• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?

Started by Petr Černoch, 13.02.2013, 07:48

previous topic - next topic

Milan Hudec

Stejně to je s třebas s jističi a dalším materiálem, proto platí pravidlo nekupovat nijaké šmejdy, ale lety provozu vyzkoušené výrobky, je pro mne jistým překvapením, že i p.Ratiborský tímto dotazem přispěje k pouźívání kvalitních svodičů, mezi které Dehn zaslouženě patří

Jan Franěk

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.02.2013, 10:31
K napsání mých příspěvků mne inspirovala otázka tazatele :
Petr Černoch
ze dne : 21.02.2013, 18:02 »  

To je pochopitelné.

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.02.2013, 10:31
Předpokládal jsem,že výrobci popř. prodejci budou aktivní sami,asi jsem se mýlil.

Asi ano. Těch ochotných a aktivních je opravdu pomálu. Nezapomeňme, že jde ve většině případů o dobrovolnou činnost. NIkdo je nenutí sledovat diskuse a "bojovat" za své produkty. O to větší dík patří těm, co jsou ochotni něco udělat navíc, nad rámec pracovní smlouvy

Něco málo z diskusí. ALe nechá se tam toho "nazobat" i více.  o:-)

"http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1284.0.html";

Quote from: Milan Hudec on 25.02.2013, 10:41
Stejně to je s třebas s jističi a dalším materiálem, proto platí pravidlo nekupovat nijaké šmejdy, ale lety provozu vyzkoušené výrobky, je pro mne jistým překvapením, že i p.Ratiborský tímto dotazem přispěje k pouźívání kvalitních svodičů, mezi které Dehn zaslouženě patří

(jednicka)  
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Jaroslav Ratiborský

NIkdo je nenutí sledovat diskuse  
[/quote]
Naštěstí nikdo takový neexistuje.

Informace o: vlastnostech přepěťových ochran po skončení záruční doby.
Ve vámi uváděných diskuzích není.

To mne však vůbec nepřekvapilo.

Zobat nelze ,není co.

Milan Hudec

Pokud vám p.Ratiborský mohu doporučit, tak coby první stupeň používejte výrobky s co nejvyšší hodnotou vlnolamu, budou tak méně namáhány další varistorové stupně,

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 25.02.2013, 13:19
Pokud vám p.Ratiborský mohu doporučit, tak coby první stupeň používejte výrobky s co nejvyšší hodnotou vlnolamu, budou tak méně namáhány další varistorové stupně,

Takto konkrétní odpověď bych od vás nečekal,velmi zajímavá a přínosná hlavně pro tazatele.

Jan Franěk

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.02.2013, 13:00
Informace o: vlastnostech přepěťových ochran po skončení záruční doby.
Ve vámi uváděných diskuzích není.

To sice přímo není, ale pořád se vás snažím navést na potřebu měření varistorů, kdy zjistíte, jak na tom jsou. Pokud se dostanou mimo výrobcem doporučený rámec, je nutno je vyměnit, jinak je ochrana nefunkční. Co jiného by jste asi čekal, než to, že se bude po garantované době, nějakým způsobem kontrolovat funkčnost ochrany.

Jinak jsou na trhu výrobci, kteří ručí za tyto výrobky až 10let.. Koupí toho nejlevnějšího, se vždy prostě neušetří.

Opět přiložím na ukázku jeden článek
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

Milan Hudec

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 25.02.2013, 13:43
Takto konkrétní odpověď bych od vás nečekal.

To co jsem napsal u nás ví každé malé pískle, skutečná moudra o přepěťovkách si schovávám pro ty co mají o věc skutený zájem :)

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Milan Hudec on 25.02.2013, 14:07
To co jsem napsal u nás ví každé malé pískle, skutečná moudra o přepěťovkách si schovávám pro ty co mají o věc skutený zájem :)

Tak proč s tím přispíváte do diskuzí na portále elektrika ?
Děti v mateřských školkách mají někdy rády vyprávění o strašidlech tak zkuste tam a uvidíte možná budete mít úspěch.

Milan Hudec

26.02.2013, 06:42 #116 Last Edit: 26.02.2013, 07:21 by Pavel Horský
Protože ty dětí v tom mají na rozdíl od některých elektrikářů již jasno

MODERÁTOR: PÁNOVÉ, ALE K VĚCI.
                      VZÁJEMNÉ NAPADÁNÍ JEST NEJLEPŠÍ CESTOU K BANu

Jaroslav Ratiborský

26.02.2013, 07:06 #117 Last Edit: 26.02.2013, 07:20 by Pavel Horský
Quote from: Milan Hudec on 26.02.2013, 06:42
Protože ty dětí v tom mají na rozdíl od některých elektrikářů již jasno

Myslíte ?
Spíš máte příliš bujnou fantazii ,doporučuji vám mělké přistání do reality.

MODERÁTOR: PÁNOVÉ, ALE K VĚCI.
                      VZÁJEMNÉ NAPADÁNÍ JEST NEJLEPŠÍ CESTOU K BANu

Jaroslav Ratiborský

Děkuji za upozornění, už budu zticha.

Jaroslav Ratiborský

Na průběhu diskuze k otázce tazatele je zajímavý poměrně malý zájem ze strany výrobců popřípadě prodejců přepěťovek,asi mají splněno.

Jan Hájek

Ano, na všechny Vaše otázky  již zde na fóru bylo několikrát odpovězeno, případně jsou odpovědí nalezitelné v archivu. Pokud selže systém selekce ze strany státu a elektrotechnice se mohou věnovat i osoby bez základních znalostí, není úkolem diskuzí ani diskutujících, toto selhání státu napravovat.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jaroslav Ratiborský

Quote from: Jan Hájek on 26.02.2013, 12:34
Ano, na všechny Vaše otázky  již zde na fóru bylo několikrát odpovězeno, případně jsou odpovědí nalezitelné v archivu. Pokud selže systém selekce ze strany státu a elektrotechnice se mohou věnovat i osoby bez základních znalostí, není úkolem diskuzí ani diskutujících, toto selhání státu napravovat.

Tak konkrétní odpověď autor otázky Petr Černoch asi nečekal.Možná vám poděkuje.

Petr Černoch

Quote from: Jan Hájek on 26.02.2013, 12:34

Nevím jestli to bylo míněno na mě nebo p. Ratiborského, tak odpovím za sebe. Jsem vyučený elektromechanik a posichrované to mám nadstavbou s maturitou. Takže jakž takž elektro vzdělání mám, snad  :) padesátku §7 mám ještě platnou, i když se momentálně živím jiným oborem. Co se týká dostupnosti informací, velká část tohoto fóra je nepřístupná bez verifikace, ale to brzy napravím a udělám si ji. Po prvotním příspěvku jsem se přece jen víc věnoval studiu aplikačních doporučení přepěťových ochran a je mi celkem jasné jak to má být "správně", teď už mě hlavně zajímá jak se to dělá v reálu. Protože pokud bych měl dodržet všechna doporučení, tak by bylo nejlepší vytrhat všechny dráty ze zdi a natahat je jinak, nebo nejlépe zbořit celý dům a postavit ho nový jinak  :D

Oldřich Morávek

Neberte to tak pesimisticky  ;) .
Všechno jde chránit, jen je otázka na jakou úroveň, jak moc složitě a hlavně jak moc draze.
Vždy je to kompromis, mezi nejvyšší možnou dosažitelnou ochranou a reálnou otřebou, respektive ekonomickými možnostmi investora.

Vykročil jste správným směrem.
Chcete chránit svůj majetek a hlavně rodinu.
Schánite informace.
Teď jde jen o to, jak to udělat bez zbytečných investic.
(jednicka)

Jaroslav Ratiborský

Vzhledem k počtu shlédnutí se pokusím toto téma udržet nad vodou otázkou :
V ČR není výrobce popřípadě prodejce,který by poradil panu Černochovi a odpověděl na konkrétní otázku ?
Rád bych doplnil do stávající elektroinstalace přepěťovou ochranu. Elektroměrný rozvaděč je před domem, potom cca 15m čtyřžilového kabelu pod zemí do hlavního rozvaděče v domě. Tam se síť rozděluje z TN-C na TN-S. Ve spodní řadě rozvaděče je hlavní vypínač, vedle je 7 volných modulů. Nad hlavním vypínačem je centrální proudový chránič pro přízemí a z vypínače jde dále vedení do podružného rozvaděče v prvním patře, kde je opět proudový chránič pro celé patro. Moje představa je taková, že vedle hlavního vypínače umístím třípólový svodič přepětí, zřejmě Citel DS133S-230 třídy 1+2 zabírající tři moduly a propojím ho lištou s hlavním vypínačem, ještě před chráničem. Potud v tom mám celkem jasno, ale nejsem si jistý, jestli má smysl přidat do vedlejších volných modulů i třípolovou ochranu typu 3, případně 2+3. Nebude tam zbytečná? nebo bude vhodnější dát čtyřpólovou až za chrániče do každého patra? jen podotknu, že jsem vyučený elektrikář, i když v oboru momentálně nepracuji. Takže není problém že bych si to nezvládl zapojit.

Robert Jedek

Quote from: Jaroslav Ratiborský on 28.02.2013, 06:11
Vzhledem k počtu shlédnutí se pokusím toto téma udržet nad vodou otázkou :
V ČR není výrobce popřípadě prodejce,který by poradil panu Černochovi a odpověděl na konkrétní otázku ?

Právě díky rozsáhlosti je toto téma dosti nepřehledné, ale po rychlém zhlédnutí jsem přesvědčen, že už bylo na vše odpovězeno.

Výrobci mají svou technickou podporu, tak bude víc než rozumné, ptát se výrobců právě tam.

Pokud by tazatel chtěl posoudit projekt, popřípadě provedení instalace montážní firmou, protože ví, nebo slyšel, že je spousta věcí které se dají zkazit, dobře by udělal  :)