• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Potvrďíte mi závazně správné připojení trouby a varné desky?

Started by Daniel Müller, 16.03.2013, 23:34

previous topic - next topic

Jiří Schwarz

Quote from: David Hruda on 17.03.2013, 18:34
... provozní slepota mnohokrát způsobí, že ten, kdo práci provedl, nevidí zřejmou chybu a ten druhý ji vidí hned. ...

Přesně tak.
Najít chybu "sám ve svém díle", to dá práci...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Lukáš Rotrekl

A že je udělají i staří mazáci při rutinních činnostech, prostě z nepozornosti...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroslav Minařík

Všímáte si jak se to stále opakuje?
S takovými znalostmi by nás vyhodili po měsíci v prvním ročníku střední. Natož aby nás někdo pustil něco zapojovat. Dokonale popíše jak moc tomu nerozumí a že to riziko podstoupí. Ale osob znalých se raději zeptá. Pokud osoby znalé sdělí, že se toho nemá dotýkat, jsme v tom lepším případě označeni za "špatné fórum".

.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Daniel Hudzík

Milý pane, až to zapojíte, napiste nam sem Vasu adresu, myslim ze Elektrika.tv si to pride natocit este pred tym ako vyhorite
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.

Jaroslav Hasala

V elektrotechnice a u bytových instalací zvláště platí určité standardy.
Pokud je samostatná varná deska a samostatná el. trouba, pro varnou desku by měl být připraven kabel CYKY 5J(C)x 2,5, pro el. troubu by měl být připraven kabel 3J(C)x 2,5.

Každé jiné řešení už potom zavání improvizací.

Co se týká vypínače pro varnou desku, nejsou na to jednotné výklady, podle mého soudu není nutný - za předpokladu, že je vývod pro varnou připojen na samostatný okruh a samostatný jistič. 
elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

Pavel Sládek148

Zásuvku pro troubu bych raději viděl mimo troubu - ne přímo za ní. Takto budete muset při odpojování vždy troubu vytáhnout.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Jaroslav Hasala on 18.03.2013, 10:16
Co se týká vypínače pro varnou desku, nejsou na to jednotné výklady, podle mého soudu není nutný - za předpokladu, že je vývod pro varnou připojen na samostatný okruh a samostatný jistič. 

Já k tomu ještě doplňuju takovou jakousi intuitivní přístupnost, tzn. pokud to bude v rodinném domě, a budu mít jističe "za rohem" je to něco jiného než např na kolejích nebo ubytovně, kde se lidi střídají a nejsou místní. Pokud to bude v domu a jistič od "sporáku" bude v garáži, do které se bude muset venkem (což sice nedoporučuju klientům dělat, ale....) tak se budu snažit sporákovku taky prosadit...
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jiří Schwarz

Quote from: Lukáš Rotrekl on 18.03.2013, 18:57
Já k tomu ještě doplňuju takovou jakousi intuitivní přístupnost, ...

Další důvod pro "vypínač" může být přání některých uživatelů "vypnout při odchodu".
Především u nových spotřebičů s dotykovým ovládáním už jisté zprávičky od uživatelů, že to "omylem" zapnuli, když se náhodně dotkli, že jim to zapnula kočka,... Takže mají zájem o vypnutí např. když odchází z domova...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Marin Černý

Myslím, že skoro vše už bylo řečeno.

Nepouštějte se do toho svépomocí!
Nestojí to za těch pár ušetřených korun!!

Rád bych dodal vtipnou historku, kdy mi volal člověk, zda mu NAPÍŠU potvrzení/revizní zprávu na již připojenou varnou desku u něj v kuchyni. Po delším telefonickém rozhovoru, kdy jsem dojednával podrobnosti a cenu, jsem se dozvěděl, že mu deska, kterou si on sám zapojil, už vlastně sama od sebe nefunguje a že výrobce požaduje pro uznání reklamace potvrzení o správném zapojení odborníkem... Poté jsem se slušně omluvil a zavěsil   (dance)

Pán s dotazem se zřejmě snaží stát se dalším takovým případem.

Snad nejste mým sousedem  (zle)
Servisní technik elektro §6, §8
Revizní technik E2A
"Neříkejte, že něco nejde. Vždy existuje blbec, který to udělá!" :-)

rupert

Mám taky veselou historku. U rodičů zapojoval indukční desku vyučený elektrikář. Po zapnutí vypadl jistič a z desky se zakouřilo. Razítko jim dal a řekl ať počkají cca 2-3 týdny a desku reklamují. Reklamace neuznána, prý jasná chyba v zapojení a elektrikáře už se nepodařilo dohnat. Vtipné že?  >:(

František Šohajda

Quote from: rupert on 22.03.2013, 15:54
Mám taky veselou historku. U rodičů zapojoval indukční desku vyučený elektrikář. Po zapnutí vypadl jistič a z desky se zakouřilo. Razítko jim dal a řekl ať počkají cca 2-3 týdny a desku reklamují. Reklamace neuznána, prý jasná chyba v zapojení a elektrikáře už se nepodařilo dohnat. Vtipné že?  >:(

Jo když se do toho "se.re" každý, kdo max svojí vědomostí zapojí zásuvku, pak to tak dopadá.... (zle)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Oldřich Morávek

Krásný případ pokřivených obchodních vztahů.

Proč si objednávat řemeslníka písemně?
Proč sepisovat smlouvu?
Proč si zjišťovat reference?

Vždyť on to třeba nějak zapojí, a když, ne, tak se pak třeba nějak dohodnem.
(zle)

Je až zarážející, jak se zákazníci vzdávají dobrovolně svých práv a dožadují se vlastního okrádání.
Asi se jim to vyplácí??

Vít Rotrekl

Quote from: Oldřich Morávek on 22.03.2013, 18:08
Krásný případ pokřivených obchodních vztahů.

Proč si objednávat řemeslníka písemně?
Proč sepisovat smlouvu?
Proč si zjišťovat reference?

Vždyť on to třeba nějak zapojí, a když, ne, tak se pak třeba nějak dohodnem.
(zle)

Je až zarážející, jak se zákazníci vzdávají dobrovolně svých práv a dožadují se vlastního okrádání.
Asi se jim to vyplácí??

Ono to má někdo tak nastavené... Já za sebe mohu říct, že bych si nikdy nedovolil, nenést za svoji práci zodpovědnost. Byť by to bylo připojení jedné zásuvky a bylo to provedeno bez "papíru". Prostě jsem to po... tak to holt musím dát nějak do kupy (ještě, že mám tu pojistku na blbost, ne že bych ji využíval každej den, ale taková záchraná brzda).
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

Jiří Schwarz

Quote from: rupert on 22.03.2013, 15:54
Mám taky veselou historku. ... Vtipné že?  >:(

Veselé? Vtipné?
Jak pro koho!

Jaroslav Hasala

Co se týká toho zapojení varných desek, někdy nastala jedna obzvláště zrádná situace, taková "past na eletrikáře".
Určité varné desky (obvykle indukční) jsou určené pro připojení na jednu nebo dvě fáze. Deska je od výrobce  vybavena šňůrou, kde jsou tyto barvy vodičů : hnědá, černá, šedá, modrá a zelenožlutá.
Nabízí se jednoduchá možnost zapojit vodiče standardně : hnědá - L1, černá - L2, šedá - L3, modrá - N a zelenožlutá - PE.
CHYBA !!
Správné zapojení je v tomto případě takové, že šedý a modrý vodič se společně připojí na N, hnědý na  L1, černý na L2, zelenožlutý na PE. Popřípadě hnědý a černý společně na L - v případě jednofázového připojení.
Samozřejmě že toto zapojení je popsáno v návodu výrobce, jenže návody čtou jen zbabělci, že ... ;)

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz

František Šohajda

Kdyby lidi četli návody k používání, tak každý zapojí správně..... (dance)
Může být třeba zapojen modrý na fázi !!Nebo šedý na "N".....mimo naší "zvyklost"! ;D ;D ;D
Už jse se setkal, že byl návod po vybalení hozen v koši .... (doh)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Oldřich Morávek

Setkal
Ale pro takové případy měly všechny desky, které jsem viděl samolepku se schématem u krytu svorkovnice a svorkovnici znovu popsanou.
Ale to jetřeba znát značky a značení.

Jiří Schwarz

Když je ve spotřebiči 5 svorek a ze zdi trčí kabel se 4 dráty, je "jen" několik desítek možností jak to připojit, jen cca polovina zapojení uživatele zabije, při některých hrozí zničení spotřebiče a je "více než jedna možnost" při které to bude funkční a "přiměřeně bezpečné".
Tak proč to nezkusit?