• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Potvrďíte mi závazně správné připojení trouby a varné desky?

Started by Daniel Müller, 16.03.2013, 23:34

previous topic - next topic

Petr_rosi

Quote from: David Hruda on 04.05.2014, 21:04
Četl jste mou odpověď #66 a v ní citované články ČSN 33 2130ed.2?

omlouvám se ale nějak se do toho zamotáváme :o

v případě paneláku ok není problém 5x2,5 a 3x2,5 ale jsou situace u RD kdy je ta vzdálenost více jak 30m a ano není to třeba velká položka ...

...ale.... kde je problém? Nikde jsem se nedočetl proč by to tak nemohlo být...

..odpověď že "co kdyby...někdy" je irelevantní. Bavíme se o konkrétním přpípadě, kde podle zatížení resp. odběru vedení 5x2,5 je dostačující, jištění 3x16A vyhovující.

netvrdím že nemáte pravdu, v podstatě s vámi souhlasím ale zajímá mne i jasná odpověď, která tu padla ..ale zase k ní bylo spousta dodatků :-)

David Hruda

Quote from: Petr_rosi on 04.05.2014, 21:26
omlouvám se ale nějak se do toho zamotáváme :o

To ano, vaši odpověď jsem vůbec nepochopil.
Quote from: Petr_rosi on 04.05.2014, 21:26
v případě paneláku ok není problém 5x2,5 a 3x2,5 ale jsou situace u RD kdy je ta vzdálenost více jak 30m a ano není to třeba velká položka ...

...ale.... kde je problém? Nikde jsem se nedočetl proč by to tak nemohlo být...

Takže v paneláku se to udělá podle norem, ale v RD ne, protože je to moc daleko?

Mnou citované články 5.4.1 a 7.7.5 jsou jasné a srozumitelné.
Dá se to udělat podle nich, nebo jinak a pak špekulovat, jak si to odůvodnit.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Petr_rosi

Quote from: David Hruda on 04.05.2014, 21:57
To ano, vaši odpověď jsem vůbec nepochopil.Takže v paneláku se to udělá podle norem, ale v RD ne, protože je to moc daleko?

Mnou citované články 5.4.1 a 7.7.5 jsou jasné a srozumitelné.
Dá se to udělat podle nich, nebo jinak a pak špekulovat, jak si to odůvodnit.

prosím rád bych se v této diskuzi dobral pravdy.
Vaše odkazy na normy jsem jaksi nedohledal (ale někde jste stejně psali že normy nejsou závazné) :-)

Ale zpět k tématu. Pojďme to brát tak že upustíme od jekéhokoliv "předimenzovávání vedení" a baví so "co kdyby si tam chtěl dát profi sporák"

A fakt je takový mám kabel 5x2,5 jištěný 3x16A proč nemohu, když varná deska je nad troubou (a bude tam vždy) použít 2fáze na desku a jednu fázi na troubu?

V kuchyni stejně tuto sestavu i uživatel bude brát jako "jednu soustavu" pod jedním jističem. Jistič bude vybaven vždy když to bude potřeba.

A ještě teda dotaz jaký je potom rozdíl když si zákazník pořídí "vše v jednom" tak ta jedna fáze stejně je  na svorkovnici toho sporáku "jen" na troubu.

A závěrem, já se s vámi nepřu ale připadá mi to že prostě na vše pasovat normy nelze. Viz. zásuvka v koupelně versus zásuvka v mycích prostorech :-)

Zdenek Hejčl

To  Petr_rosi:
Nepoužil jsem co kdyby... jsem starý praktik a vím co se děje následně po montáži, revizi a předání díla.
Příklad:
Dokončené dílo zaplacené vše OK.
Přijedou na zapojení klimatizace a co udělají? Zapojí klimošku z nejbližší zásuvky lištou, co je po ruce. Dají tam 20A/C, místo původního 16A/B a jede se dál....  (zle)
Co je zapojené na původním okruhu jaksi neřeší a proč? Klima funguje tak co?
Ačkoliv měli připravený samostatný přívod pro toto zařízení ve správné dimenzi a místě, nakonec v rozvaděči popsaný....?

No ono mít 30 metrů daleko v RD do kuchyně od rozvaděče, kde je nejvíce spotřebičů a okruhů, svědčí o tom, že žádný projekt asi není. Nebo projektant asi nebyl ve formě.  :'(
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Petr_rosi

Quote from: Zdenek Hejčl on 04.05.2014, 23:43
To  Petr_rosi:
Nepoužil jsem co kdyby... jsem starý praktik a vím co se děje následně po montáži, revizi a předání díla.
Příklad:
Dokončené dílo zaplacené vše OK.
Přijedou na zapojení klimatizace a co udělají? Zapojí klimošku z nejbližší zásuvky lištou, co je po ruce. Dají tam 20A/C, místo původního 16A/B a jede se dál....  (zle)
Co je zapojené na původním okruhu jaksi neřeší a proč? Klima funguje tak co?
Ačkoliv měli připravený samostatný přívod pro toto zařízení ve správné dimenzi a místě, nakonec v rozvaděči popsaný....?

No ono mít 30 metrů daleko v RD do kuchyně od rozvaděče, kde je nejvíce spotřebičů a okruhů, svědčí o tom, že žádný projekt asi není. Nebo projektant asi nebyl ve formě.  :'(

Zdeňku,
máte pravdu a potkáváme se s tím všichni  :D  ...klasika, bavíme se o sporákové kombinaci a už jsme u klimatizace,anižbychom měli odpověď na původní otázku....

ale budu urputný, prosím o konrétní odpověď. Už jsem to i zjednodušil, v tom že jaký je rozdíl mezi el. sporáku s el.várnou deskou na kabel 5x2,5 a samostatné trouby a samostatné várné desky (byť v jedné skříňce) také na 5x2,5 ?

Ohledně změn po revizi a bastlení od "kamaráda" se nebavím. To budiž jiné vlákno :-)

David Hruda

Quote from: Petr_rosi on 05.05.2014, 09:10
... jaký je rozdíl mezi el. sporáku s el.várnou deskou na kabel 5x2,5 a samostatné trouby a samostatné várné desky (byť v jedné skříňce) také na 5x2,5 ?

Jsou to prostě samostatné spotřebiče.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Pavel Horský

Quote from: David Hruda on 05.05.2014, 11:09
Jsou to prostě samostatné spotřebiče.

A v tom je prostě zakopaný pes. Bavíme se tu stále jen o nějakých podělaných 30m ušetřeného kabelu, jehož cena i s instalační krabičkou, zásuvkou a jističem nám přijde na nějakých mrzkých  700,-Kč + 250,-Kč za montáž. Do budoucna ovšem bez problému....ale to zde již bylo psáno.
Taky zde byla narážka na "co kdyby". Znám spoustu kolegů, co toto slůvko pravděpodobně neznají a pak to také podle toho vypadá.
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E1B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: projektant-elektro@seznam.cz

Zdenek Hejčl

Každý slušný elektrikář navrhne nějaké řešení s výhledem do budoucna a ví setsakra dobře proč. Domácí to nechce a nikdy to tady nebude... a bác za půl roku: nešlo by to nějak udělat? Manželka rozhodla....  :D

Petr_rosi

pánové,

prosím pokud se vyhýbáte odpovědi z důvodu že nechcete zde uvádět někoho v omyl nebo aby to někdo nezapojil a pak se neodvolával na vás, stačí mi napsat e-mail a jen sdělit : ok není to problém, taky jsem se stím setkal a provedl jsem to.

Jinak prostě znovu: nepřu se s vámi že máte pravdu, ale chci znát důvod proč přívod 5x2,5 bez dodatečného 3x2,5 nazýváte "bastlem" nebo prostě nekorektní instalací.

Já vám zde uvedl jasný příklad s tím "sporákem" a jediná odpověď byla že je to jedno zařízení ...no trochu chabé, když stolař udělá skříň na troubu a desku a je to pevně spojeno, tak je to taky "jedno zařízení".

Na závěr, proč to řeším:
Mám zákazníka, který je vystudovaný v elektrotechnice úspěšně vyvíjí elektroniku do závodních aut a tudíž peníze moc nepotřebuje počítat. Chodím si k němu sám pro spoustu rad ohledně elektrotechniky a když jsem mu připojoval indukční desku a chtěl jsem to tahat tak jak zde popisujete, tak se mne ptal na důvod mého počínání a vysvětlil mi že k tahání dvou kabelů není sebemenší důvod. Není žádný šetřílek a ani hlupák ... proto jsem uvítal tuto diskuzi, že zde dostanu vysvětlení a budu mu schopen vysvětlit proč dva kabely ...
...nastínil jsem mu naši diskuzi , jeho reakce mne začíná utvrzovat, že asi vystudoval i psychologii :-)

Petr_rosi

Quote from: Zdenek Hejčl on 05.05.2014, 19:12
Každý slušný elektrikář navrhne nějaké řešení s výhledem do budoucna a ví setsakra dobře proč. Domácí to nechce a nikdy to tady nebude... a bác za půl roku: nešlo by to nějak udělat? Manželka rozhodla....  :D

ale notak  ::)

to jako když zedník staví dům tak postaví o patro víc? Nebo garáž tak postaví místo jednogaráže dvougaráž?

Nebo u řezníka si objednáte 1/2kg salámu a on vám bude vnucovat 1kg salámu ...co kdyby manželka ....jíst musíte...tak to třeba sníte o víkendu ...

ale otom tato diskuze není  ;D

Zdenek Hejčl

To  Petr_rosi:
Ale ano, je to o tom.
Mikrovlnka tu nikdy nebude, indukci neplánuji, myčka taky ne a manželka myje nádobí ve dřezu!!!
To je ze života elektrikářského holá realita.
Tady nejde o patro na domu to je něco jiného, stejně jako salám u řezníka.
Ano, jistě mohu připravit vývod do budoucího patra z rozvaděče vytrubkováním - není problém, moc to nestojí a hlavně už nebudu sekat do hotového.
Garáž se hodí jako dílna a později pro druhé (manželčino) auto.
U řezníka kupuji kolik spotřebuji.
U elektriky jsou určité stupně elektrifikace domácnosti.
Němci to mají vychytané.

Petr_rosi

Quote from: Zdenek Hejčl on 05.05.2014, 19:46
To  Petr_rosi:
Ale ano, je to o tom.
Mikrovlnka tu nikdy nebude, indukci neplánuji, myčka taky ne a manželka myje nádobí ve dřezu!!
To je ze života elektrikářského holá realita.
Tady nejde o patro na domu to je něco jiného, stejně jako salám u řezníka.
Ano, jistě mohu připravit vývod do budoucího patra z rozvaděče vytrubkováním - není problém, moc to nestojí a hlavně už nebudu sekat do hotového.
Garáž se hodí jako dílna a později pro druhé (manželčino) auto.
U řezníka kupuji kolik spotřebuji.
U elektriky jsou určité stupně elektrifikace domácnosti.
Němci to mají vychytané.

je to složité odpovědět na jasně napsanou otázku?

ok pokud je potřeba znát vše tak ok.
- Mikrovlnka má vlastní přívod,
- lednice má taky vlastní přívod (z jiného silnějšího FI)
- zásuvky nad pracovní dekou jsou na samostatném obvodu
- myčka má vlastní obvod
- spodní zásuvky (pod pracovní deskou) mají vlastní okruh
- u dřezu je samostaná zásuvka (pro případný drtič odpadu)
- paní domácí věk 34let
-paní domácí má velikost nohy 32
-osvětlení pracovní desky je řešeno LED páskem

dotaz zní:
proč nemohu připojit indukční desku (2fázová) a troubu (1fázová) vše na jednom místě a v jedné skříňce na přívodní kabel 5x2,5

pokud jsem zapomněl nějaký podstatný údaj který je potřeba k zodpovězení mého dotazu, rád jej na požádání doplním :P

David Hruda

Quote from: Petr_rosi on 05.05.2014, 20:01
dotaz zní:
proč nemohu...

můžete, ale nebude to:
- v souladu s ČSN
- profesionální
- ...

Je to jen na vás.
www.elektro-hruda.cz

Petr_rosi

Quote from: David Hruda on 05.05.2014, 20:46
můžete, ale nebude to:
- v souladu s ČSN
- profesionální
- ...

Je to jen na vás.

(dance)   (dance)    (dance)    (dance)    (dance) 

Děkuji

Dovolím si už jen malou připomínku, ale to nic nemění na tom že jsem s Vaší odpovědí spokojený....

nenašel jsem žádnou normu, která by pojednávala o nemožnosti jistit jednofázový rozvod 3fáz jističem...

..a chtít púo vás rozbor poznámky že by to bylo "neprofesionální" by bylo asi zbytečné, to je to oč mi tu šlo. Proč neprofesionální ? ...no budu to brát že "protože proto".

Děuji

David Hruda

Quote from: Petr_rosi on 05.05.2014, 20:58
...nenašel jsem žádnou normu...

Buď:
-neumíte číst
-nerozumíte psanému textu
-nedbáte pokynů svého lékaře

Jinak si neumím vysvětlit vaše příspěvky.
www.elektro-hruda.cz

Petr_rosi

Quote from: David Hruda on 05.05.2014, 21:25
Buď:
-neumíte číst
-nerozumíte psanému textu
-nedbáte pokynů svého lékaře

Jinak si neumím vysvětlit vaše příspěvky.

;D

neumím číst, tudíž nerozumím psanému textu ale můj lékař mi řekl že se to dá léčit  8)