• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

Je dokumentováno také nějaké selhání konvenčního hromosvodu?

Started by Miroslav Minařík, 21.04.2013, 20:46

previous topic - next topic

Miroslav Minařík

Minulý týden jsem krátce hovořil po telefonu s jaroslavem Melenem, když přišlo na hromosvody zmínil se, že neví o žádném záznamu selhání konvenčních (franklinových, divišových) hromosvodů. Na druhou stranu počet selhání ESE se eviduje a je pod drobnohledem.

Existují prokazatelná selhání? Prokazatelná tím se myslí nikoliv "říká se, jedna paní povídala, myslím si ...", ale řádně instalovaný hromosvodní systém dle ČSN 34 1390 nebo už podle ČSN 62 305.

Je to logická poznámka. Pokud by existovaly nějaké záznamy takové události, bylo by co srovnávat.
.

Elektrika.cz, každý den, již 20 let ...
....

Proud a napětí objevíte vzápětí!

Lukáš Rotrekl

Bohužel mám obavu, že najít správně instalovaný hromosvod podle 34 1390 bude docela boj....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Jan Hájek

Jeden případ tady uvedl Jaro Patúc - úder z boku do paneláku, ale ve své podstatě to bylo potvrzení toho, co je v IEC 62305.
Selhání být nějaké musí, ale neznám, ani osobně, ani z nějakého relevantnějšího zdroje.
No a těch selhání u aktiváků je víc než dost, no a v podstatě všechny tyto případy jsou potvrzením metody valivé koule viz. špičkově zpracovaný případ v Malšicích.
Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 a SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu

Pokud váš problém souvisí s mým příjmem, rád ho pomůžu vyřešit!

Jiří Schwarz

Ono by se těch "selhání" asi našlo dost.
Nejtěžší by bylo "roztřídit" to podle toho "proč" došlo k selhání:
- chyba v provedení (projektu)
- problém s dodatečnými úpravami na objektu a "neupraveným" hromosvodem
- chybějící HOP, protože v době zřízení hromosvodu (50. léta...) se to neřešilo
- poškození hromosvodu (krádeže, stavební úpravy, koroze, předchozí uder blesku...)

Třeba i zde v minulosti probíraná smrt člověka v chatě, opatřené hromosvodem, byla jistým selháním "Franklinova provedení".

P.S. Ne každý se pochlubí tím, že je debil a nechal urvaný svod tak dlouho, než si blesk našel "cestu, o kterou nikdo nestál"
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Miroslav Minařík

Sbírat selhání (čehokoliv) a zkoumat příčinu selhání je snad hlavní parametr každého opravdového technika. Principy nezkoumá pouze neznalý obchodník. Jeho náplní je prodat. A technik, vědec, badatel musí nalézt příčinu správné, či nesprávné funkce.

Rád bych se na nějaká závažná selhání (klasiky) podíval blíže a rozpitval situaci. podobně jako byl rozbor té chaty, kde se nakonec odhalily nedostatky instalované hromosvodní soustavy. Tam nešlo o selhání soustavy, ale lidského faktoru, který soustavu instaloval. A to je rozdíl.

.

....

Milan Hudec

Pokud nastavíme parametr, že soustavou budeme myslet takový hromosvod, který odpovídá ve veškerých parametrech normě, může se toto téma uzavřít, není co srovnávat

Oldřich Morávek

To je sice pravda, ale tohle téma bych přesto nezatracoval.
a/ můžeme dojít k závěru, že sebedokonalejší teoretický systém, který ale v praxi nejde realizovat je k ničemu
b/ můžem na zjištěných chybách poukázat na jejich důsledky
c/ bude srovnání vůči ESE (ať už je poměr počtu instalací jakýkoli, bez ohledu na montážní chyby atd.)

Možná by stálo za to vědět i o úderech do špatných instalacích, kreré to ale přežily navzdory chybám v montáži.

Jiří Schwarz

Quote from: Oldřich Morávek on 22.04.2013, 08:17
...
Možná by stálo za to vědět i o úderech do špatných instalacích, kreré to ale přežily navzdory chybám v montáži.

Požár domu po zásahu blesku. Začalo hořet uvnitř domu.  Chtěl jsem se dostat k nějakým podrobnostem. Hasiči napsali jako příčinu požáru zásah bleskem.
Jakmile jsem řekl, že jsem revizní technik a zajímá mě to "profesně", okamžitě obrat a absolutní embargo na podávání jakýchkoliv informací.
Možná bych se toho více dozvěděl, kdybych "zfašloval novinářský průkaz", protože poškozeným byla jedna známá osobnost.

Podle toho, jak to vypadalo na místě zásahu, odkud se pravděpodobně oheň šířil,... (neoficiální zpráva jednoho ze zasahujících dobrovolníků) buď došlo uvnitř k přeskoku a zapálení mezi přívodem nn a jiným "zemním" potenciálem, nebo k "explozi" přepěťové ochrany D v prodlužce "PES"

Hromosvod podle 34 1390 "přežil"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!

Rozmahel Vladimír

To by mohlo znamenat, že to bylo do odmu zavlečeno po přívodu nn. U venkovních sítí v obcích škody velmi časté.

František Šohajda

Já se zeptám jinak....
Viděl někdo z kolegů alespoň hromosovod po zásahu bleskem na vlastní oči???
Já za svoji cca 33 letou kariéru zatím ne!!.......(neuvádím TV, a podobné média, stromy a pod...)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Milan Hudec

Dvakrát, jednou to zdevastovalo místo připojení okapu, v druhém se provařila zkoušosvorka

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec on 22.04.2013, 07:48
Pokud nastavíme parametr, že soustavou budeme myslet takový hromosvod, který odpovídá ve veškerých parametrech normě, může se toto téma uzavřít, není co srovnávat

Vznikla námitka, že se jednostranně sbírají negativní informace pouze o ESE.
proto se ptám, zda existují negativní data i o konvenční souistavě abychom mohli srovnat různá selhání.
Doposud to vypadá na selhání lidské, ať je to již špatný nebo vůbec žádný projekt, chybějící pravidelná revize nebo jiné lidské zavidění (viz omotané UTP kolem hromosvodu atp.).
Ptal jsem se několika soudních znalců, zda nešetřili případ konstrukčního selhání. Myšleno, že by snad Faradayova klec byla neúčinná ochrana atd.

.

....

Rozmahel Vladimír

Několik venkovních trafostanic, rozvaděče nn. Vyčuzeno, vytaveno,...
Foto z loňského roku. Automatický odpínač kondenzátoru v praxi.  :)

Milan Hudec

Asi si Mirku nerozumíme, abych mohl něco nazvat hromosvodem, musí návrh a výsledek montáže splňovat příslušnou normu, a takových instalací je jak šafránu, no a protože je škod i tak málo, lze tvrdit, že klasická soustava je vice než dobrá, naopak i technické hovado musí chápat následky když do jednodrátového aktiváku pustím plnotučný výboj

Miroslav Minařík

Quote from: Milan Hudec on 22.04.2013, 20:59
Asi si Mirku nerozumíme, abych mohl něco nazvat hromosvodem, musí návrh a výsledek montáže splňovat příslušnou normu, a takových instalací je jak šafránu, no a protože je škod i tak málo, lze tvrdit, že klasická soustava je vice než dobrá, naopak i technické hovado musí chápat následky když do jednodrátového aktiváku pustím plnotučný výboj

Tedy ještě jednou:
Existuje správně instalovaná hromosvodní soustava např. dle dnes již neplatné 34 1390, která by selhala a současně bylo toto  šetřeno a zaznamenáno soudním znalcem?
.

....

Milan Hudec

Oldřich Morávek

Předloni jsem v HK demontoval kus železa použitého jako jímač a anténní stožár dohromady.
I přes pokročilou korozi nesl stopy zásahu. Odtavený kov, stopy elektrolitické koroze a barvné změny po prohřátí.
Podle zástupce SVJ o čtyři roky dřív vyhořel anténní zesilovač, jinak beze škod.
Soustava byla jednoznačně špatně provedená.
Svody jen na jedné straně, nechráněné hrany, antény nad jímači a propojené na tvrdo.

Jiří Schwarz

Quote from: František Šohajda on 22.04.2013, 20:08
Já se zeptám jinak....
Viděl někdo z kolegů alespoň hromosovod po zásahu bleskem na vlastní oči??
...

ANO.
- stopa po přeskoku mezi okapem a svodem (asi to mělo být spojené...  (zle)
- stopa po přeskoku mezi okapem a přívodem nn (díra v omítce o průměru do 10cm...) (možná to chtělo mít správně HOP)  (zle)
a co všechno v objektu odešlo z elektrických spotřebičů, to by byl dlouhý seznam...

Svod po zásahu vykazoval zemní odpor cca 10 Ohmů