• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 20:14

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Čím mohlo být způsobeno zničení jističů?

Started by David Hruda, 21.05.2013, 18:08

previous topic - next topic

David Hruda

21.05.2013, 18:08 Last Edit: 21.05.2013, 18:32 by Miroslav Minařík
Dnes jsem byl přizván k závadě v prvním patře panelového domu: nejde natáhnout jistič. Po příjezdu na místo jsem našel v JOP:
PL7-B25/1 na L1
PL7-B25/1 na L2
PL7-B25/1 na L3
PL7-B16/3 na L1, 2, 3
pro 4 byty na patře. První zleva B25/1 v pořádku, ostatní očouzené a páčka volně chodila nahoru dolu, ale v horní poloze nedržela. Nic dalšího v domě ani v bytech nenese známky poškození, elektroměry v pořádku...
Čím to mohlo být způsobeno?
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Rozmahel Vladimír

Quote from: David Hruda on 21.05.2013, 18:08
...k závadě v prvním patře panelového domu...

Byly první na řadě?
Řekl bych, že jističe posloužily jako jiskřiště pro mezifázové přepětí zavlečené po přívodu do domu.

David Hruda

>Rozmahel: Tohle mě napadlo taky, ale jističe se mi nezdají jako nejslabší článek v řetězci, čekal bych zničení ještě něčeho dalšího.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Rozmahel Vladimír

Tím, že by byly "první na řadě" ve smyslu šíření ze sítě do objektu zafungovaly jako jiskřiště. Pomínkou by bylo, že to jede po jedné nebo dvou fázích proti sobě.
Setkal jsem se svědkem pozorovaným dějem.
Venkovní vedení AlFe, koncový bod odbočky. Po vedení letěl viditelný výboj směrem k domu. Přípojka aykyz 4x16 do PS typu Klad na RD. Myslím si, že ta skříňka byla zemněná. Rána jako z děla a tma. Pojistky v PS spálené, v RD žádná škoda.

David Hruda

Asi to tak bude, máte pravdu. V přízemí je jištění společné spotřeby, zítra se tam podívám, jak je to tam zapojené.
Myslíte, že má význam to řešit s distributorem (minimálně ho na to upozornit)?
www.elektro-hruda.cz

Lukáš Rotrekl

Odpověď bude: No tak prásklo do vedení.... Za to my nemůžem....Porucha je na HDV to nás nezajímá.

Na druhou stranu a tady bych viděl mezery v trhu pro p. Hájka (možná ne, možná je to jinak), když jsem chtěl několikrát osadit bleskosvodiče do neměřené části, setkal jsem se ze strany distributora s nepochopením, proč to tam jako má být. A to je nesmysl, to tam být nemůže, to je zbytečné, dejte si je až za měření.......

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

David Hruda

Právě že dnes dopoledne nikde v okolí žádná bouřka. Kdyby byla, vůbec bych to neřešil, takhle je to podivné. Majitelé bytů říkali, že v posledním týdnu jim asi dvakrát vybavil hlavní jistič.
www.elektro-hruda.cz

Rozmahel Vladimír

Předpokládal jsem stav po bouřce. Nemohl by to být mezifázový zkrat mezi jističi? To by ale asi chytily pojistky v HDS.

Lukáš Rotrekl

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Lukáš Malík

Co dráty vedoucí do/od jističů? Případně stoupačková svorkovnice? Ty vypadaly podobně?
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

David Hruda

>Malík: nikde nic, jen ty jističe a hřeben.  :-\
www.elektro-hruda.cz

Vít Rotrekl

Hřeben shora nebo zespoda? Nemohl to být nějaký bordel napdaný v tom hřebínku? A tez způsobit nějaký nepříliš "kvalitní" zkrat? Ale to by byly asi stopy i na tom hřebenu....
Revizní technik začátečník  :-)
Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HUAWEI Ascend Y300 a diakritika se tam píše blbě :-)

David Hruda

Hřeben shora, žádné nečistoty, nic. Saze jsou vyfouknuté zvnitřku jističů ven, takže k "efektům" došlo zřejmě uvnitř, ale proč a jak, to mi hlava nebere.
www.elektro-hruda.cz

Miroš Jan

Quote from: David Hruda on 21.05.2013, 18:08
Dnes jsem byl přizván k závadě v prvním patře panelového domu: nejde natáhnout jistič. Po příjezdu na místo jsem našel v JOP:
PL7-B25/1 na L1
PL7-B25/1 na L2
PL7-B25/1 na L3
PL7-B16/3 na L1, 2, 3
pro 4 byty na patře. První zleva B25/1 v pořádku, ostatní očouzené a páčka volně chodila nahoru dolu, ale v horní poloze nedržela. Nic dalšího v domě ani v bytech nenese známky poškození, elektroměry v pořádku...
Čím to mohlo být způsobeno?

Tak přesně toto, jsme řešili nedávno s kolegou také. Shodli jsme se na tom, že to nejspíš muselo být přepětí po napájecím kabelu. Ověřené to ale nemáme.

Quote from: Lukáš Rotrekl on 21.05.2013, 20:10
Odpověď bude: No tak prásklo do vedení.... Za to my nemůžem....Porucha je na HDV to nás nezajímá.

Na druhou stranu a tady bych viděl mezery v trhu pro p. Hájka (možná ne, možná je to jinak), když jsem chtěl několikrát osadit bleskosvodiče do neměřené části, setkal jsem se ze strany distributora s nepochopením, proč to tam jako má být. A to je nesmysl, to tam být nemůže, to je zbytečné, dejte si je až za měření.......

V působnosti ČEZ, problém s montáží svodičů, před elektroměr, nemám. Vždy to povolily bez problémů. :)
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

Fuk Tomáš

Quote from: David Hruda on 21.05.2013, 20:58
... Saze jsou vyfouknuté zvnitřku jističů ven, takže k "efektům" došlo zřejmě uvnitř...
To vypadá, že neustály rozpínání zkratového proudu. Nejsou tam SPD?
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)

Oldřich Morávek

Asi je to zcestná myšlenka, ale už jsem se setkal s podobně očuzeným jištěním od zapalovače nenechavého návštěvníka.

David Hruda

>Fuk: nejsou
>Olda: tohle ne. Pán byl doma, najednou prý velká rána a vše vyplo.
Vysvětlením asi bude přepětí, ale proč, jak?
www.elektro-hruda.cz

Hugo K.

Nebydlí v domě nějaký zdatný kutil ?
Nejvíc očouzené jsou dvě páčky napravo.
Jestli se pokoušel svařovat stejným trafem jako jsem si kdysi vyrobil já a použil silné elektrody....mohl ohřát jističe a...  :D :D