• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Aky pouzit prierez vodica od RE do domu?

Started by otazka, 12.02.2013, 18:02

previous topic - next topic

Kalina Jiří

Pane Hájek,
není přehnané ošetřovat nerez V4A proti korozi? Jaká hrozí rizika?

František Šohajda

I já jsem myslel že slovo nerez....je odvozeno od nerezivěti ?
A ono je to jako FeZn !  Koroduje... (zle)
Tak to pak není dobrá výhra ! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Každý kov oxiduje, rozdíl je v krystalickém posunu zrn, nevím jak je to zcela přesně u Dehnü, ale obecně se spojovací materiál ač se nazývá stejně jako materiál konstrukční vyrábí trochu jinak s ohledem na potřebnou pevnost, problémem pak je styk obou součástí, kdy si svoji ochranou vrstu nevytvoří každý vlastní, ale v místě největšího tlaku je společná, dalším problémem jsou miniaturní posuny ve spoji vlivem chvění, v těchto případech lze doporučit spoj do Y, kdy pohyby přesuneme jen na vlastní konstrukční materiál

Fuk Tomáš

Quote from: František Šohajda on 03.03.2013, 11:13
I já jsem myslel že slovo nerez....je odvozeno od nerezivěti ?
A ono je to jako FeZn !  Koroduje... (zle)...
Koroduje všechno, co obsahuje železo. Jestli chcete totálně korozivzdorný materiál, tak bych doporučil W, Pt, Au. Je ale rozdíl, jestli je životnost 20 let nebo např. 200 let. Záleží na Vašich prioritách - pokud chcete mít jistotu, že ani Vaše děti s tím nebudou mít starost, tak je volba jasná.

Quote from: Milan Hudec on 03.03.2013, 11:31
...obecně se spojovací materiál ač se nazývá stejně jako materiál konstrukční vyrábí trochu jinak s ohledem na potřebnou pevnost, problémem pak je styk obou součástí...
Jj, navíc se nedělá z téže vsázky. Další problém je, že různé části zemniče mohou být v chemicky odlišné zemině, takže ani nějaká elektrochemická koroze, byť slabá a pomalá, není vyloučena. Proto se vždy oplatí spoj chránit.
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Kalina Jiří

Milan Hudec

Quote from: Kalina Jiří on 03.03.2013, 11:45
No a hlavně ti mravenci. ;)

Kolego pozor na ně, elektrika není pouze Ohmův zákon, je dobré brát v potaz další souvislosti :)

Jiří Mudra

Quote from: Petrpavlicek1 on 01.03.2013, 11:11
Já ani neslyšel o nikom, že by ji měl.

Tak já se přiznám: pásek mám uskladněn a čekám jen na příhodné podmínky, aby skončil v zemi. Nechci v tomto ohledu kolem domu v budoucnosti znovu kopat.
Elektrikář - údržbář §6, §8

Milan Hudec

Jaroslav Hasala

Už několikrát jsem si všiml, že na korozi uzemnění má dost zásadní vliv to, jestli uzemněním protéká nějaký proud.
Například při demolici jedné budovy byl velký rozdíl mezi uzemněním, které bylo využito pro přizemnění vodiče PEN (zde se dají předpokládat nějaké proudy) a uzemněním, které bylo využito pouze pro hromosvody. 
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz