nielen vzdelanie ale aj oprávnenie( to už som si neobnovil, mám už skoro sedemdesiat rokov, tak ma to veľmi nebaví), a naviac som si zabezpečil na stavbu (už tretiu svoju  RD) aj Stavebný dozor = kompetentnú oprávnenú osobu. Pri všetkých prácach o ktorých tu básnite som bol. Tak si naozaj rozmyslite čo a pre koho píšete. Máte pravdu, takým spôsobom, ako ste sa chceli Vy uistiť o správnosti svojho konania sa nedozviete nič.

Aj vam sa pane hlboko ospravedlnujem. s uctou Martin Kravcik

fricoman2000

dobre vyhrali ste. priznavam ze to ze som sa do toho pustil sam bola chyba. je nejaka legalna a malo bolestna forma ako tu moju nekvalifikovanu kablovacku posvetit bez toho aby mi tahal nove kable niekto kvalifikovany? Je to mozne zlegalizovat tak aby nikto neriskoval zlu povest?

fricoman2000

pripominam ze kable su uz pod betonom, ale stierky este nie su nahodene

fricoman2000

Milan Hudec

Uvažování ve stylu v nnrmě to není, nemusím svédčí v lepším případě o nevyzrálosti

Vladimír Brok

Já už jsem také, podobně jako pan kolega Mařík dlouho nepřispěl do diskuze, ale teď nějak musím. Nedávno jsem slyšel takový nic moc vtip, který ale podle mého názoru vtipně vystihuje situaci:
"Bohatý američan (rus, číňan, čech, slovák, no prostě člověk) se rozhodl, že si zajede na svoji chatu v odlehlé horské oblasti. Mrzlo, jen praštělo, ale klimoška v autě fungovala jako vždy bezvadně a tak cesta probíhala nerušeně až do okamžiku, než to auto z ničeho nic "chcíplo". Všechny pokusy ho znovu nastartovat selhaly a tak nezbylo, než začít uvažovat, jak to vyřešit. Mobilní signál=0 a satelitní telefon doma v garáži. Tak .........nebudu to natahovat, naštěstí američan došel do nedaleké osady ve které šťastnou náhodou žil-byl opravář aut, ten dojel s američanem zpátky k autu, zvedl kapotu, chvíli něco pod ní počudlal, pak vzal kladívko, dvakrát s ním někam ťukl a............no samo, auto šlo zase nastartovat. Američan zajásal a zeptal se opraváře, co je dlužen. A ten řekl: "Pane, dostanu od vás 1000 dolarů". No to bylo i na bohatého američana trochu moc a tak zaprotestoval, že za dva poklepy kladívkem to je docela drzost a příliš! A opravář mu řekl: Pane, za dvě klepnutí kladívkem od vás dostanu 2 dolary a těch 998 dolarů dostanu za to, že jsem věděl KAM".
Zdravím všechny diskutující a přeji pěkný víkend.
BrOK

Jiří Schwarz

Quote from: Vladimír Brok on 12.01.2013, 09:43
... Pane, za dvě klepnutí kladívkem od vás dostanu 2 dolary a těch 998 dolarů dostanu za to, že jsem věděl KAM".
Zdravím všechny diskutující a přeji pěkný víkend.

(jednicka)

Tak to vypadá, že je tu další vlákno s jedním výsledkem - zklamaný tazatel, který si z rad nesloží "něco jako projekt" aby ušetřil...
Některé věci nejdou na dálku zodpovědně řešit.
A mnoho "drobností" je lepší mít vyřešeno před začátkem, než je dodatečně zachraňovat.
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

František Šohajda

QuoteTak to vypadá, že je tu další vlákno s jedním výsledkem - zklamaný tazatel, který si z rad nesloží "něco jako projekt" aby ušetřil...
Některé věci nejdou na dálku zodpovědně řešit.

I nablízko !!
Když si tazatel zavolá 3projektanty budou z toho 4 řešení !! ;D ;D ;D ;D
Každé jiné, a 100% každé dle normy!!!
Také si nic moc nepomůže!!   ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Pavel Horský

Quote from: fricoman2000 on 11.01.2013, 15:26
A co tak dodat nejake voditko, kde se mohl tupy, hlupy a nevzdelany investor, ktory kazde jedno nebezpecenstvo s radostou odignoruje, doinformovat a zobrat na vedomie ake nebezpecenstvo to vlastne odignoroval?
myslim, ze vyjadrim nazor vacsiny investorov, ked poviem, ze ak by nam bolo kazde jedno riziko zodpovedne podane a vysvetlene tak by sme urcite neriskovali vylucenim nejakych dolezitych skutocnosti. Ja teda urcite nie. Pre mna je bezpecnost priorita c.1. A verim tomu ze pre svoju bezpecnost urobim viac, ked si co to nastudujem a urobim sam, ako ked si na stavbu zavolam nejakeho "odbornika s papierom" a slepo mu budem doverovat

Nebojte se, už se na tom pracuje. Tento rok se chystám vydat miniseriál s tématem, který bude investory a laiky jistě zajímat. Vydán bude zatím jen v regionálním plátku a pak se uvidí.
Tak jsem se rozhodl bojovat s lemply, co nám kazí jméno.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Pavel Horský

Quote from: fricoman2000 on 11.01.2013, 21:22
  Priznavam nemam uplne vsetky potrebne suvislosti ale na to ste tu aby ste moje vysledky skontrolovali a opravili.

Ale to si tu z nás děláte opravdu prdel, ne?
Je vidět, že nechápete základní principy.
Ach jo  (zle)
Revizní technik E1B

Milan Hudec

Ján Garaj

Quote from: Pavel Horský on 12.01.2013, 14:14
Nebojte se, už se na tom pracuje. Tento rok se chystám vydat miniseriál s tématem, který bude investory a laiky jistě zajímat. Vydán bude zatím jen v regionálním plátku a pak se uvidí.

Prosím Pavle som ďaľší záujemca na rade. Vážne.

Jan Alin

Quote from: Pavel Horský on 12.01.2013, 14:14

Zřejmě nebudu v dosahu regionálního plátku. Také bych se hlásil o jedno vydání. Jaký bude mít ten miniseriál název? "Rockerův hněv 2013."  :D

Pavel Horský

Rockerův hněv 2013  :D :D :D :D To není špatné  :D

Chce to čas a domluvu s vedením regionálního plátku Region Podbořanska. Z jednání, které proběhlo minulý rok jsem moc nadšený nebyl. Nezajímalo je co o čem bude, ale hlavně cena, kolik jsem ochotný zaplatit. Tak já jim zaplním kousek stránky, pravděpodobně přispěji i ke čtenosti a oni chtějí ještě peníze?! Platit za to nikomu nebudu. To ne.

A pro vás kolegáčkové tam žádné novinky nebudou  :D
Budu se snažit polopaticky vysvětlit jasné postupy montáže jednotlivých etap elektroinstalace, základovým zemničem počínaje, přes elektroinstalaci a hromosvodem konče.
Pak zájemcům samozřejmě zašlu  ;) (dance)
Revizní technik E1B

Ján Garaj

V našich diskúziách sú novinkami dotazy charakteru uvedené v tomto vlákne. Ja si vážim váš prístup v tom, že aj napriek nevďačnosti témy sa tomu idete venovať. a rád si to prečítam.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: pegas100 on 11.01.2013, 18:09
Tazatel se v první otázce tázal,zda může připojit HOP ke svodu k zemniči pro hromosvod. Můžete prosím uvést v které normě a článku, je uvedené v jakých místech v obvodovém základovém zemniči, se připojují vývody pro hromosvod a pro HOP. Může být napojen vývod pro HOP a pro svod z hromosvodové soustavy třeba 10cm vede sebe na základovém zemniči (pásku)?

V současně platné ČSN 332000-5-54 ed.3 tuto informaci nenajdete pouze je v na straně 28 uvedeno Příloha informativní dle které jsou ze základového zemniče T1 vyvedeny 3 vodiče o vzdálenosti mezi nimi není uvedeno nic.
Možná to bude v ed.4 nebo je to tajemství uvidíme.
V uvedené normě jsou zajímavé informace jako například v příloze C.5.2. uvedeno Beton použitý v základech by měl obsahovat alespoň 240kg cementu na 1m3 betonu.

Milan Hudec

Zatímco cement patří mezi hydraulická pojiva, kdy poměr záleží na konzisteci výsledné směs, vápno a sádra jsou pojiva vzdušná, kde se výsledná konzistence počítá trochu jinak, takže netuším čemu se divíte.

Proč by měla být v normě každá prkotina, která je snad elektricky vzdělanému člověku jasná ......... nechápu také.

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 14.01.2013, 13:36
netuším čemu se divíte.

Nedivím se ničemu jen konstatuji, tato informace v normě není.