• Welcome to Diskuse2 Elektrika.cz. Please login or sign up.

01.01.2026, 23:39

News:

PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

Co očekávat při získávání OPRÁVNĚNÍ k provádění revizí?

Started by kyselda, 29.05.2013, 12:27

previous topic - next topic

František Šohajda

Quote from: Pavel Stránský 111 on 31.07.2013, 12:39
Mě by ještě zajímala jedna věc musím být vždy OSVČ, pokud chci dělat revizního technika? Je taková podmínka a nebo ne?

Nemusíte....Ale?? Pokud budete psát fakturu,účtenku musíte se registrovat jako OSVČ !
Pokud bude dělat pod nějakou firmou, tak nemusíte ...(jako zaměstnanec)...
Pokud uděláte jako zaměstnanec někomu revizi, můžete ale nesmíte vzít peníze !!
Ale revize bude platná ...
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

David Hruda

Quote from: Jan Franěk on 31.07.2013, 06:26
Proboha.  :D :D :D :D

Snad není takový problém odpovědět na položené otázky od TIČRu, kde beru materiál, jestli mám ochranné pomůcky, měřící techniku a podobně? A jestli je to pro někoho problém, asi není dostatečně připraven.

TIČR tu ale není k tomu, aby kladl zbytečné otázky. Samozřejmě není problém na ně odpovědět, ale proč se tím vůbec zabývat?  Mají hodnotit odbornou úroveň a znalosti, nikoliv umění odpovídat na zbytečné dotazy tohoto typu.
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
České Budějovice a Vyšší Brod, ČR
www.elektro-hruda.cz

Pavel Stránský 111

Citace: Pavel Stránský 111  Dnes v 12:39
Mě by ještě zajímala jedna věc musím být vždy OSVČ, pokud chci dělat revizního technika? Je taková podmínka a nebo ne?

Nemusíte....Ale?? Pokud budete psát fakturu,účtenku musíte se registrovat jako OSVČ !
Pokud bude dělat pod nějakou firmou, tak nemusíte ...(jako zaměstnanec)...
Pokud uděláte jako zaměstnanec někomu revizi, můžete ale nesmíte vzít peníze !
Ale revize bude platná ...

Takže když vezmu modelovou situaci: že si jen tak pro zvýšení kvalifikace udělám revizáka nebude to mít žádnou souvislost se zaměstnavatelem! Nebudu OSVČ ale napíšu 5 revizí za rok třeba (třeba Karlovi na domek,Jardovi na měření.... atd) žádné doklady žádné peníze, z hlediska revizí bude vše OK?

solimek

Ano, z hlediska revizí bude vše OK, ale postupně vám těch revizí přibude a vám se to třeba zalíbí. Však ten Vašek ze sousedství či Pepa z hospody taky nějakou pětku rád dá. Vietnamcům se taky zalíbilo neplatit daně. Neberte to osobně.

František Šohajda

TO: Pavel Stránský 111

ANO ! Tak jak to popisujete !
Můžete dělat třeba revizi každý den, pokud vás někdo nevyfotí, že berete úplatky ,můžete takto fungovat po celých 5 let , co vám RT bude platit ! (dance) (dance)
A tyto revize musí být platné u všech státních i nestátních organizací ! ;)
RT -EZ   - elektroinstalace domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...

Roman Šafránek

Quote from: David Hruda on 30.05.2013, 21:37
-až budu normy potřebovat, tak si je seženu

A podle čeho jako elektrikář zapojíte vaší první zásuvku? Podle toho co si pamatujete z učňáku nebo ze školení? Podle toho že přece každý ví že vlevo fáze, vpravo nulák...? Neměl by jste to ale udělat podle norem a mít možnost si ověřit že to opravdu podle norem je?
Revizák bez norem to snad už nejde vůbec...

Stejné to bude s dodavatelem - pokud někdo řekne že nakupuje v hobymarketu a pokud něco nesežene tak jde do elektra na rohu a tam mu poradí co má koupit a do pár dnů to seženou, je to něco jiného než když někdo vyjmenuje dva solidní velkoobchody, co kde nakupuje a že větší množství kabelů objednává odněkud protože tam mají dobré ceny...

David Hruda

>Šafránek: nediskutujeme o tom, zda je nutné znát normy, ale o tom, zda je někde předepsáno, že k nim máte mít takový nebo jiný přístup. Jestli si je půjčuji od souseda, čtu je v zaměstnání nebo chodím do knihovny, je moje věc. Až bude v nějakém závazném předpisu, že si mám předplatit přístup přes UNMZ a doklad o tom předložit TIČRu, bude to o něčem jiném.
K vašemu příkladu s dodavatelem: je ten, kdo nakupuje v marketu menší odborník než ten, kdo zná jméno dvou velkoobchodů? Je materiál ve velkoobchodě schválen k prodeji v ČR? A je vůbec něco někomu do toho, kde nakupuju materiál?
TIČR má něco vykonávat, tak ať to vykonává a nezatěžuje žadatele i své inspektory nesmysly tohoto typu jen proto, aby si někdo připadal důležitější.
Znalec v oboru ELEKTROTECHNIKA: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika
www.elektro-hruda.cz

Milan Hudec

Roman Šafránek

Quote from: David Hruda on 31.07.2013, 20:25
je ten, kdo nakupuje v marketu menší odborník než ten, kdo zná jméno dvou velkoobchodů?

Myslím si, že tak nějak to bude - kdo zná ty velkoobchody, nějak se tam zavedl... tak prostě nemůže nakupovat v hobbymarketu (neříkám že nikdy, občas něco pochybí v sobotu odpoledne... a pak je i hobbymarket dobrý) Když elektrikář řekne že má jako hlavní zdroj materiálu hobbymarket, měl by se rozblikat červený maják... Bude to podobný případ který se tady řešil před časem (materiál nakoupený v marketech příp. někde pod rukou ve výsledku byl předražený...)

Odpověď že normy mám v knihovně, u souseda... by třeba stačila. Odpověď že je budu řešit až to nastane je zase na červený maják...

Třeba TIČR nemá konkrétní přesně daná pravidla ale má za úkol odborně posoudit způsobilost...

Pavel Stránský 111

Quote from: František Šohajda on 31.07.2013, 19:50
TO: Pavel Stránský 111

ANO ! Tak jak to popisujete !
Můžete dělat třeba revizi každý den, pokud vás někdo nevyfotí, že berete úplatky ,můžete takto fungovat po celých 5 let , co vám RT bude platit ! (dance) (dance)
A tyto revize musí být platné u všech státních i nestátních organizací ! ;)

Pane kolego ne každý musí být hned podvodník,nedávno jsme diskutovali s kolegy v práci, jak to v takovémto případě je! A popravdě mě to docela zajímalo revizák zatím nejsem, tak by se to někdy mohlo hodit! Zajít si po dvou měsících po rozkoukání, na živnostenský úřad není žádný problém!

David Hruda

Quote from: Roman Šafránek on 31.07.2013, 21:27
Myslím si, že tak nějak to bude - kdo zná ty velkoobchody, nějak se tam zavedl... tak prostě nemůže nakupovat v hobbymarketu (neříkám že nikdy, občas něco pochybí v sobotu odpoledne... a pak je i hobbymarket dobrý)...

Dobrá, souhlasíte tedy s tím, že dalším krokem by mohlo být ověřování, že opravdu odebíráte zboží z velkoobchodu, který jste uvedl? Poté by mohla následovat kontrola obratu, neboť jen ten, kdo namontuje více než X zásuvek za rok je ten pravý odborník....?? Ještě mi chybí dotaz k domovnímu důvěrníkovi, jestli chodím do prvomájového průvodu a cestou z hospody neruším noční klid.
Já s touhle filosofií zásadně nesouhlasím.
Opakuji svůj názor, že jsou dány podmínky, které žadatel má splňovat a nelze je žádným způsobem rozšiřovat o požadavky, které nejsou nikde zakotveny.
www.elektro-hruda.cz

Pavel Stránský 111

Quote from: David Hruda on 31.07.2013, 22:06
Dobrá, souhlasíte tedy s tím, že dalším krokem by mohlo být ověřování, že opravdu odebíráte zboží z velkoobchodu, který jste uvedl? Poté by mohla následovat kontrola obratu, neboť jen ten, kdo namontuje více než X zásuvek za rok je ten pravý odborník....? Ještě mi chybí dotaz k domovnímu důvěrníkovi, jestli chodím do prvomájového průvodu a cestou z hospody neruším noční klid.
Já s touhle filosofií zásadně nesouhlasím.
Opakuji svůj názor, že jsou dány podmínky, které žadatel má splňovat a nelze je žádným způsobem rozšiřovat o požadavky, které nejsou nikde zakotveny.

Prostě si vymýšlejí co je napdane! A jak říkáte zachvíli by se mohly ptát jakou volíme stranu?

Roman Šafránek

Souhlasím s tím, že by měly být jasně stanoveny podmínky.

Na druhou stranu třeba zkoušky RT taky děla nějaký zkoušenící (nebo komise) a záleží i na osobním názoru, požadavcích, co dané osoby považují za dostatečné... Nestačí pouze napsat test z předem dané sady otázek. Učitel se taky do jisté míry na základě subjektivních pocitů rozhoduje jakou známku studentovi dá. Proč by nemohli odborníci státního úřadu kvalifikovaně posoudit zda určitá osoba má předpoklady k tomu vykonávat práci v rámci zásad bezpečnosti?

Zdenek Hejčl

Kolegové berte to s nadhledem.
Musí z něčeho zkoušet a co si vymyslí je jen na jejich pocitu a důležitosti.
To je jako v základní škole: zkouší se z kdejaké kraviny - všeobecný přehled.
I když to v reálném životě nikdy asi nebudu potřebovat - nebo výchova (separace) úzce specializovaných jedinců.
V reálném životě nepoužitelný blb, ale jinak vysoce specializovaný odborník a machr..... 8)
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU

Jan Franěk

Quote from: David Hruda on 31.07.2013, 14:12
TIČR tu ale není k tomu, aby kladl zbytečné otázky. Samozřejmě není problém na ně odpovědět, ale proč se tím vůbec zabývat?  Mají hodnotit odbornou úroveň a znalosti, nikoliv umění odpovídat na zbytečné dotazy tohoto typu.

Proto že

Primárně jde stejně o to, aby nevystavili oprávnění příliš rychle, protože by to vypadalo, že ty peníze jsou za 5min, práce přehnané. Proto se ztrácí čas mnoha nesmyslnými otázkami a dokládáním blbostí.

ale myslím si že

Do té doby, dokud nebylo tak snadné získání oprávnění k revizím, byla tato profese na vysoké odborné i společenské úrovni. Ale to znamenalo neřešit dodavatele kabelů, ale vládnout potřebnými znalostmi. Od té doby, kdy záleží jen na zaplacení poplatků, se i tato profese silně degradovala a jsem přesvědčen o tom, že v tomto směru došlo ke zhoršení bezpečnosti.

Stačí ti to? ;) ;) ;)

Osobně mi nedělá problém odpovědět na všechny jejich položené otázky. Celá diskuse se pořád točí okolo těchto otázek a podle mne jde o ztrátu času. Jako vždy se prostě musíme nějak přizpůsobit aktualnímu stavu, ať chceme, nebo ne.
TO, že si o tom povídáme zde v diskusích, je stejně k ničemu. CO s tím chcete dělat? Vyjít do ulic?
To je jeden z okamžiků, kdy bych si dovedl představit, že se za elektrikáře, vtomto případě revizáky, postaví oborová organizace, která se zasadí o nějaké změny, kdy se zkoušení omezení jen na ověření odborných znalostí a odbourá se hlášení čísla bot, velikosti montérek a podobně, které nemají s odbornými znalostmi nic společného. Jednotlivec s tím nenadělá nic. Takže zase máme jen to, co sami chceme a úředníkům to velmi vyhovuje. Proč asi?

Protože si pak mohou dělat co chtějí.  :'(  

Quote from: Zdenek Hejčl on 31.07.2013, 23:45
Musí z něčeho zkoušet a co si vymyslí je jen na jejich pocitu a důležitosti.
To je jako v základní škole: zkouší se z kdejaké kraviny - všeobecný přehled.

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585

František Šohajda

QuotePane kolego ne každý musí být hned podvodník,

Já jsem nepsal, že ne každý je podvodník....
Ale je nějaký zákon, když beru za něco peníze, musí být i legislativa ! A tím je základ jako OSVČ !
Revize pak zadarmo ANO !...ale za peníze už mustíte být OSVČ (nejméně... (dance))
Jiná verze není, pokud jak jste psal ,nechce být jako někdo podvodník! ;D

Milan Hudec

Šmarjá pokud někdo do oboru dělá seriózně, nemá problém vše předložit, hlavně ať žádná organizace do ničeho nerýpe, akorát tak úředníky nasere a odnesou to nejvíc ti poctivý

František Šohajda

Quoteakorát tak úředníky nasere

Kolego, co by pak ti úředníci dělali ??      ;D ;D ;D ;D