• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 16:47

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Čím mohlo být způsobeno zničení jističů?

Started by David Hruda, 21.05.2013, 18:08

previous topic - next topic

Lukáš Malík

Taky me napadl i nějaký "nestandartní" odběr...
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

Lukáš Rotrekl

Quote from: Miroš Jan on 21.05.2013, 22:23
V působnosti ČEZ, problém s montáží svodičů, před elektroměr, nemám. Vždy to povolily bez problémů. :)

Mě to taky nikdy nezakázali, jen se divili proč to chcu a proč by to tam mělo být atd.....
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

Miroš Jan

Jejich znalosti ohledně svodičů, jsou mizerné. Kdo chce kam, pomozme mu tam. ::)
Nebo mají tak dobrou pojistku, že jim pár poškozených elektroměrů, vinou přepětí, nijak nevadí.
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace

ACEOF ACES

Není závada na přívodním PEN do domu?
Případně na přívodním kabelu do domu?

Lukáš Rotrekl

Quote from: ACEOF ACES on 22.05.2013, 17:52
Není závada na přívodním PEN do domu?
Případně na přívodním kabelu do domu?

Troufám si tvrdit, že to by odnesly spotřebiče, ale jistič by to bez problémů zvládnul.
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.

David Hruda

Pánové, dnes měla celá věc pokračování. Včera jsem neměl PL-7, dal jsem tam PL-6 a dnes jsem je byl měnit. Sundal jsem krycí plech a pár vteřin na to vyletěl blesk z propojovacího hřebene (viz foto). Při záblesku odešly všechny 3 nožovky 160A (pán ve výtahu byl nadšený, ale výtaháři tam byli do deseti minut  (jednicka) ). Zavolal jsem eOn, hoši dorazili za hodinu, a jak jsem předpokládal, tvrdili, že u nich je vše OK. Trafačka vzdálená asi 50m, kabel z trafačky přímo do HDS tohoto domu a odtud dál. (to nahrává myšlence, že to bylo to první na ráně). Podařilo se mi je přesvědčit, že to musí být přepětí od nich (hlavně destruované jističe PL-7 byly pádný argument)- prý budou hledat, co by to mohlo být.
Podle zkoumání hřebene to na mě dělá dojem, že přepětí přišlo po L2 a přeskočilo na L1 a L3.
V přízemí domu jističe PL7-B25/3 a PL7-C16/3 pro společnou spotřebu a výtah- tam vše OK.
Snad se mi povede zjistit, k čemu dospěli eOni.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Lukáš Malík

A včera byl ten samý hřeben v pořádku??
Domovní a bytové elektroinstalace.
Opravy, údržba, návrhy a rekonstrukce.
Realizace datových sítí, rozvodů TV a DT.

David Hruda

Včera byl hřeben v naprostém pořádku.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Rozmahel Vladimír

Jednou jsem se setkal se zajímavým jevem u světel. Uklízí se chodba, světla svítí, všude klid, hlasitá rána na půdě, padal jistič světel. Po natažení se to opakovalo pořád, hlučné rány jako poplašňák. Ve svítidle z bakelitu byla u objímky zuhelnatělá cestička L-N a v závislosti na vlhkosti okolí byla vodivější nebo ne. Na první pohled by si toho člověk ani nevšimnul. Zkratovalo to náramně.

Zdenek Rajmont

Kabel od trafačky je pro rázovou přepěťovou vlnu velké impedanční nepřizpůsobení.
Přeskoková vzdálenost je zde příliš veliká.
Na přepětí bych to nesváděl, to by asi ze spotřebičů mnoho nezbylo.
Tohle odpařilo dost mědi, takže to mělo energii.
Jiní nájemníci problém nemají ?
Pokud ne,tak se přimlouvám se za mezifázový zkrat.
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Jiří Schwarz

Jaká je impedance na těch jističích a jaké je tam vedení dál?
Pokud podpoříme myšlenku mezifázového zkratu, co to asi udělalo s kabelem? Já jsem se s podobně občasným "záhadným zkratem" setkal u "prasácky namontované" sporákové kombinace. ITV nereagoval, z hlavního jističe (PL7) asi "létaly blesky" podle stop ve spojích plastů...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Jan Franěk

Něco podobného jsem viděl u venkovního rozvaděče, do kterého se dostala vlhkost a spojila měděné části třífázové  propojovací lišty. Ale ta byla v tomto případě umístěna dole, pod jističi a vlhkost se v ní držela. Plast pomalu uhelnatěl a "náhodné" vypadávání bylo stále častější.

ALe nedovedu si představit, co to mohlo způsobit tady.

Quote from: Zdenek Rajmont on 22.05.2013, 20:28
Přeskoková vzdálenost je zde příliš veliká.

TO si myslím taky. Ani tvrdý zkrat za jističem, by podle mě neudělal takovou paseku v té liště. Maximálně v jističi.
Jediné co mě napadá, je že by se po opakovaném zkratu a "vyfouknutí zplodin" z jističe, udělala ze sazí vodivá cesta, která by pak samozřejmě mohla být příčinou této destrukce.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

David Hruda

Quote from: Zdenek Rajmont on 22.05.2013, 20:28
Jiní nájemníci problém nemají ?
Pokud ne,tak se přimlouvám se za mezifázový zkrat.

Ta první "rána" zničila jističe tří bytů- ve třech bytech zároveň zkrat myslím můžeme vyloučit, navíc poškození bylo uvnitř jističů, vše ostatní bylo bez jakýchkoliv známek zkratu apod.
www.elektro-hruda.cz

Zdenek Rajmont

To ovšem zásadně mění situaci.
Jednalo se o stejné fáze ?
Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
Kdo dře jako kůň, je osel.
www.rajmont.cz

Rozmahel Vladimír

Quote from: David Hruda on 22.05.2013, 18:49
...Sundal jsem krycí plech a pár vteřin na to vyletěl blesk z propojovacího hřebene (viz foto). Při záblesku odešly všechny 3 nožovky 160A...

50m od trafa, počítám že většího výkonu, budou mít zkraty obludnou velikost. Něco / např. ten zuhelnatělý uhlík / bude zkratovat mezi fázemi. Pokud by to letělo z trafačky, šlo by to i na další místa napájená z toho trafa... Navíc by to udělalo první škody v trafostanici... napadá mne hovadina, není tam poblíž vadný kabel vn?

Jiří Schwarz

Pak už je možné to svést jen na nás, "blázny praštěné anténami" :D
Taková KV anténa se špatně vyřešenou "zemí" při výkonu ve stovkách W dokáže vytvořit zajímavý výboj po povrchu a když už se ta vodivá cesta vytvoří, pak je "vodivá" i pro jiné proudy...
Ale takový asi v objektu nikdo nebydlí...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

J Lhava

Quote from: David Hruda on 21.05.2013, 22:44
Vysvětlením asi bude přepětí, ale proč, jak?

Není tam někde v okolí náhodou nehrazená kompenzace?
Toť oblíbený omyl drtivé většiny projektantů.
Ta by mohla rezonovat a způsobovat přepětí ...

David Hruda

Quote from: Rozmahel Vladimír on 23.05.2013, 08:21
... napadá mne hovadina, není tam poblíž vadný kabel vn?

to mě taky napadlo jako možná příčina
Quote from: občan on 23.05.2013, 09:15
Není tam někde v okolí náhodou nehrazená kompenzace?
Toť oblíbený omyl drtivé většiny projektantů.
Ta by mohla rezonovat a způsobovat přepětí ...

je to velké sídliště, vedle domu je obchod (lidl), kompenzace myslím poblíž nebude
www.elektro-hruda.cz