• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 21:52

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co očekávat při získávání OPRÁVNĚNÍ k provádění revizí?

Started by kyselda, 29.05.2013, 12:27

previous topic - next topic

kyselda

Pro svého zaměstnavatele jsem získal osvědčení paragraf 9,
ale protože se to nějak zvrtlo, budu muset revize dělat "na živnosťák".

Vím, že k tomu krom osvědčení potřebuju i oprávnění, ale nevím co je k tomu třeba.

Kde k tomu získat bližší informace? Sám jsem nenašel téměř nic.
Zajímalo by mě taky jestli se tam dělá nějaká další zkouška, případně z čeho a jestli už musím mít měřák, nebo se dá říct "budu dělat s Jendou Vocáskem, on měřák má a já si ho budu půjčovat".
No a samozřejmě taky co to bude stát, že...

Jakub Janoušek

Zajímavá otázka, taky bych o tom chtěl vědět víc. Někdo z kolegů na fóru, kdo již revize na živnost dělá, dá určitě slušnou odpověď.

Já osobně žiju v domění, že pokud osoba složí vyhl. 50/78 §9 a založí živnost, tak nějaké oprávnění a podobné srandy se už jen dokládají tou platnou vyhláškou, protože ta je stěžejní dokument pro výkon jakýchkoliv elektro prací. ... upřímě ofiko bych si nemohl nemohl vyměnit ani zásuvku na pracovním stole, kdybych ten papírek neměl.
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

Jirka Š. Svejkovský

Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení je živnost řemeslná.

Na živnostenský úřad si vezměte pouze výuční list, maturitní vysvědčení nebo diplom z VŠ. Samozřejmě musí být z oboru elektro (seznam oborů poskytne úřad). Zaplatíte 1.000,- Kč (nebo 500,-, pokud už nějaký ŽL máte) a je hotovo.

Pak se domluvte na vašem příslušném TIČR na vydání oprávnění. K tomu budete potřebovat platné osvědčení nejméně v rozsahu §§6, 8 a 9 a nějaké peníze (tuším okolo 3.500,- Kč). TIČR vás může trošku potrápit s tím, že bude chtít vidět váš "vercajk", ale co jsem zatím slyšel, nikoho tím moc nezdržovali.

Oprávnění je vám vydáno na dobu neurčitou, osvědčení máte klasicky na 3 roky nebo 5 let (§9).

Poznámka: podnikat můžete začít v okamžiku, kdy zažádáte o živnostenský list (nemusíte čekat až začne platit), ale až po tom, co obdržíte oprávnění.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

František Šohajda

Tak nějak jak píše kol . Svejkovský....
Někdy když je blbá nálada chtějí atest k žebříku, revize sbíječky,vrtačky...tu si uděláte sám....
Kalibrace měřáků všech co budete při své práci potřebovat....atd......
Někdy chtějí i zaplacení na normy a pod.....!    :-\
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Jakub Janoušek

Tak to mi spadla brada  :o

čekal jsem něco normálního a né takovou birokracii, no ostatně jsme v ČR co jiného čekat  :(
Každý kdo si myslí, že na PE vodiči nemůže být napětí, je u mě sebevrah :D

Jirka Š. Svejkovský

A co brnknout na TIČR a domluvit se, co budou chtít?

Mimochodem, TIČR není úřad, tudíž se o bYrokracii nejedná.
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B

Kamil Novák

Quote from: kyselac on 29.05.2013, 12:27
Pro svého zaměstnavatele jsem získal osvědčení praragraf 9,...

Jen pro upřesnění - Osvědčení jste získal vy a pro sebe, nikoli pro zaměstnavatele.
Schválně se podívejte, jestli je tam vaše jméno.  (norm)  ;)

Quote from: František Šohajda on 29.05.2013, 19:08
Někdy chtějí i zaplacení na normy a pod.....!    :-\

Co to je?  :-[
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

David Hruda

Pánové nestrašte- nikde není psáno, že bych musel mít přesně to nebo tohle- tudíž nikdo po mně nemůže podobné věci požadovat.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Jiří Mudra

Quote from: Kamil Novák on 29.05.2013, 21:55
Co to je?  :-[

Že by tím bylo myšleno potvrzení o zaplacení přístupu k normám?
Elektrikář - údržbář §6, §8

Kamil Novák

Quote from: Jiří Mudra on 29.05.2013, 22:39
Že by tím bylo myšleno potvrzení o zaplacení přístupu k normám?

To mne taky napadlo, ale pokud vím, tak mi nic neukládá mít přístup k normám. Natož tímto způsobem.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj

Jiří Mudra

Kamil Novák: třeba neukládá, ale selský rozum mi říká, že pokud chce revizák dělat revize, měl by se normami zabývat - když odpoví ve stylu Vaší odpovědi, pak na takového pozor (toto myslím všeobecně, nikoliv vůči Vaší osobě - jsem zde již dost dlouho na to, abych viděl, že jste Odborník, který normy používá)
Elektrikář - údržbář §6, §8

Kamil Novák

Quote from: Jiří Mudra on 29.05.2013, 23:04
Kamil Novák: třeba neukládá, ale selský rozum mi říká, že pokud chce revizák dělat revize, měl by se normami zabývat ...

O tom není sporu.
Ale nechápu co je komu případně do toho, jestli si normy kupuji v papírové podobě, mám k nim přístup on-line nebo jestli se je chodím pročítat do studovny NTK.  :-[

Jestliže každý elektrikář musí už při přezkoušení pro získání jakéhokoli Osvědčení (které je podmínkou k získání Oprávnění) předvést znalost norem, pak nevím, proč by měl někdo vůbec zjišťovat jakým způsobem se kdo k normám dostává.  (doh)

Oldřich Morávek

Já jsem si oprávnění vyřídil zároveň s osvědčením, tak to bylo jen společné vyplnění zápisnice.

Na normy se mě inspektor ptal, ale spokojil se s vyjádřením, že si zaplatím přístup na netu.
Dál jsem musel uvést s čímbudu měřit (přímo typ MP), ale to že není můj už ho nezajímalo.

Odpoledne naskenuju příloho oprávnění, abyste viděl, co se všechno ověřuje.

Michal Slabý

TIČR se řídí správním řízením, to znamená, že si najdete jejich stránky, vyplníte formulář a odešlete. Pak budete vyzván k zaplacení a až budou mít peníze na účtě, tak si vás pozvou. Osvědčení pro výkon k činnostem na něm uvedeným je bohužel jen jedno. Jestli jste OSVČ, nebo firma se stovkou zaměstnaců, tak je stejné(protože je na IČO). Mě se ptali na ochrané pomůcky, měřící přístroje, evidenci norem....., prostě na věci kolem chodu firmy. Vydává se na montáž, revize, opravy a zkoušky. To znamená vést stavební deníky, revizní zprávy, zakázkové listy a protokoly o zkouškách. Nezapomenout na kalibrační listy měřáků.
Revize E1B

Jiří Schwarz

Je velký rozdíl, jestli chcete oprávnění jen pro revize, nebo i pro montáže.
A asi se i mírně liší požadavky podle oblasti.
Např. v Plzni nechtějí nějaké "potvrzení o zaplacení norem", ale chtějí "seznam norem, podle kterých budete činnost provádět"...
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)

Oldřich Morávek

nejdou mi vložit přílohy, tak mi pošlete kontakt na e-mail apošlu vám to.
oldrichmoravek@seznam.cz

Kamil Novák

Quote from: Jiří Schwarz on 30.05.2013, 12:34
Je velký rozdíl, jestli chcete oprávnění jen pro revize, nebo i pro montáže.
, ale chtějí "seznam norem, podle kterých budete činnost provádět"...

A to jako kompletní seznam norem?  :-\
Ono se dopředu ví jakou konkrétní činností se bude uchazeč o Oprávnění zabývat?  :o

David Hruda

Celá tahle diskuse mě zaráží. Nechápu, proč by se mě na TIČR měli ptát na věci, jako jsou normy, žebříky, rukavice nebo měřáky. Jak budou reagovat, když jim odpovím:
-až budu normy potřebovat, tak si je seženu
-žebřík nemám, až budu potřebovat, tak si ho koupím nebo půjčím
-rukavice ....
-měřák ...., lhůtu kalibrace jsem si stanovil na 10 let

Požadovat po mně mohou věci, které jsou někde předepsány, ne to, co je napadne.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz